Életmód / Receptek / Táplálkozás

3 örök kedvenc csicseriborsós recept – Falafel, hummusz, dahl

Az elmúlt években óriási kedvencemmé lépett elő a csicseriborsó. Mindig is szerettem a hüvelyes zöldségeket, de amióta tudom, hogy pozitív élettani hatásaiknak köszönhetően piedesztálra emelték őket a leghíresebb dietetikusi társaságok, szinte mindennap fogyasztok belőlük. Korábban én is csak a klasszikusnak mondható, itthon is népszerű babot, zöldbabot, borsót és lencsét fogyasztottam, de már megismerkedtem a különlegesebb változatokkal is – így került terítékre a csicseriborsó is.

Ez az olcsó alapanyag a legtöbb zöldségesnél kimérve, így csomagolásmentesen is beszerezhető, ráadásul rendkívül kiadós. Áztatás után a szemek duplájukra dagadnak, és számos izgalmas, ínycsiklandó recept alapját képezhetik.

Falafel

A falafel az egyik legjobb zöldségfasírt, ami megsüthetsz a konyhádban. Az előkészítése kicsit hosszadalmas, ám maga a falafel pár perc munkával megvan – érdemes tehát figyelmet áldozni rá.

Hozzávalók: 250 g csicseriborsó, 2 gerezd fokhagyma, 1 fél vöröshagyma, friss petrezselyemzöld, szódabikarbóna, só, bors, ízlés szerint további fűszerek: római kömény, paprika, majoránna, chili, olaj a sütéshez

Elkészítése: Legalább egy napot áztasd a csicseriborsót, majd miután leszűrted, aprítógépben alaposan daráld meg a fűszerekkel, a vörös- és a fokhagymával. Lefedve tedd hűtőbe 12 órára, majd ha letelt a pihentetés ideje, szórj hozzá egy csapott kiskanál szódabikarbónát. Formázz golyókat a falafelből és bő olajban süsd készre. Előfordulhat, hogy ha túl darabosra aprítottad a csicserit, akkor nem áll össze a massza. Ebben az esetben egy kevés liszt hozzáadásával összefoghatod a fasírtokat.

Olvastad már?  5+1 dolog, amit októberben olcsóbban be tudsz szerezni, mint az év többi hónapjában

Tipp: Néha szilikonos kenyérformába nyomkodom a falafelt, így sütőben is elkészülhet, mégpedig olajmentes változatban. Miután ropogósra pirult, könnyedén szeletelhetővé válik.

 

Hummusz

A hummusz is óriási kedvenc lett nálunk, mártogatósként éppúgy szeretjük, mint szendvicskrémként, vagy éppen tésztaszósz gyanánt. 

Hozzávalók: 250 gramm csicseriborsó, 1 fokhagyma, 1 citrom facsart leve, 1,5 evőkanál tahini, só, bors

Elkészítése: Nincs más teendőd, mint a főtt csicseriborsót krémesre turmixolni a fűszerekkel, a tahinivel és a citrom levével. A kenhetőbb állag miatt olajat szoktak a hummuszhoz adni, ha nem akarsz spórolni a kalóriákkal, akkor te is megteheted. Ízlés szerint természetesen tovább fűszerezheted zöld levesekkel, korianderrel, vagy chilivel.

Tipp: A csicseriborsót az alapos áztatás után mindig kuktában főzöm. Így alig fél-egy óra alatt vajpuha lesz, míg kukta nélkül akár 5-6 órába is telhet a főzés.

Csicseriborsós dahl

A csicseriborsó többek között azért aduász nálam, mert egytálételekhez is remek választás. Sokszor gazdagítok vele különféle fogásokat, hiszen a rosttartalma létfontossága az egészségünk számára, fehérjetartalma pedig lassítja a szénhidrátok felszívódását. Nagy családi kedvenc a belőle készült, fűszeres, indiai dahl, de a paradicsomos egytálételekhez is remekül passzol.

Olvastad már?  Négy, méltatlanul hanyagolt, fehérjedús köret

Hozzávalók: 250 g csicseriborsó, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 kisebb fej karfiol, 1 gerezd fokhagyma, 200 gramm aprított paradicsom (vagy paradicsompüré), só, bors, kurkuma, gyömbér, római kömény, chili és további fűszerek ízlés szerint, fél konzerv kókusztejszín (elhagyható)

Elkészítése: A csicseriborsót az áztatás után főzd puhára, majd tedd félre. Kevés olajon, vagy vízen dinszteld meg az apróra vágott hagymákat, majd öntsd fel az aprított paradicsommal. Adj hozzá kevés vizet és szórd bele a kisebb darabokra tördeld karfiolt, majd kezdd el főzni. Amikor a karfiol már nagyjából megpuhult, szórd hozzá a csicseriborsót és alaposan fűszerezd meg. Forrald össze az egészet, és ha szereted az ízét, kókusztejszínnel főzd fel – ha nem, akkor kevés paradicsompürét még adj hozzá, hogy finom krémes legyen a végeredmény. Friss zöldlevelesekkel megszórva, chilivel és rizzsel az igazi!

Tipp: Amennyiben hamisítatlan indiai ízekre vágysz, vásárolhatsz kész indiai fűszerkeveréket, így nem kell bajlódnod a folyamatos kóstolgatással.