Kert és terasz / Otthon

Így gondozd az orchideádat, hogy sokáig szép maradjon

Így gondozd az orchideádat, hogy sokáig szép maradjon

Az orchideák között a két legismertebb a lepkeorchidea (Phalaenopsis) és a csónakorchidea (Cymbidium)

Az orchideák ápolása

Mivel magas fényigényű növény, érdemes napos, ám tűző naptól védett helyre tenni, hiszen a növény megéghet, ha erős sugaraknak van kitéve. Érdemes időnként forgatnod, hogy mindenhol egyenletesen tudjon fejlődni. Az öntözésnél arra érdemes figyelni, hogy ne álljon alatta a víz, érdemes hetente 1-2 alkalommal meglocsolni. Mielőtt megitatnád, nézd meg, hogy mennyire száraz a talaj, hogy ne kapjon túl sok vizet.

Mivel kedvelik a magas páratartalmat (az 50-100% a megfelelő nekik), egy spriccelővel ajánlott befújni a leveleket.

Ha ez nem szimpatikus, akkor a cserép alá érdemes szórnod apróbb köveket, vagy agyaggranulátumot. Az is jó ötlet, ha mulcsot teszel a talaj tetejére. Kevesen tudják, de nyáron az orchideákat akár a kertbe is ki lehet tenni, félárnyékos helyre. A tápoldatozás esetében pedig arra érdemes figyelni, hogy nagyjából 3 hetente kerüljön rá higított oldat, télen viszont ritkábban, akár 2 havonta is elég lehet így meglocsolni.

Ha nem virágzik

Ebben az esetben sokszor a fényhiány lehet az ok, de elképzelhető, hogy eljött az átültetés ideje. Utóbbi esetben laza talajba, átlátszó cserépbe érdemes ültetni. 

Ha elvirágzott

Amint letelt a virágzás, csábító lehet levágni a növény szárát, azonban ez nem javasolt, hiszen értékes tápanyagokat tartalmaz, ami szükséges az orchidea egészségének fenntartásához és a következő virágzáshoz is. Ha mindenképp metszeni szeretnél belőle, akkor a harmadik vagy negyedik nódusznál érdemes lemetszeni. 

chuttersnap/unsplash.com

Ha leesnek a bimbók

Általában ilyenkor valamilyen stressz érte a növényt, ami jelentheti azt, hogy huzatot kapott, kiszáradt, kevés a fény számára, de elképzelhető az is, ha hirtelen a melegből nagyon hideg időbe került. 

Kártevők

A gombák, baktériumok és vírusok, valamint a tetvek is megtámadhatják a növényt, de ez elég ritkán fordul elő. A rovarokat (tetvek, atka) észreveheted a növény levelein, ezeket erre kifejlesztett irtószerekkel tudod kezelni.

Vírusfertőzésre a leveleken lévő foltok utalhatnak – érdemes ezeket eltávolítani.

Ha érte sérülés az orchidea levelét és utána keletkezik rajta barnás folt, akkor bakteriális fertőzés lehet az ok, amit réztartalmú anyagokkal lehet kezelni. Gombára pedig a virágok, levelek és a léggyökerek barnás elszíneződése utal. Ekkor érdemes eltávolítani a beteg gyökereket.

A levelek és gyökerek jelezhetik a bajt

Az egészséges orchideának élénk zöldek a levelei. Elképzelhető, hogy az alsó levelek besárgulnak – ebben az esetben nem kell aggódnod, hiszen a növény a felső, fiatalabb levelei egészségét részesíti előnyben. Ha viszont sárgás-barnás foltok jelennek meg a leveleken, akkor az öntözéssel lehet probléma.

A gyökereknél arra érdemes figyelni, hogy megfelelő mennyiségű fényt kapjanak.

Az egészséges gyökerek kemények, ha viszont puha a tapintásuk és barnává változnak, valószínűleg túlöntözted, vagy gombás fertőzést kapott a növény. A szürkés, cserepes gyökerek pedig arra utalnak, hogy kiszáradt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást