Így nyerhetsz meg minden vitát

Így nyerhetsz meg minden vitát

Címlap / Életmód / Egészség / Így nyerhetsz meg minden vitát

Egy vitát nem mindig az nyer meg, akinek igaza van, hanem az, akinek jobb az érveléstechnikája. Az biztos, hogy azzal, hogy felemeled a hangodat, nem leszel meggyőzőbb, ezért most mutatunk néhány trükköt, amivel javíthatsz a nyerési esélyeiden bármilyen vitában. Persze, attól, hogy ügyesen tudod már használni őket, nem árt minden alkalommal belegondolni abba is, nem tényleg te vagy-e az, aki tévedett.

Mutass megértést

Ha együttérzést, empátiát mutatsz a másik iránt, azzal szimpátiát ébresztesz benne. Senki nem akarja elismerni hogy hibázott valaki olyannal szemben, aki nyilván valóan nem mutat érdeklődést a problémái iránt.
Oka van annak, hogy a vitapartnered úgy érez, ahogyan, és ha ezt megpróbálod megérteni, azzal nem csak szimpatikusabbá teszed magadat – így az igazadat is könnyebb lesz elfogadni – de azt is jobban megértheted, milyen érvekkel változtathatod meg a véleményét.

Ne hibáztasd

Ne ródd fel a másiknak, amit gondol – ez az ő véleménye, és az érveit valószínűleg a tapasztalataira alapozza.
Ha ezért hibáztatni kezded, csak azt érezteted vele, hogy ostobának tartod, ezt pedig ember nincs a földön, aki szívesen elismerné magáról, így csak még nehezebb lesz meghátrálásra késztetned.

Tiszteld a tudását

Éreztesd a másikkal, hogy látod, mi vezetett oda, hogy ez a vélemény alakuljon ki benne, és elismered a tapasztalatait. Így nem azt kell majd belátnia, hogy az egész érvrendszere vagy világképe hibás, csak azt, hogy téves következtetéseket vont le valamiről.
Mindenki megpróbál valahogy túlélni, ő erre ezt a módszert választotta. Remélhetőleg neked sikerül megtanítanod számára egy másik utat.

Irányítsd az érzelmeidet

Kiabálással nem lehet vitát nyerni, de nehéz megőrizni a hidegvéredet, ha valaki olyat mondd, amivel megbánt.
Ha bűntudatot keltesz a másikban, esetleg megijeszted a reakcióddal, akkor még ha hagy is nyerni, az nem jelenti azt, hogy megváltoztatta a véleményét – valószínűleg csak menekülni akar a kínos szituációból. Uralkodj az érzelmeiden, maradj tárgyilagos, mert csak így lehet értelmes párbeszédet folytatni.

Hagyd őt beszélni

Azzal, hogy lenyomod valakinek a torkán az érveidet, nem nyersz meg egy vitát sem. Hagyd a másikat is beszélni, annál is inkább, mert így rákényszeríted arra, hogy végiggondolja az érveit és az álláspontját.
Ha ezt nem teszi meg, nem is fog rájönni, hol hibázott, egyszerűen csak végighallgatja, amit mondasz neki, majd magában rögzíti az addigi, saját véleményét.

Hagyj menekülési utat!

Sokszor előfordul, hogy a másik már maga is rájött, hogy neked van igazad, de egyszerűen túl megalázó lenne beismernie, hogy hibázott. Alakítsd úgy a vitát, hogy a másiknak legyen egy menekülési útja, egy olyan helyzet, amelyben nem megalázó változtatnia a véleményén.

Ha úgy érzed, megérett rá a beszélgetés, vázolj fel egy helyzetet, amiben egyértelműen a te álláspontod alkalmazása lenne a pozitív megoldás, és mondd azt, hogy biztos vagy benne, hogy ő is hasonlóan cselekedne. Így hagyod neki, hogy az önérzete sérelme nélkül, szinte észrevétlenül alakíthasson a véleményén.

Vedd könnyedén!

Ha egy vita veszekedéssé fajul, elég kicsi az esélye, hogy bárkinek az álláspontja is megváltozna, vagy a beszélgetés épületes lenne. Ne hagyd, hogy a dolgok eldurvuljanak. Természetesen ne kezdj el személyeskedni, és próbáld kötetlenül kezelni a szituációt.
Egy-egy vicc, egy mosoly segíthet, hogy oldottabb légkört teremts, de azért természetesen ne bagatellizáld el a kérdést, hiszen a másik számára ez is megalázó lehet.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!