Pazarlásmentes háztartás: 4 alapszabály, amit mindenkinek be kellene vezetnie

Pazarlásmentes háztartás: 4 alapszabály, amit mindenkinek be kellene vezetnie

Címlap / Otthon / Háztartás / Pazarlásmentes háztartás: 4 alapszabály, amit mindenkinek be kellene vezetnie

Környezettudatosnak lenni nem bonyolult, pedig a legtöbben azért nem változtatnak, mert úgy gondolják, fenekestül fel kellene forgatniuk az életüket, hogy jót tegyenek a bolygónak is. Ez viszont egyáltalán nem így van – apró változtatásokkal is rengeteget lehet elérni, sőt, ha ezeket mindenki megtenné, már nem is beszélhetnénk apró változtatásokról.

Az alábbi tippek például abban segítenek, hogy kevesebbet pazarolj, és kevesebb hulladékot termelj a mindennapjaidban.

1. trükk: vásárolj megfontoltabban és kevesebbet!

Persze, jól néz ki a dugig tömött hűtő, és lehet, hogy a boltban megkívánod a karalábét, de tényleg szükséged is van rá? Úgy indulj el vásárolni, hogy pontosan tudd, mire van szükséged, és mit fogsz venni, ne engedj a csábításnak, és így biztosan nem rohadnak rád a zöldségek, és nem penészesedik rád a péksüti. Ha egy darabig megfigyeled, mi az, amit végül mindig ki kell dobnod, tudni fogod, miből vásárolj kevesebbet, és mire nincs egyáltalán szükséged.

2. trükk: óvatosan a műanyaggal!

Képek forrása: 1 / 2 / 3

A műanyag lett a mumus, a csapból is az folyik, mennyire káros, ha sokat vásárolsz belőle – nem is véletlenül! Jelenleg a műanyagszennyezés az egyik legnagyobb globális probléma, a bolygó és a rajta élő állatok és növények életét is megkeseríti, ráadásul visszajut a saját szervezetünkbe is, ahol jót biztosan nem tesz vele. Ezért ahol teheted, dönts a műanyag vásárlása ellen: a legegyszerűbben például bevásárlásnál tudod megoldani, hogy viszel magaddal saját táskát, és abba pakolsz, valamint a zöldségeknek és gyümölcsöknek viszel újrahasználható zacskókat, vagy direkt erre gyártott tasakokat. Nagyon egyszerű, mégis rengeteget segítesz vele!

3. trükk: tervezz előre!

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Az élelmiszerhulladék problémája is egyre égetőbb – annyi ételt dobunk ki minden nap, amennyivel nagyjából a fél fejlődő világ éhező árváit el lehetne látni. Ha neked is fáj a szíved akkor, amikor egy megromlott ebédet ki kell dobnod, tervezz okosabban: pontosan mérj ki mindent, és azt is vedd számításba, hogy mikor mész el otthonról enni, nehogy megmaradjon egy-két adag talonban. A maradékokat pedig használd fel valami más elkészítéséhez!

4. trükk: cserélj, ahol tudsz!

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Tudtad, hogy a smink lemosására szánt vattakorongokból már vehetsz újrahasznosítható, kimosható változatokat? És azt, hogy a papírtörlő helyett egy szövet törlőkendő ugyanolyan jó, csak kevesebb hulladékkal jár? Vagy hogy a műanyag szívószálak helyett lehet dizájnos fém változatot használni? Nézz utána, hogy milyen minden nap használt termékeket lehet olyanokkal helyettesíteni, amelyeket többször újra tudsz hasznosítani, és élj is a lehetőséggel, ha az előző adag a hagyományos verzióból kifogyott! Így rengeteg hulladékot megspórolhatsz magadnak.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!