Az őszi depresszió tünetei és kezelése

Az őszi depresszió tünetei és kezelése

Címlap / Életmód / Egészség / Az őszi depresszió tünetei és kezelése

A nyár végén az idő hidegebbre fordultával sokkal többen hajlamosak a depresszióra, ezt nevezzük őszi depressziónak. Mit tehetünk, hogy elkerüljük ezt az állapotot?

Miért nem szeretjük az őszt?

Az ősz sokak számára a munkába állást és a pihenés végét jelenti, szemben a természet ritmusával, amely számára ekkor érkezik meg a megnyugvás. A rövidebb nappalok nem csupán azt akadályozzák meg, hogy sokáig kinn ülhessünk a teraszokon és hosszú csevegésekbe merüljünk a barátainkkal és a párunkkal, hanem a sötét következtében a jókedvünk is sokszor alábbhagy.
Sokak számára a nyári pezsgés jelenti az életet és ennek lezárultával nem tudnak egy csendesebb, önmagunkra figyelős időszakba átlépni. A nyári éjszakák végével sokan levertnek is érzik magukat, hiszen ez jelentette számukra az egyetlen élvezetet.

Mit tehetünk, hogy sikerüljön átállnunk az őszre?

Ha van rá lehetőségünk, akkor mindenképpen vegyünk részt valamiféle nyárzáró eseményen, az ilyen alkalmak segítenek, hogy könnyedebben vegyük az évszakváltás akadályait. Ha ez nem sikerülne, akkor sétáljunk többet a szabadban, az őszi séták és a színek nem csupán a testre, de a lélekre is jó hatással vannak.
Forduljunk el egy kicsit a külvilágtól és figyeljünk magunkra. Csináljunk olyan dolgokat, amelyek boldoggá tesznek minket. Fessünk, olvassunk, vagy egyszerűen csak fogjunk bele bármiféle művészeti vagy önkifejező tevékenységbe – a lényeg nem az eredmény lesz, mielőtt elkezdenénk mentegetőzni – a fontos itt most az alkotás öröme.

Az őszi depresszió tünetei

Az ősz beköszöntével sokan panaszkodnak levertségre és fáradtságra, ilyenkor gyakran fellépnek a különféle alvászavarok, vagy éppen ellenkezőleg a túl sok alvás.
Az energiahiány, a szorongás és az ingerlékenység mellett pedig még a libidó is csökken.
A tünetek kapcsolatban vannak a napsütéses órák számával, mivel melatonin és a szerotin szoros összefüggésben van ezekkel. A melatonin a állatja be a szervezetet, miszerint milyen a testhőmérséklet és hogy mennyit alszunk. A szerotin pedig a hangulattal és a figyelemmel van kapcsolatban.

Kezelés: Gyógyító fények

Az egyik hatékony megoldás a fényterápia, amely ellensúlyozza a természetes fény hiányát, ezáltal segítve a depresszió legyőzését.
Természetesen a terápiás kezelés mellett mi is sokat tehetünk egészségünkért. Csináljunk fényt a lakásban, rendezzük úgy a bútorokat és a függönyöket, hogy minél több természetes fény juthasson be a lakásba. 

Kezelés: Éltető mozgás

Fontos, hogy mozogjunk, akár egy kellemes őszi napsütéses délután választunk a sétára, vagy esetleg a futásra, vagy akár kerékpározásra, a testedzés mindig csökkenti a depressziót és annak tüneteit.
Ha nincs megfelelő akaratunk, akkor vásároljunk egy bérletet, hiszen ez a megoldás sokkal motiválóbb annál, minthogy minden nap rávegyük magunkat, hogy kimozduljunk, hiszen már megvásároltuk a bérletet.

Kezelés: Orbáncfű

Sokan ajánlják a szedését, mivel antidepresszáns hatású gyógynövény. Arra azonban mindenképpen ügyelned kell, hogy fényérzékenységet okozhat, tehát ilyenkor kerüld a fényterápiát és a szoláriumot.

Kezelés: Étrend kiegészítők és vitaminok

Mindenképpen jutass a szervezetedbe B1-, B6-vitamint, illetve folsavat, hiszen ezek jó hatást gyakorolnak az ember hangulatára. Ha teheted, akkor az étrendkiegészítők helyett fogyassz fügét, krumplit, gombát, banánt, lencsét, rizst és babféléket, mivel ezekben megtalálhatók ezek a vitaminok.
Az édességek, csokik és cukrok helyett inkább ezeket válaszd, mert bár a cukroktól hirtelen jó kedved lesz, de a hirtelen jött javulást hirtelen visszaesés is követi, ráadásul az alakodnak sem tesz jót. 

Ha nem múlik…

Ezek a megoldások általában hatékonynak bizonyulnak, azonban, ha nem sikerül megoldanod a problémát, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz.
Lehetséges, hogy őszi depressziód mögött egy mélyebben gyökerező probléma áll, amelyre minél hamarabb megoldást kell találnod. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást