Az elmúlt évtizedben egyre nagyobb teret hódítanak a növényi alapú étrendek, aminek legfőbb oka az, hogy egyre többet tudunk a táplálkozásról.
Eközben sajnos még mindig tartják magukat az elavult nézetek, hazánkban általánosan, itt valahogy nagyon ragaszkodunk mindenhez, ami egyszer bevált: „nagyapám is 90 évig élt…” Ennek is megvan a maga magyarázata, alapvetően karnista a társadalmunk. Rengetegen a hagyomány nélkülözhetetlen részeként tekintenek az állathasználatra.
Mit mutatnak az okostányérok?
Minden országnak megvan a maga okostányérja, amik láttatni hivatottak, hogyan kellene kinézniük az étkezéseinknek, legalábbis napi szinten. Ezek az ajánlások jellemzően nem mutatnak komolyabb eltérést sehol, leszámítva, hogy figyelembe szokták venni a helyi sajátosságokat, lehetőségeket és természetesen az érvényben levő, dietetikai ajánlásokat. Az arányok viszont jellemzően nem különböznek túlságosan.
A szakértők azt javasolják, hogy:
- étrendünk felét tegyék ki zöldségek és gyümölcsök (frissen és hőkezelve egyaránt)
- negyedét fehérjeforrások
- negyedét pedig teljes kiőrlésű gabonák.
Ehhez képest nagyon más képet mutat akár csak egy menzai fogás vagy egy vasárnapi ebéd a családdal. Rengetegen vannak, akik egyáltalán nem fogyasztanak a nap folyamán gyümölcsöt, zöldséget is csak elvétve, a teljes kiőrlésű gabona fogalmát pedig sokszor még meghatározni sem tudják, nemhogy a tányérjukra tenni. Valahogy a táplálkozás tudománya nem igazán része mélyrehatóan a tanulmányainknak, pedig óriási szükség lenne rá. Magyarország számos civilizációs betegségben élen jár, és a dobogót súroljuk a világ (!) legelhízottabb országait tekintve.
Egyértelműen reformra lenne szükségünk
Ezt felismerték a hazai dietetikai szervezetek is, akik egyre többször mutatnak olyan javaslatokat, melyek nagyon más irányba mutatnak, mint amit itthon megszoktunk: ez pedig a növényi étrend.
Az olyan növényi eredetű élelmiszerek, mint amilyenek a gyümölcsök és diófélék, az olajos magvak, a zöldségek, a hüvelyesek, valamint a teljes értékű gabonák jelentik ezeknek az étrendeknek a bázisát. Rendszeres fogyasztásuk hozzájárul a szív- és érrendszer, az emésztőrendszer egészségének megőrzéséhez. Hogy miért?
Természetesen az életmód jóval több összetevőt tartalmaz, mint a táplálkozás. Ide tartozik többek között a testmozgás, a függőségek és a stressz kezelése, az alvási szokások, a társas kapcsolatok, a vízfogyasztás és sokak szerint a légzés is. Mindenesetre minden apró változtatás számít. Az is, ha csak elkezded bevezetni a húsmentes napokat, ha időnként hüvelyesre cseréled a húst, ha visszaszorítod a tojás- és tejfogyasztásodat, és ha tudatosan figyelsz arra, hogy minden nap fogyassz zöldséget és gyümölcsöt.
A hivatalos ajánlás szerint minden nap 800 grammnyi zöldséget, gyümölcsöt kellene fogyasztanunk minimum a számottevő egészségügyi javulás érdekében. Ezt figyelembe véve és az egészségtányérokat elemezve máris ellenőrizni tudod, szükséges-e változtatnod a bevált rutinjaidon!
Nyitókép: Rimma_Bodarenko/istockphoto.com