Nem biztos, hogy a balszerencse következik: ezt jelenti az összetört tükör valójában 

Nem biztos, hogy a balszerencse következik: ezt jelenti az összetört tükör valójában 

Címlap / Életmód / Lélek / Nem biztos, hogy a balszerencse következik: ezt jelenti az összetört tükör valójában 

Néhány évszázaddal ezelőtt a tükrök ritka és drága luxuscikknek számítottak, valódi csodaszámba mentek. Tulajdonosok és szolgálók is rettegtek attól, hogy eltörnek – a hiedelem szerint innen ered a hétéves balszerencse.

Jelentéktelen babonának tűnhet, de a nézet olyannyira elterjedt volt, hogy sokan az elvárhatónál jóval nagyobb óvatossággal bántak a tükrökkel. Aztán hogy, hogy nem, a hiedelem fennmaradt és napjainkban is sokan tartanak attól, hogyha eltörik egy tükör, az kétségtelenül valami rossznak az előjele.

Miért pont 7 év?

A „7 év balszerencse” gyökere a régmúltba nyúlik vissza. Számos kulturális, vallási kontextusban megtalálható – többek között a magyar népmeséknek is szerves részét képezi. A 7-es szám több szimbolikus jelentéssel is bír: összefüggést találunk például a 7 halálos bűnnel, a világ teremtésének 7 napjával, a csakrák 7 energiaközpontjával és még a világ 7 csodájával is.

A 7-es számmal és a tükörrel kapcsolatos babona eredete a Római Birodalom idejére nyúlik vissza. Az emberek úgy hitték, hogy mivel a tükrök nemcsak a testeket, hanem a lelkeket is visszatükrözik, a tükörtörés a lélek károsodását is jelentette.

Ekkoriban népszerű nézet volt, hogy 7 évenként különálló életciklusaink vannak, ennyi idő kell ahhoz, hogy valósággal „kicserélődjünk”. Ez a megállapítás ugyancsak tartja magát a mai napig. Mivel minden ciklus külön létezési szakasznak felelt meg, kézenfekvőnek tűnt a „lélek összetörésétől” 7 évet várni, hogy a következő ciklus végéig eltűnjön a balszerencse. 

A tükörtörés lelki értelemben

Egy tükör összetörése az ezotéria híve szerint lelki síkon mély jelentéssel bír, és ezért tekintünk rá másként, mint amikor eltörünk pl. egy poharat. A tükör az önismeret és önértékelés jelképe, ha eltörik, az gyakran jelezhet változást vagy kihívást az életünkben. Szimbolikus értelemben véve a megszokott és jól ismert önképünk felbomlik, ezért újra kell értékelni önmagunkat, akár az életünket.

Talán ijesztőnek tűnik, de nem minden esetben az: az átalakulás lehet a lelki tisztulás, fejlődés időszaka, amely során személyiségünk jelentős lépéseket tehet előre.

Emiatt az eltört tükör nemcsak veszteség, hanem új kezdet is lehet, pozitív változást vetíthet előre.

AndreyPopov/istockphoto.com

A múlt nehéz elengedése

A tükör összetörése jelezheti azt, hogy ideje elengedned a múltat és nyitnod a változás felé. Ha túl sokáig ragaszkodsz a megszokott dolgaidhoz, akkor nem tudsz fejlődni. Észre kell venned, mi az, ami már nem szolgál megfelelően. Fontos, hogy időről időre megkérdőjelezd, valóban arra tartasz-e, amerre szeretnél vagy megrekedtél a komfortzónádban.

Ha felfedezel olyan területeket az életedben, ahol félelmekkel nézel szembe vagy lépéseket kell tenned a változás érdekében, ne próbálj kitérőket tenni! A változás elsőre ijesztő, de csak így tudsz fejlődni és új lehetőségeket megnyitni magad előtt. 

És ha álmodban töröd össze?

Az álomban összetört tükör kicsit olyan, mintha a valóságban is megtörtént volna a balszerencse, legalábbis számos kultúrában és pszichológiai megközelítésben rossz jelnek számít. Sokan úgy tartják, hogy a törött tükör a baj és a bánat szimbóluma. Freud szerint pl. az álombéli törött tükör azt jelentheti, hogy az álmodó egy befejezetlen projekttel vagy feladattal van elfoglalva az életében. Más tanok szerint lehet valaki, aki negatív érzéseket táplál az álmodóval szemben, akinek ezért óvatosnak kell lennie a valóságban. Általánosságban azonban elmondhatjuk, hogy a törött tükör figyelmeztetés lehet a felmerülő problémákra és a fontos kapcsolatokra való odafigyelésre.

Nyitókép: triocean/istockphoto.com

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!