Ebben az országban van egy ötödik évszak – a tél és tavasz közt

Ebben az országban van egy ötödik évszak – a tél és tavasz közt

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Ebben az országban van egy ötödik évszak – a tél és tavasz közt

Észtország északnyugati tőzegvidékén ugyanis alig várják ezt az időszakot, amikor akár 8 km széles és 5 méter magas hullámokat is formázhat a szél.

Az ötödik évszak

Egyszerűen fogalmazva, Észtországnak ez az úgynevezett „ötödik évszaka”. Az előrejelezhetően ingadozó időjárási időszak minden évben a tél után és tavasz előtt érkezik. Senki sem tudja pontosan meghatározni, hogy melyik napon kezdődik meg. Az éves jelenség március és április között minden évben megbízhatóan jelentkezik, és hatalmas áradásokat hoz magával.

„Minden év új kihívásokkal jár” – mondta Aivar Ruukel, a park idegenvezetője, aki most indítja 27. szezonját kenuvezetőként a környéken.

„Meg kell találnunk, hol evezhetünk biztonságosan az áradások beköszöntével, de amikor ilyen hideg, mozgó vízben közlekedünk, az mindig rejt kockázatot.

Vigyázni kell. ”

candy18/depositphotos.com

„Az emberek nagyon kíváncsiak az ötödik évszakunkra” – mondta el a BBC-nek egy másik idegenvezető, aki egyébként a doktori disszertációját is az áradásról írja. Szerinte ilyenkor olyan érzés a nemzeti parkban kenuzni, mintha az Amazonason eveznének, ez pedig sok turistát vonz a környékre.

„Nyáron az átlagos vízáramlás másodpercenként 5-10 köbméter a Sooma területén” – mondta Jana Põldnurk, az Észt Környezetvédelmi Ügynökség hidrológiai vezetője a BBC-nek. „De az ötödik évszakban ez tízszer magasabb, és a másodpercenként akár 100 köbméterre is megugrik. Ehhez hozzá kell tenni, hogy az éves lefolyás 70%-a is ekkorra tehető, és ezek az adatok elsöprőek.”

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást