Az elmúlt években óriási kedvencemmé lépett elő a csicseriborsó. Mindig is szerettem a hüvelyes zöldségeket, de amióta tudom, hogy pozitív élettani hatásaiknak köszönhetően piedesztálra emelték őket a leghíresebb dietetikusi társaságok, szinte mindennap fogyasztok belőlük. Korábban én is csak a klasszikusnak mondható, itthon is népszerű babot, zöldbabot, borsót és lencsét fogyasztottam, de már megismerkedtem a különlegesebb változatokkal is – így került terítékre a csicseriborsó is.
Ez az olcsó alapanyag a legtöbb zöldségesnél kimérve, így csomagolásmentesen is beszerezhető, ráadásul rendkívül kiadós. Áztatás után a szemek duplájukra dagadnak, és számos izgalmas, ínycsiklandó recept alapját képezhetik.
1/3 Falafel
A falafel az egyik legjobb zöldségfasírt, ami megsüthetsz a konyhádban. Az előkészítése kicsit hosszadalmas, ám maga a falafel pár perc munkával megvan – érdemes tehát figyelmet áldozni rá.
Hozzávalók: 250 g csicseriborsó, 2 gerezd fokhagyma, 1 fél vöröshagyma, friss petrezselyemzöld, szódabikarbóna, só, bors, ízlés szerint további fűszerek: római kömény, paprika, majoránna, chili, olaj a sütéshez
Elkészítése: Legalább egy napot áztasd a csicseriborsót, majd miután leszűrted, aprítógépben alaposan daráld meg a fűszerekkel, a vörös- és a fokhagymával. Lefedve tedd hűtőbe 12 órára, majd ha letelt a pihentetés ideje, szórj hozzá egy csapott kiskanál szódabikarbónát. Formázz golyókat a falafelből és bő olajban süsd készre. Előfordulhat, hogy ha túl darabosra aprítottad a csicserit, akkor nem áll össze a massza. Ebben az esetben egy kevés liszt hozzáadásával összefoghatod a fasírtokat.
Tipp: Néha szilikonos kenyérformába nyomkodom a falafelt, így sütőben is elkészülhet, mégpedig olajmentes változatban. Miután ropogósra pirult, könnyedén szeletelhetővé válik.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!