Otthon / Háztartás

Profi séfek tanácsolják: ezt a 7 dolgot többé ne csináld a konyhában

Beáztatod a tésztát

Miután megfőzted a tésztát, van, hogy hideg vizet engedsz rá, és hagyod benne állni pár percig?

Noha jó ötletnek tűnhet azért, hogy ne legyen forró, és rögtön tudjátok enni, valójában kevésbé lesz jó élmény elfogyasztani.

A hideg víz ugyanis eltávolítja a külső, kissé „ragadósab”  bevonatát, amire a szósz és sajt is rátapadna egyébként.

Így azt tapasztalhatod, hogy alig van íze az ételnek, miközben a szósz a tányér alján gyűlik össze.

Nem teszel különbséget olaj és olaj között

Ma már nem csak a napraforgó olaj jöhet szóba, ha erről beszélünk: kókuszolaj, extraszűz olívaolaj, tökmag olaj, repceolaj, és még sok egyéb áll rendelkezésünkre, ha betérünk a boltba.

Ezeket viszont nem szabad egy kalap alá venni, mert mindegyiknek más íze és forráspontja van, így az is megvan, hogy melyiket mire érdemes leginkább használni.

Az olívaolajat például nem javasolt magas hőfokon használni, mert alacsony füstpontja van, és elveszíti ilyenkor ízét és tápanyagait, míg például egy mogyoróolaj kifejezetten jól bírja a magas hőmérsékletet.

Túl szigorúan követed a receptet

A főzés egyik legjobb része, hogy mindig lehet kísérletezni, és teret engedni a kreativitásnak.

Sokan viszont (pláne kezdőként vagy egy ismeretlen receptnél) félnek attól, hogy elrontják az ételt, így a receptet nagyon szigorúan követik, és egyáltalán nem térnek el tőle.

A séfek szerint ez nagy hiba, mert ahány ember, annyi ízlés, és általában annál az „egy csipet sónál” mindig egy kicsit több kell.

Olvastad már?  Tátva marad a szád: ez a világ 10 legrejtélyesebb helyszíne

Hallgass a megérzéseidre, és ha fűszerezésről van szó, engedj utat neki. Lehet, hogy van olyan recept, amibe nem kell hagyma, de szerinted passzolna bele, nyugodtan tedd hozzá!

 

Túl kevés vagy túl sok fűszer

A másik nagy hiba a fűszerezésben rejlik.

Nehéz eltalálni az arany középutat, már csak azért is, mert ahány só- és fűszermárka létezik, annyira eltérő lehet az erősségük.

Mindig próbáld meg belőni, vajon a tiéd melyik kategóriába tartozik, és ez alapján fűszerezni az ételeket.

Beletelhet némi gyakorlásba, de az, hogy például mennyi pácban és mennyi ideig áll a hús, óriási szerepet játszik a végeredményben. Még egy fontos dolog: a fahéjjal mindig bánj óvatosan! Ez a finomság ugyanis már kis adagban is erőteljes ízzel rendelkezik, de mivel kevésnek tűnhet egy fél kanál, sokan rögtön tesznek még a sütihez, ételhez.

Inkább utólag fűszerezz, ha kevesled!

Rázod a serpenyőt sütés közben

A főzőműsorokban gyakran látni, hogy a séfek rázzák a serpenyőt, de ezt a szokást nem feltétlenül érdemes átvenned.

Ugyanis ezzel a módszerrel azt éred el, hogy folyamatosan hűtöd le az ételt főzés közben (például hús vagy zöldségek esetében), ezáltal viszont meggátolod a karamellizálódást.

Így ahelyett, hogy kellemesen roppanós lenne a végeredmény, inkább párolt hatásúvá válik az étel.

Olvastad már?  Mutatunk pár fotót a múltból, amik láttán nem hiszel majd a szemednek

Ez különösen igaz a zöldségekre!

Nem figyelsz a késekre

Tudtad, hogy a késeid minőségét jelentősen lerontja az, ha használat után csak bedobod a mosogatóba vagy akár a gépbe, és hosszú órákig áll ott eltisztítás nélkül?

Így veszítheti el nagyon gyorsan az élét, és sajnos ez az igazán minőségi, drága eszközökre is igaz!

Ha beszereztél néhány szuper kést, figyelj oda arra, hogy minden használat után azonnal elmosod őket.

Így nem csak időt spórolsz magadnak, de késeket is később kell ismételten vásárolnod.

 

A tojást nem frissesség szerint használod fel

Gondoltad volna, hogy a friss és a már lejárati időhöz közeledő tojást egészen más dolgokra érdemes alkalmazni?

Utóbbi esetében ilyenkor a fehérje elkezdi elveszíteni rugalmasságát, és a sárgájával jobban egybefolyik.

Ez nem baj, ettől még nyugodtan fogyaszthatod, sőt, a legjobb, ha főtt tojást készítesz belőle, hiszen a héját is könnyebb leszedni róla ilyenkor.

Viszont buggyantott tojáshoz már nem lenne jó, mert nem tartja meg a formáját olyan jól; ehhez a friss tojást érdemes alkalmazni.