Örök női igazságok Coco Chaneltől

Örök női igazságok Coco Chaneltől

Címlap / Stílus / Divat / Örök női igazságok Coco Chaneltől

Coco Chanel a maga idejében forradalmi, meghökkentő stílust képviselt. Divattervezőként tartják számon, de ettől több volt. Kilépett a bájos, gondoskodó, egyben képmutató nő szerepéből, és életmódjával arra sarkallta a tökéletes háziasszony szerepet nyűgként megélőket, hogy legyenek kicsit többek. Parfümje, a Chanel No.5 volt az első szintetikus parfüm, mely arra ösztönözte a többi divatházat is, hogy a nőt komplexen lássa. Innentől kezdve minden divatháznak külön parfümje volt.

Coco a parfümről

,,Az a nő, aki parfümöt nem visel, annak jövője sincs.” 
Ezt a mondatot 1923-ban mondta, és valljuk be, van benne némi igazság. Az illat az a kicsi plusz, ami egyedivé tesz, beazonosíthatóvá, csábítóvá teszi a nőket. A mondat érdekessége, hogy a parfümöt tényleg viselni kell tudni, mint egy szép ruhát.
„Hova kell a parfümöt fújni – kérdezte tőlem egyszer egy fiatal nő. Azt válaszoltam neki, hogy oda, ahova csókot szeretne kapni.”
 
Bár a parfümök íze nem épp csábító, illatuk annál inkább vonzó. Élettel telivé teszi a nő körül a levegőt.

Coco a divatról, öltözködésről

,,A divat mulandó, a stílus örök.”
 
Coco nem divatot, hanem stílust teremtett a ,,kis fekete” ruhával, a többsoros fehér gyöngysorral és a fekete orrú cipővel. A divat elviseli a pávatollat is, ám a stílus más. Letisztult és egyszerű dolog. Emiatt kortalan.
 
„Öltözz rongyosan, és a ruhára fognak emlékezni; öltözz kifogástalanul és a nő emléke marad meg bennük.”
 
A divat, a ruha egy kommunikációs eszköz. Az ember, a nő, azt tudatja környezetével, hogy jelenleg kicsoda, és hogy merre tart. A bensőjét, az abban rejlő lehetőséget mutatja meg – feltéve, ha jól használja ezt az eszközt.

Coco a sminkelésről

,,Az a nő, aki semmilyen kozmetikumot nem használ, túl sokat gondol magáról!”
A nőiesség része a tetszeni akarás. A férfiak – ahogyan általában az emberek – szeretik a szépséget, a harmóniát. Tökéletes szépség nincs, de harmóniára lehet – sőt kell – törekedni.
,,Nincs ronda nő, csak lusta!”
 
Elhanyagolni magunkat annyit tesz, hogy nem szeretjük magunkat. A képességeinkhez mért igényesség nem csak a tömegből emel ki, hanem tartást is ad. Kell, hogy erre időnk jusson.

Coco az életvitelről

,,Nincs idő az unalmas monotonitásra. Csak a munkára és a szerelemre van idő, semmi másra.”
 
Ez az élet két mozgatórugója. A munka sikere, a hasznosság érzése mindenkit jóérzéssel tölt el, és arra inspirál, hogy képességeihez mérten még többet, még jobban csináljon. A szerelemről pedig tudjuk, hogy a legjobbat hozza ki az emberből.
 
,,Ha olyan dolgot akarsz birtokolni, amid soha nem volt, olyan dolgokat kell megtenned érte, amiket sosem tettél!”
 
Mindenki többre vágyik, de kevesen képesek többet is tenni érte. Az élet a bátorságról szól, arról, hogy képesek vagyunk-e átlépni saját árnyékunkat.

Coco a korról

,,40 után már senki sem fiatal, de ellenállhatatlan élete végéig maradhat!” A fiatalság múlandó, a lélek fiatalsága maga az élet. Az élet, annak szeretete, tisztelete, vonzza a többi embert. ,,Az öregség nem óv meg a szerelemtől, de a szerelem megóv az öregségtől!” A szerelem olyan erős pozitív érzés, ami ragyogtatja az embert, teljesen mindegy, mennyi idős, milyen nemű. A szerelem energiaadó, ami által a lélek fiatal marad.

…és végül általánosságban, amin érdemes elgondolkoznunk…

,,Ha szárnyak nélkül születtél, hagyd, hogy kinőjenek!”
,,Minden a mi kezünkben van, ezért soha nem szabad feladni!”
,,Ha szépülni szeretnél, a lelkeddel és a szíveddel kell kezdened, mert addig egyetlen kozmetikum sem fog hatni!”
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást