Testbeszéd flört során. Milyen jeleket vesznek a férfiak és a nők? 

Testbeszéd flört során. Milyen jeleket vesznek a férfiak és a nők? 

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Testbeszéd flört során. Milyen jeleket vesznek a férfiak és a nők? 

Egy közelmúltban megjelent könyv a nonverbális kommunikácó szerepét tárja fel flörtölés, ismerkedés során. Robert Sternberg és Aleksandra Kostic szerkesztette a gyűjteményt, mely számos, a témában végzett kutatás eredményeit tartalmazza. Íme, néhány érdekesség.

Mint annyi mindent, úgy tűnik, a flörtölés művészetét is az evolúciós tényezők irányítják. Akár a megjelenés, akár a viselkedés szerepét nézzük, mindenhol tetten érhető az evolúció irányítása, még ha ezt nem is tudjuk.

A legfontosabb külső szempontok

Ismerkedésnél először a másik külseje kelti fel az érdeklődést, ezen belül is meghatározó az arcszerkezet, arcforma. A férfiaknak általában a kerekebb arcú, babás megjelenésű arc tetszik, amelyet nagy szemek, kis áll és sima bőr jellemez. A nők a jellegzetes, határozott vonású férfiakhoz vonzódnak a kutatások szerint: a szögletes állkapocs és erős szemöldök kimondottan nyerő.

A színeknek is fontos szerepe van, ugyanis egy tanulmány szerint a vöröset viselő nőket vonzóbbnak találja a másik nem, az ikonikus piros rúzs és az arcpirosító sikere ezért töretlen évtizedek óta.

A testalkat is lényeges a vonzalom kialakulásánál. A férfiakat a homokóra testalkat vonzza, vagyis a klasszikusnak mondott keskeny derekú, szélesebb csípőjű, teltebb keblű megjelenés, amely a termékenységre utal. A nőknek a magas, izmos férfiak tetszenek, akikben állítólag a potenciális védelmező társat látják. Az öltözködésnek fontos szerepe van abban, mennyire emeli ki vagy éppen rejti el a keresett evolúciós jegyeket: nem véletlen, hogy a nőknek annak idején kitalálták az alakot hangsúlyozó egybeszabott ruhákat vagy a férfiaknak a széles vállakat, magas testalkatot megmutató öltönyöket.

A viselkedés a következő lépcső

Ha a másik fél megjelenése felkelti az érdeklődést, a következő lényeges dolog a viselkedés. A flörtölés alapvető eszköze a szemkontaktus felvétele, kutatás nélkül is tudjuk jól, hogy hosszan a másik szemébe nézni felhívás keringőre. Lényeges különbség van azonban a két nem között a tekintetben, hogy miként értelmezik a hosszú pillantásokat.

Az biztos, hogy mindkettejükben oxitocint –„szerelmi hormont” – szabadít fel csak az, hogy egymás tekintetébe feledkeznek, de a férfiak hamarabb értelmezik szexuális töltetűnek az érdeklődést, míg a nők nem feltétlenül erre gondolnak. Bizonyított, hogy a hagyományos nemi szerepeket éltető férfiak hajlamosabbak a nők testére fókuszálni az arc szépsége helyett, míg a nők általában a számukra vonzó férfi arcát figyelik leginkább.

A testbeszéd jelentése

A mosoly mindenkit vonzóbbá tesz. Azokat a nőket és férfiakat, akiknek az arcán rövid ideg tartó pozitív érzelmek – boldogság, érdeklődés – jelennek meg, vonzóbbnak látunk. A nők viszont a nevetéssel állítólag jobb, ha spórolnak: a túl sok vagy túl hangos hahotázás már inkább visszatetsző, mint ártatlanul kacér.

A férfiak testtartása flörtölés közben egyenes, mivel tudat alatt a dominanciát hangsúlyozzák, a nőknél árulkodó jel a félrebillentett fej, amely kissé esendőnek mutatja az alanyt és ezzel kimutatja, hogy védelemre vágyik. Tipikus női jelzés, hogy érdeklődik a másik iránt, ha a haját rendezgeti, dobálja vagy a ruháját simítja ki.

Kölcsönös érdeklődés esetén megfigyelhető, hogy a pár egymás felé fordul és közelebb helyezkedik egymáshoz, csökken a személyes tér.

Ezzel a viselkedéssel ösztönösen távolodnak a környezetüktől is, hogy minél inkább egymásra fókuszálhassanak. A flörtölésbe belefér a könnyed érintés: a vállak, kezek megérintése a vonzalmat fejezi ki. Az összhangot és a másik iránti érdeklődést mutatja az is, ha a páros szinkronban mozog, vagyis szinte visszatükrözik egymás mozdulatait. Igazán jó megfigyelő rögtön észreveszi, ha két ember ilyen módon egymásra hangolódik, hiszen számos apró jele van a vonzalomnak – amint látjuk, akár szavak nélkül is.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!