A négylevelű lóhere meg a lópatkó rejtélye

A négylevelű lóhere meg a lópatkó rejtélye

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A négylevelű lóhere meg a lópatkó rejtélye

Ha össze kellene számolnom azt az időd, amit gyerekkoromban a négylevelű lóhere keresésével töltöttem, nos, akkor az hónapokat tenne ki. Ám nemrég – most vagyok 42 éves – találtam egyet. Teljesen véletlenül. Persze rásegített az is, hogy immáron a távollátók népes táborát gazdagítom, így, amikor lenéztem a földre, egyből kiszúrtam a számos háromlevelű között.

A lóhere

A pillangósvirágúak családjába tartozik a Trifolium növénynemzettség, magyarul a lóhere. Oka ismeretlen, úgy vélik a környezeti hatások miatt, vagy talán egy genetikai hiba okozza a több levelet. Tízezer(!) heréből egynek van csak négy levele.
Természetesen nem csak négy levelű létezik, van olyan, aminek több, öt, hat vagy akár több, kisebb levele is van. Az ötödik levél hírnevet hoz, a hatodik hatalmat, a hétlevelű örök jóllétet. A több levél előfordulása még csekélyebb.

A lóhere babona

Minden levél szimbolizál valamit. Reményt, hitet, szerelmet és szerencsét. Írországban általában a lóherének fontos szerepe van, az ország jelképe. Szent Patrik ugyanis a kereszténység háromságát a lóherén keresztül próbálta elmagyarázni.
Nálunk jellemzően az újévi, szerencsét hozó patkó és malac mellé rakják, mint szerencsét hozó szimbólumot. Kereszt alakjával ördögűző hatása van, már a görögök is amulettként hordták. Régen a papok úgy vélték, hogy bármilyen betegséget meggyógyít.

A lópatkó

Világszerte szerencsehozónak tartják, nálunk az állat vályújába teszik, hogy megóvja az állatot a betegségektől. Az angolok a vitorlások árbocára szegezték, míg a mohamedánok az ajtófélfára. Ez a szokás onnan ered, hogy régen lovat áldoztak, melynek koponyáját, csontjait szegezték fel, ezt váltotta fel a lópatkó.
Ehhez jön még az a hiedelem, hogy a talált vas szerencsét hoz, megóv az ártó szellemektől.

Mára a lópatkó kuriózummá vált, ám régebben, amikor még szekér volt a ,,jármű” minden embernek volt lehetősége patkót lelni…

A lópatkó mítosza ma is él

A szerencse képzetét az is fokozta, hogy a lópatkót 7 szöggel illesztik fel, ez a szám pedig isteni eredetű, konkrétan Isten száma. Gondolunk csak a hét szentségre. A lópatkót száraival felfelé szokták kiszögezni, mert a U alakja a szarvakra emlékeztet, melyek az ősi vallásokban a szarvakat több ezer éve a ház védőinek gondolják.
Talizmánként most is népszerű, láthatjuk esküvői tortán, kulcstartón, autókban. Van olyan is, hogy a taxisofőr úgy választja a rendszámát, hogy abban legyen U, ami a patkóra utal.

Egyéb érdekességek a patkóról

Ha temetőben találja valaki a patkót, nem hogy szerencse nem fogja érni, hanem inkább az ellenkezője. Hallottam olyat is, hogy a bal váll felett át kell dobni a patkót, és kívánni kell. Egy középkori monda szerint Krisztus és szent Péter vándorútjuk során egy lópatkót – krajcárt – találtak. Péter nem akart lehajolni érte, ám Jézus igen.
Ebből a pénzből cseresznyét vett Jézus, és azt szemenként elpotyogtatta. Péter minden szem cseresznyéért külön hajolt le. Tanulság, a rest 77-szer fárad. Elvileg, a boszorkányok félnek a lovaktól, így azt a házat elkerülik, melynek kapujára lópatkó van szegezve.

Mindenki hisz benne

Érdekes dolog a babona. Állítólag senki sem babonás, mégis mindenkinek a szerencsétlenség jut először eszébe, ha lát egy fekete macskát. Mindenki kutat a gombja után, ha lát egy kéményseprőt. És mindenki lencsét főz január első napján.
Valójában senki sem babonás, mégis mindenki az. Mert fontosak nekünk, ezek a régi babonák azok, amik a nagyikhoz, a gyerekkorhoz kötnek minket. Identitásunk egy fontos része ez…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást