A legbőségesebben termő időszakban vagyunk. A kora őszi piacok roskadoznak a finomságoktól, bőven adva ihletet a sütés-főzéshez. Megmutatom most nektek a családunk kedvenc 3 őszi süteményét, amit az évek alatt sikerült tökéletesítenem!
3/3 Szilvás kosárka
Mindig előnyben részesítem a nyers süteményeket, több okból kifolyólag is. Ezek a finomságok a legegészségesebb desszertek közé tartoznak, és a tápanyagtartalmuk is maximális – az csak hab a tortán, hogy villámgyorsan elkészülnek!
Hozzávalók: 130 kesudió (vagy bármilyen más mag, akár vegyesen is lehet), 6 nagyméretű (lehetőleg medjool) datolya, 4-5 db szilva, késhegynyi citruspektin, fahéj, szórásnyi nádcukor, pár csepp citromlé
Elkészítése: A kesudiót áztasd be néhány órára, vagy akár éjszakára. Szűrd le, hagyd megszáradni és aprítógépben daráld meg. Add hozzá a kimagozott datolyákat is, majd ismét apríts rajta, hogy homogén masszát kapj. Az így kapott alapot oszd kisebb részekre, majd nyomkodd őket szilikonos muffinformába úgy, hogy (nem túl vékony) kosárkákat kapj. Tedd őket 1-2 órára a mélyhűtőbe, amíg annyira meg nem dermednek, hogy ki tudod őket nyomni a formából. Addig készítsd el a tölteléket! A kimagozott szilvát vágd kisebb kockákra, futtasd meg őket egy fazékban, szórásnyi nádcukor és fahéj társaságában. Pár csepp citromlevet facsarj rá (ettől kevésbé barnul meg a szilva, illetve könnyebben dolgozik a citruspektin), majd késhegynyi citruspektinnel szórd meg. Alaposan keverd át, majd pár perc után húzd le a tűzről és hagyd kihűlni. Már csak annyi a dolgod, hogy a kihűlt, szilvás dzsemet bele kanalazd a szobahőmérsékletű kosárkákba és tálalhatod is.
Tipp: A kosárkákat természetesen bármilyen krémmel, vagy más gyümölccsel, illetve vegyesen is megtöltheted. Nagyon jól passzol hozzá a mogyorókrém és persze a csokiöntet is!
Kapcsolódó cikk a hirdetés után a következő oldalon, lapozz!