Így szabadulhatsz meg a penésztől hat különböző felületen

Így szabadulhatsz meg a penésztől hat különböző felületen

Címlap / Otthon / Háztartás / Így szabadulhatsz meg a penésztől hat különböző felületen

Mindig bevethető a fehér ecet

Ha penészfoltokat akarsz eltávolítani, első lépésként érdemes a fehér ecetért nyúlni, hiszen gyakorlatilag bármilyen felületeb használható, és nem mérgező, természetes megoldás. Kisebb foltok tisztítására használd hígítva, komolyabb penészszennyezés esetén használd hígítatlanul. A penész kialakulását meg is előzheted az ecet segítségével például a szőnyegek hátulján, ha egy szórófejes palackból időnként bepermetezed a szőnyeg fonákját hígítatlan ecettel, majd hagyod megszáradni, mielőtt visszafordítod.

1. Bútorok megtisztítása

Az ammónia az, ami kell neked. 1 csésze ammónia, 1/2 csésze ecet, 1/4 csésze szódabikarbóna és 1 liter víz keverékével tisztítsd meg a penészt a kezeletlen, fából készült teraszbútoroktól és piknikasztaloktól. Alaposan öblítsd le és használj régi frottír törülközőt a nedvesség felszívásához. (Ugyanez a kombináció képes megtisztítani a festett kültéri felületeket is.)

A fonott bútorok penésztelenítéséhez mosd le őket 2 evőkanál ammónia és 1 liter víz oldatával. Használj egy régi fogkefét a nehezen elérhető helyeken. Alaposan öblítsd le és hagyd száradni.

Fontos biztonsági tudnivaló, mielőtt az ammóniát otthonod bármely részében használnád: ügyelj arra, hogy jól szellőző helyen használd, mindig viselj gumikesztyűt, és soha ne kombinál az ammóniát és a fehérítőt.

2. Zuhanyfüggöny

andhal/istockphoto.com

Az, hogy a műanyag zuhanyfüggöny vagy a bélés bepiszkolódik vagy penészedik, nem jelenti azt, hogy el kell dobni. Próbáld meg kitisztítani a mosógépben két fürdőlepedővel (hogy elkerüld a műanyag függönyök gyűrődését) egy gyengéd programon. Adj 1/2 csésze szódabikarbónát a mosószerhez a mosási ciklus alatt, és 1/2 csésze ecetet az öblítési ciklus alatt. Mielőtt a gép bekapcsolna a centrifugálási ciklusba, távolítsd el a függönyt, és hagyd, hogy csöpögjön-száradjon.

A klór egy másik lehetőség a penész eltávolítására a fürdőszobában. Mosd ki a függönyt –pár fürdőlepedővel együtt – meleg vízben, 1/2 csésze klór fehérítővel és 1/4 csésze mosószerrel. Hagyd a mosógépet működni pár percig, mielőtt betöltenéd a tisztítószert. Helyezd a zuhanyfüggönyt és a törölközőket a szárítóba a legalacsonyabb hőmérsékletre 10 percre, majd azonnal terítsd ki száradni.

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást