Otthonunk színei – A barna szín pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Otthonunk színei – A barna szín pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Címlap / Otthon / Dekor / Otthonunk színei – A barna szín pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Bevallom, hiszem azt, hogy a kedvünket, a lelkünket érő hatásoknak gyökerét mélyen a természetben és azok színeiben is kell keresnünk! Gondoljunk csak az évszakok ritmikus változásaira, azok színeire és ránk gyakorolt hatásaira. A tavasz üde zöldjei, a napsugár ereje, a bimbózó virágok színei frissességgel és lendülettel töltenek fel, amit a nyár sárgás, narancsos tónusaival már cselekvéssé fokoz.

Aztán az ősz barnás árnyalataival a visszahúzódásra, az erőink tartalékolására figyelmeztet, míg a tél a maga szürkeségével a teljes visszavonulást, olykor a depressziót hozza felszínre. És ha hitünk igazsággá erősödik bennünk, akkor rájöhetünk, hogy a színekkel könnyen befolyásolhatjuk is életünket, érzéseinket, amit a „színválasztó” sorozatunkkal mi is megpróbálunk segíteni.

Terápiás hatás, színpszichológia

Ha a barna színre gondolunk, leszögezhetjük, hogy asszociációként a talaj, a fakéreg, az avar, a gesztenye, az állatok bundája jut elsőként eszünkbe, és talán nyilvánvaló az is, hogy ezek mind természet közeli árnyalatok, a föld színei, amelyhez az anyaságot, a gondoskodást, a termékenységet és a szorgalmat is társítjuk. Szilárdságot, megbízhatóságot, stabilitást érzünk ki a barna színből, s épp ezért mondjuk a barnát kedvelő személyekre, hogy szeretik a biztonságot, ami mellett könnyen álmodozni, merengeni is lehet.

A barna a lakberendezésben

A barna lágy és organikus hatást kelt otthonunkban, árnyalatai szinte könyörögnek azért, hogy kerüljünk beljebb. Hol padlóburkolatként tűnik fel, a föld hangulatát felidézve, hol falszínként használjuk, amikor csak arra kell ügyelnünk, hogy a sötétebb árnyalatokkal némileg csínján bánjunk, s bizony nem lepődünk meg azon sem, hogy bútoraink, berendezési tárgyaink is sokszor pompáznak ebben a színben. A barna egy örökké divatos szín, hiszen természetes anyagok tartalmazzák az árnyalatait, mint a fa, a kő, a tégla, vagy a terrakotta. De ne felejtsük el, hogy súlyos szín is, vagyis a tereket szűkíti, de ennek köszönhetően talán nincs is olyan szín, amelyik ne mutatna jól mellette.

Napjainkban a barnának kávébarna árnyalata igencsak a lakberendezés kedvelt színévé nőtte ki magát, amely problémamentesen illeszkedik a neutrális színekhez, de kiemelheti a sötétebb árnyalatú bútorainkat is. Ne felejtsük el azonban, hogy a túl sok barna már akár rossz hatással is lehet életünkre, idővel unalmat és visszahúzódást is kiválthat, míg a túlságosan sötét árnyalatok komorságot sugároznak. Az, aki nem mer kockáztatni otthona színeivel a barna világosabb árnyalataira – bézs, drapp – nyugodtan rábízhatja magát.  Az élénkebb, vöröses árnyalatait pedig, amelyekről sokszor az ősz jut eszünkbe, a rusztikus és mediterrán stílus használhatja előszeretettel.

Forrás – Aranyi Lászlóné: Gyógyító színek

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!