Ezért van egyre több nárcisztikus ember manapság

Ezért van egyre több nárcisztikus ember manapság

Címlap / Életmód / Lélek / Ezért van egyre több nárcisztikus ember manapság

Bizonyos szintű nárcizmus mindenkiben van, talán ezt mindannyian fel is fedezzük önmagunkban. Nem mindegy azonban, hogy ez a nárcizmus az egészségesnek nevezhető határon túl hogyan nyilvánul meg és mit választ tárgyául, mint ahogy az sem, mennyi szenvedést okoz környezetének.

Egészséges önszeretetre szükségünk van, ezzel támogatva és védve önmagunkat, mindemellett azonban társas lényként és egészséges személyiségként másokat is szeretetünk tárgyául választunk. A nárcisztikus ember ezzel szemben a túlzott önimádat áldozata és első helyre önmagát helyezi mindenkivel szemben. A köznyelvben nárcisztikusnak nevezzük az énközpontú személyeket, akik láthatóan szeretik önmagukat és nem riadnak vissza az öndicsérettől sem.

Ösztönösen kevéssé szimpatizálunk az ilyen emberekkel, de legalábbis nem tartunk tőlük.

Viszont arra talán nem is gondolunk, hogy az efféle viselkedés mögött akár komoly személyiségzavar is állhat.

A statisztikák szerint a népesség egy százaléka tekinthető nárcisztikus személyiségzavarral élőnek. Nehezen diagnosztizálható egyébként ez az állapot, még a pszichológiai-pszichiátriai gyakorlatban sem könnyű megkülönböztetni az egészséges és kóros nárcisztikust.

miljko/istockphoto.com

A lista segíthet

Az Amerikai Pszichiátriai Egysült meghatározott egy kilenc pontból álló listát, amely segíti a diagnosztizálást. Nagy valószínűséggel nárcisztikus személyiségzavarra utal, ha valaki legalább öt pontnak megfelel. A lista alapján a nárcisztikus fontossága tudatában él, kivételesnek tartja magát és elvárja környezetétől, hogy ennek megfelelően bánjon vele, akkor is, ha semmit sem tett ezért.

Gyakran fantáziál arról, hogy sikeres, hatalma van, szép és tökéletes; különlegesnek tartja magát és túlzott csodálatra vágyik. Képtelen az empátiára, másokkal bármit képes megtenni és az elvárásai is magasak, a célja elérése érdekében akár ki is használja az embereket. Jellemzően arrogáns, gőgös és azt hiszi, mindenki irígy rá.

Manipulatív, önző, mégis kezdetben akár nagyon megnyerő, lehengerlő, intelligens személyiség képét mutatja. Szakmájában akár sikeres is lehet, nem egyszer vezető beosztásba kerül.

A jó fellépés ellenére azonban észrevétlenül teszi tönkre a környezetét, párkapcsolatában követelőző, kihasználó, baráti és családi kapcsolatait is megterheli viselkedésével.

Manapság azért is nehéz felismerni a patológiás nárcizmust, mivel az egész jelenkori kultúrát áthatja egyfajta egoista hozzáállás, az individualista társadalmakban az önmegvalósítás, az egyéni siker számít fontosnak. Mivel a siker fokmérője az önkifejezés mértéke, az én egyre inkább előtérbe kerül. Sokáig észre sem vesszük, ha valakinél ez a törekvés már szinte beteges és mindent, mindenkit saját boldogulásának rendel alá.

A fogyasztói társadalom kedvez nekik

A fogyasztói társadalom kedvez a nárcisztikus embertípusnak, aki kapcsolati tőkét építve kerüli az őszinte, mély érzelmek ápolását és saját szorongásait, bizonytalanságait úgy rejti el, hogy folytonos versenyszellemben élve saját nagyszerűségét igyekszik domborítani. Egy 2008-as kutatás már megmutatta, hogy az akkori huszonévesek között majdnem háromszor annyi nárcisztikus személyiségzavar jeleit mutató ember él, mint a hatvanas korosztály tagjai között.

Az önmagunkkal való foglalkozás, az önbizalom építése, az önkifejezés teljesen elfogadott és támogatott, sőt talán túlzottan kívánatos napjainkban. Mindenki gyorsan szeretne hírnevet, elismerést és gazdagságot elérni. Akár úgy is, hogy közben nem igazán tehetséges semmiben és nem is akar túl sokat tenni a céljaiért.

A nárcisztikus személynek kiváló terep a kibontakozásra egy ilyen kor: mintha elfogadnánk az öntömjénezést egy bizonyos szintig.

Ugyanakkor aki szemtől-szemben találja magát egy nárcisztikus személyiségzavarral küszködő emberrel, hamarosan észlelni fogja, hogy az érzelmi élet, társas kapcsolatok szintjén megmutatkozik ennek a viselkedésnek a patológiás volta.

A nárcisztikus ember ugyanis képtelen valódi érzelmekre. A konfliktusokat nem tudja rendezni, mert nem látja be, ha nincs igaza és nincs tekintettel a másik érzelmeire. Ez előbb-utóbb kibukik. Túlzott önbizalma mögött valójában igen törékeny önbecsülés áll, magabiztos viselkedése folytonos kompenzáció.

Nem csak a környezetének nehéz a vele való kapcsolat fenntartása, de magának az érintettnek is teher saját viselkedése, bár gyakorta benne tudatosul ez a legkésőbb. Nehezen kezelhető probléma a nárcisztikus személyiségzavar. Ha felmerül bennünk a gyanú, hogy egy hozzánk közel álló ember érintett benne, a legtöbb, amit tehetünk, ha szakemberhez irányítjuk.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!