Életmód / Receptek

A legfinomabb házi pattogatott kukoricák – Így készítsd el!

Klasszikus sós popcorn

Hozzávalók: 40 g pattogatni való kukorica (boltokban dobozostul és zacskóstul lehet megvenni), 4 ek növényi olaj, 1 ek só

Egy nagy méretű lábasban kezdd el felmelegíteni a növényi olajat, alacsony lángon, majd add hozzá a sót. Ha ez felolvadt benne, jöhet a 40 grammnyi popcorn, amit alaposan meg kell keverned az olajjal összeöntve. Ezt követően tedd rá a fedőt, és gyengéden rázd meg egy kicsit a lábast időnként, majd rövidesen már hallani is fogod a pukkanó hangokat. Addig hagyd rajta a fedőt, míg ez le nem lassul, utána már fogyasztható is a házi sós popcorn.

 

Karamellás popcorn

Hozzávalók: 1 ek vaj, 1 ek növényi olaj, 90 gramm pattogtatni való kukorica, 1 tk só, 210 gramm kristálycukor, 100 ml víz, 1 ek vaj

1 ek vajat és az olajat öntsd bele egy nagyobb lábasba, majd közepes lángon melegítsd fel. Amikor elkezd buborékossá válni, jöhet a kukorica, keverd össze alaposan, hogy mindenhol olajos legyen, majd fedd le, és a lángot vedd alacsonyabbra. Néha muszáj megráznod a lábast, hogy ne égjen le az alja, ezt ne feledd! Amikor lelassul a pattogás, öntsd át a kész kukoricát egy edénybe. Most következik a karamell! Az összes cukrot öntsd bele egy újabb lábasba, majd add hozzá a vizet, és rázd össze egy kicsit, hogy elkeveredjen – ne kavard meg fakanállal, mert itt most erre nem lesz szükség! Állítsd be a lángot valahol alacsony és közepes fokozat közé, majd várd meg, hogy elkezdjen buborékozni.

Rövidesen a cukor felolvad benne, és megszínezi a vizet, erre nagyon figyelj, mert innentől könnyű elrontani. Amikor aranybarna lett, eljött a vaj ideje; adj hozzá 1 evőkanálnyit, és keverd folyamatosan, míg fel nem olvad benne.

Ha megvan, ideje a popcornra önteni, majd keverd meg, hogy mindenhová jusson belőle. Ezután azonnal öntsd át egy sütőpapírral lefedett tepsibe, hogy le tudjon hűlni, és kész is az isteni karamellás popcorn!

 

Fahéjas popcorn

Hozzávalók: 1 ek vaj, 1 ek növényi olaj, 100 g pattogatni való kukorica, 1/3 bögre vaj, 2/3 bögre fehér cukor, 2 tk őrölt fahéj, 1/2 tk só, 1/2 tk vaníliakivonat

Akárcsak az előző pontban, úgy itt is először a popcornt kell külön elkészíteni. 1 ek vajat és 1 ek növényi olajat melegíts fel egy lábasban közepes lángon, majd ha már elég forró, add hozzá a popcornt. Vedd alacsonyabbra a lángot, fedd le, majd időnként rázd meg, és ha halkul a pukkanás, öntsd ki egy tálba. Most következik a fahéjas ízesítés, de előtte a sütőt melegítsd elő 120°C-ra!

A 3/4 bögre vajat ezután melegítsd fel egy lábasban közepes lángon, majd öntsd hozzá a cukrot, fahéjat, sót, és vanília kivonatot. Ezt alapos keverés után addig kell melegíteni, míg kicsit sűrűbb és buborékosabb nem lesz.

Ha ez megvan, és minden összetevő felolvadt, öntsd a félretett popcornra. Egy tepsire teríts ki sütőpapírt, majd tedd rá a már ízesített kukoricát, és rakd 10 percre a sütőbe. Ezt követően kapcsold ki a sütőt, de a pattogatott kukoricát hagyd bent még 20 percig, hogy kellően ropogós és ízletes legyen!

 

Sajtos popcorn

Hozzávalók: 2 ek növényi olaj, 1/2 bögre pattogatni való kukorica, 1/4 bögre só, 2 ek sajtpor

A növényi olajat közepes lángon felmelegíted, majd hozzáadod a kukoricát. Ahogy korábban is, ezúttal is fontos, hogy alacsonyabbra vedd a lángot, tedd rá a fedőt, és időnként rázd meg a lábast, hogy ne égjen le. Ha már ritkán pukkannak a kukoricák, öntsd ki egy tányérba.

Ezután szükséged lesz a sajtporra, amit egyszerűen csak rá kell öntened a popcornra, de figyelj oda arra, hogy még forró legyen, mert így megolvad rajta egy kicsit. Másik opció, ha nincs otthon sajtporod, hogy helyettesítsd némi cheddar sajttal. Reszeld le, olvaszd fel a tűzhelyen, majd öntsd le a kész kukoricát vele!

 

Csokis popcorn

Hozzávalók: 1 ek növényi olaj, 1 ek vaj, 1 bögre enyhén édesített csoki pasztilla, kesudió (de lehet akár földimogyoró vagy mandula is helyette), 100 g pattogatni való kukorica.

Az első lépés, hogy készítsd el a popcornt a már korábban leírt módon. Azaz közepes lángon olvaszd fel a vajat és az olajat, majd öntsd bele a kukoricát, és lefedve, alacsony lángon, néha megrázva pattogtasd ki. Ha kész, tedd félre, majd közepes lángon olvaszd fel a csokoládét, körülbelül 3 perc alatt. A lényeg, hogy krémes, olvadt állagú legyen a csoki.

Ezután egész egyszerűen csak keverd össze a kész kukoricával, majd öntsd hozzá a már apróra tördelt kesudiót. Ha sikerült alaposan összekeverned, egy sütőpapírral lefedett tepsire szedj belőlük egy-egy kanállal, egymástól pár centire lehelyezve. De ezután nem a sütőbe, hanem a hűtőbe kell raknod őket, körülbelül 15-20 percre, hogy a csoki megkeményedjen. 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást