Nyálkás, büdös mosógép: így tisztítsd ki házilag

Nyálkás, büdös mosógép: így tisztítsd ki házilag

Címlap / Otthon / Háztartás / Nyálkás, büdös mosógép: így tisztítsd ki házilag

A száradó, frissen mosott ruhák illata jó esetben az egész lakást betölti, de mi van akkor, ha a mosógépből kivéve a ruhák már nem tűnnek olyan frissnek? A mosógép belsejében lerakódott szennyeződések először csak a mosás hatékonyságát csökkentik, aztán teljesen tönkre is tehetik a gépet. Adunk néhány tippet, hogyan tisztíthatod meg a nehezen hozzáférhető részeket is.

Ecet az átlagos szennyeződések ellen

A vízkőlerakódásokat, illetve a mosószerből, öblítőből visszamaradt szennyeződéseket ecetes mosással távolíthatod el a legegyszerűbben.

Fogj egy flakon háztartási ecetet, töltsd fel a mosógép adagolóját, a maradék ecetet pedig egyszerűen öntsd a dobba. Ezután indíts el egy 90 fokos mosást, ha pedig lejárt, akkor indíts el még legalább egy öblítést, hogy biztosan minden fellazult szennyeződést eltávolíts.

Ecet és trisó – istockphoto

Makacsabb szennyeződések ellen: trisó

A trisót háztartási boltokban szerezheted be, szinte fillérekért. Az ecethez hasonlóan egy-két kanállal az adagolóba kell tenned, a többi pedig mehet a dobba.

A 90 fokos mosás és a forró víz fokozza a trisó hatását, így még a legmakacsabb szennyeződéseket is eltávolíthatod. Tisztítás után érdemes még egy üres programot lefuttatni, hogy nehogy valahol maradjon a szerből a gépben, és esetleg foltot hagyjon a ruhákon.

Rossz szagok ellen: teafaolaj

Ha a mosógépben kellemetlen, dohos szaga van, akkor valószínűleg valahol penész rakódott le benne. Ilyen esetekben is hatékony lehet az ecet, de talán még jobb a teafaolaj, amiből a mosógép adagolójába töltve, egy közepes hőfokú mosást elindítva minden baktériumot és spórát elpusztíthatsz.

Teafaolaj
Teafaolaj – istockphoto

Elő a fogkefét!

A legtöbb mosógépnek az adagolója egy kiemelhető fiók, és ezt időről időre érdemes ki is venni, majd fogkefével és ecettel vagy más tisztítószerrel alaposan átsikálni, mert az aljában nyálka és gomba, penész telepedhet meg.

Az adagolót akár ecetes vízben is áztathatod, mielőtt átdörzsölöd, hogy biztosan minden lerakódást elpusztíts. Hagyd teljesen megszáradni, mielőtt visszateszed a mosógépbe!

Pénzérmék és szöszmöszök vesztőhelye

A mosógép alján van egy nyitható ablak, ami mögött kis tároló rejlik. Miközben a mosógép leengedi a vizet, ide kerülnek azok a dolgok, amelyek a kifolyócsövet eltömítenék – pénzérmék, papír zsebkendők, szöszmöszök…

Ezek idővel azt is megakadályozhatják, hogy a mosógép leengedje a vizet, de ha elég sokáig áznak, be is büdösödhetnek, ezért időről időre érdemes kitakarítani ezt a kis rejtett rekeszt is.

Mosószóda

Ha szeretnéd, hogy a mosógép sokáig tiszta is maradjon, akkor legalább a fehér ruhák tisztításához használj mosószódát: ez a vízben teljesen feloldódik, nem hagy maga után lerakódásokat, ráadásul a penész és a vízkő kialakulását is megnehezíti, így a mosógép tovább marad friss illatú.

Megelőzéshez is ecetet

Ha meg akarod előzni, hogy nyálka, penész vagy vízkő legyen a mosógépben, akkor minden mosásnál adj fél kupak ecetet is az öblítőhöz. A szagát az öblítő miatt nem fogod érezni, viszont megakadályozhatod vele a lerakódások kialakulását, ráadásul az ecet még a ruhák színét is élénkebbé teszi.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!