8 ötletes kert és kültéri dekoráció

8 ötletes kert és kültéri dekoráció

Címlap / Otthon / 8 ötletes kert és kültéri dekoráció

Ha elégedetlen vagy azzal, hogyan a kerted kinéz, és kertész nélkül szeretnél a semmiből képzeletednek alakot adni, meríts ihletet a következő kertrendezési ötleteinkből.

Otthonos elrendezés

Mikor kialakítjuk kertünket, gondoljunk arra, hogy a ház egyik szobája. A kertnek tükröznie kell a ház személyiségét. Egy viktoriánus kert furcsán néz ki egy modern villa mellett, és az acél- vagy plexiüveg szobrok is rendellenesen festenek egy kunyhó kertjében.
A képen látható kunyhó ódon, vidéki hangulatot idéz, köszönhetően a falra felfutó növényeknek, régi asztalnak és kopott fémtárgyaknak. Jó ötlet és igen talál ehhez a vidéki stílushoz, a fazékba ültetett virág – elvégre vízálló és dekoratív is (csak ne felejtsünk lyukakat fúrni a fazék aljába, a jó vízáteresztés miatt).

Elegáns sarok

Ha az elegancia kedvelője vagy a kertkialakítást illetően is, a kert egyik szegletében hozz létre egy ilyen tündéri relaxációs részt.
A fehérre festett hajlítottvas pad mögött egy tekintélyes labdarózsa bokor díszeleg, a hatást pedig tovább fokozza a stílusos kőszobor. Az egyetlen színfoltot a hatalmas virágcserép adja.

Romantikus lugasok

A lugasok kedvelői ne féljenek egy lugast kiépíteni kertjükben. A markáns hajlítottvas boltív legjobb helye egy ösvény mentén van. Mint egy átjáró funkcionál a kert két különböző „színtere” közt.
Futtassunk rá növényeket, vegyük körbe magasra növő bokrokkal. Mielőtt kialakítanád a lugas körülötti növényzetet, vedd számításba a következőket:
– legyenek kevés gondozást igénylő, kevésbé érzékeny növények
– ne vonzza a lepkéket, madarakat, méheket és egyéb állatokat
– lehet praktikus: gyümölcsöt vagy zöldséget terem (ribizli bokor, gyömölcsfa, kapor-bokor)
– ha a grillező közelében van, ne igényeljen trágyázást

A kert „előtere”

A kerttervezés egyik alapja, hogy praktikus és használható legyen, ezért a ház mellett kialakított tér mérete csak a ki nem használt területekre korlátozódjon.
Praktikus és jó ötlet az ösvények/járdák közti területeket alacsony rakott kőkerítéssel/bokrokkal elkeríteni és dekoratív növényekkel beültetni.

A szem megtévesztése

A hullámos, görbe vonalak, átlós utak, cikázó trükkök alkalmazásával a kert hosszabbnak vagy szélesebbnek tűnhet, mint amilyen ténylegesen. A vízszintes vonalak szélesítik, míg a függőlegesek hosszítják a kertet. A kanyargó járdák érdekesebbé, „felfedezni-valóbbá” teszik a kertet.
Az ösvény mentén helyezzünk el óriási köveket, ültessünk tujákat és szórjunk szét réti virágmagokat, hogy minnél természetesebb hatást tudjunk elérni. Ha kis kertünk van, vigyázzunk a sötét növényekkel, mert kicsinyítik a teret, a lágyabb színek viszont növelik a kertet.
Hozzunk létre tehát egy hamis perpektívát azzal, hogy élénk színeket ültetünk a ház mellé és tompa árnyalatú növényeket a kert végébe.

Parkosítás

Mielőtt elkezdenéd kertedet valóságos parkká átalakítani, jelöld ki a kerítések, ösvények, bokrok és egyebek helyét. Rajzold le magadnak mit, hová szeretnél. Tekintsd meg a kertet különböző szögekből, hogy mindenhonnan jól tudjon kinézni.
Kezdd el a kemény tereprendezést (gyep, járdák létrehozása, kavicsok, homok elhelyezése). Mindig kezdd a kert  hátsó részében a munkálatokat, így haladj a ház felé. Ha világítást szeretnél, ne feledd „eltemetni” a huzalokat kb. 10 cm. mélyen a földbe.
A „parkokban” igen mutatósak a hullámos/kör alakban ültetett bokrok, koncentrikusan ültetett színes virágok, kövekkel körbe rakott nagy leveles virágok, és az elengedhetetlen kerti díszek (szobrok, cserepek, lámpák).

Vicces virágtartók

Miért dobnád ki a régi cipőidet, amikor virágokat is ültethetsz belsejébe? Egy cipős szekrényre emlékeztető polcrendszer mindenkinek akad kertjében.
Sorakoztasd rá régi cipőidet és ültetss beléjük virágokat. Igazi karaktert és humort adsz ezzel kertednek.

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!