Dekor / Otthon

Olcsóból egyedit? Íme a legtutibb IKEA-hackek, melyeket te is meg tudsz csinálni

Olcsóból egyedit? Íme a legtutibb IKEA-hackek, melyeket te is meg tudsz csinálni

Az Ikeában rengeteg ötletes és praktikus bútordarab vár, melyeknek ára azonban sokszor elég borsos. Az egyedi megoldásokról szerencsére akkor sem kell lemondanod, ha nem akarsz mélyen a tárcádba nyúlni, hiszen egy kis kreativitással a svéd áruház olcsóbb darabjaiból is ki lehet hozni a maximumot. Megmutatjuk a legjobb Ikea-hackeket!

Sablonos fiókosból cuki éjjeli

A legegyszerűbb – és az egyik legolcsóbb – három fiókos komódot sokféleképp lehet variálni, noha akkor is remekül mutat, ha nem nyúlsz hozzá a nyers fához. De ha igazán egyedi bútordarabra vágysz, akkor sincs bonyolult dolgod. Amennyiben ilyen cuki kis éjjelit szeretnél, vedd ki a legfelső fiókot, és egy falapot szögelj a második fiók fölé. Ha kitaláltad a komód színét, válassz egy hozzá illő tapétát, és kezdődhet a festés-ragasztás. Ehhez húzd ki a megmaradt két fiókot, és egyenként mázold le őket, valamint a komód vázát is, majd ha megszáradt, a kiszabott tapétát a legfelső polc helyére, a nyitott részre ragaszd a komód hátlapjához. Az egyszerű gombfogantyúk helyére jó választás a nagyobb, ovális alakú fém fogantyú, az Ikeában nem csak az alapanyagot, a hackeléshez használatos kiegészítőket is be tudod szerezni.

Egyszerű polcból a felhők közé

A gyerekszoba kiváló színtere a kreativitás kibontakozásának, ez esetben pedig jóformán nem is kell barkácsolnod, és még az sem baj, ha nem vagy egy Picasso – néhány egyszerű polcot biztosan le tudsz festeni egyszínű fehérre.

Persze a polcok a körülöttük lévő felhőktől igazán izgalmasak, melyeknek a körvonalait érdemes előre megrajzolnod egy vékonyabb ecsettel, ha pedig nem bízol magadban, tölts le egy sablont, nyomtasd ki, és azzal rajzold meg a felhőt. Ha esetleg fehér a fal, fesd a polcot és a felhőket is halványkékre – persze ha egy hercegnő anyukája vagy, akkor a rózsaszín is számításba jöhet, úgy is remekül mutat majd.

Etetőszékből babaszánkó

Az Antilop etetőszék szolid áránál és egyszerű kezelhetőségénél fogva is nagy népszerűségnek örvend a kisgyerekes anyukák körében. A percek alatt szétszerelhető szék pedig nem csak a konyhában jöhet jól, akkor is bevethető, ha szánkózni szeretnéd vinni a család legapróbb tagját. Erre a hackre a szükség vitt rá, az ezeréves szánkónkon ugyanis nem volt olyan ülés, ami stabilan tartotta volna a gyerkőcöt. Ám az ikeás etetőszékben rejlő lehetőségeket kihasználva szó szerint percek alatt összeeszkábáltuk ezt a babaszánkót, melyet már több ízben is teszteltünk, és jól bírta a strapát. Ha szeretnél hasonlót készíteni, vedd ki a szék lábait és pattintsd le róla a tálcarészt, majd az övnek kihagyott lyukakon át egy erősebb madzaggal vagy műanyag kötözővel rögzítsd a szánkó léceihez. Ennyi az egész, már csak hó kell hozzá!

 

Tükrökből galéria

A négyzet alakú, vastag fakeretes tükör is a hackerek egyik kedvenc alapanyaga, melyet igazán sokszínűen fel lehet használni, és az ára is igen baráti.

Akár egy egész falfelületet stílusosan beboríthatsz családi fotókkal, ha a tükröket fehérre festve képkeret gyanánt használod fel.

Párezer forintból csinos kis galériát kapsz – ha a fekete-fehéret unalmasnak találod, játssz bátran a színekkel!

Glam bárszék percek alatt

Gondoltad volna, hogy ezek az exkluzívnak tűnő bárszékek csak párezer forintba kerültek? 

Ha te is szeretnél egy ilyet, válaszd alapul az IKEA Stig bárszékét (konyhapulthoz és bárpulthoz való méretekben is kapható), szereld le a támláját és az ülőkéjét, majd egy horgany alapozó festékréteg után fújd át aranyszínű akril festékspray-vel a lábakat. 

Nagyon egyszerű a mutatvány, ha a száradási időket kivárod, egyszerűen nem lehet elrontani. Az egyetlen rossz pont, hogy ezek a székek jelenleg csak feketében érhetőek el, de reménykedjünk, hogy hamarosan a fehér verzió is visszatér!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást