Egyre több nárcisztikus ember van manapság. Miért?

Egyre több nárcisztikus ember van manapság. Miért?

Címlap / Életmód / Lélek / Egyre több nárcisztikus ember van manapság. Miért?

Egészséges önszeretetre szükségünk van, ezzel támogatva és védve önmagunkat, mindemellett azonban társas lényként és egészséges személyiségként másokat is szeretetünk tárgyául választunk. A nárcisztikus ember ezzel szemben a túlzott önimádat áldozata és első helyre önmagát helyezi mindenkivel szemben. A köznyelvben nárcisztikusnak nevezzük az énközpontú személyeket, akik láthatóan szeretik önmagukat és nem riadnak vissza az öndicsérettől sem.

Ösztönösen kevéssé szimpatizálunk az ilyen emberekkel, de legalábbis nem tartunk tőlük.

Viszont arra talán nem is gondolunk, hogy az efféle viselkedés mögött akár komoly személyiségzavar is állhat.

A statisztikák szerint a népesség egy százaléka tekinthető nárcisztikus személyiségzavarral élőnek. Nehezen diagnosztizálható egyébként ez az állapot, még a pszichológiai-pszichiátriai gyakorlatban sem könnyű megkülönböztetni az egészséges és kóros nárcisztikust.

miljko/istockphoto.com

A lista segíthet

Az Amerikai Pszichiátriai Egysült meghatározott egy kilenc pontból álló listát, amely segíti a diagnosztizálást. Nagy valószínűséggel nárcisztikus személyiségzavarra utal, ha valaki legalább öt pontnak megfelel. A lista alapján a nárcisztikus fontossága tudatában él, kivételesnek tartja magát és elvárja környezetétől, hogy ennek megfelelően bánjon vele, akkor is, ha semmit sem tett ezért.

Gyakran fantáziál arról, hogy sikeres, hatalma van, szép és tökéletes; különlegesnek tartja magát és túlzott csodálatra vágyik. Képtelen az empátiára, másokkal bármit képes megtenni és az elvárásai is magasak, a célja elérése érdekében akár ki is használja az embereket. Jellemzően arrogáns, gőgös és azt hiszi, mindenki irígy rá.

Manipulatív, önző, mégis kezdetben akár nagyon megnyerő, lehengerlő, intelligens személyiség képét mutatja. Szakmájában akár sikeres is lehet, nem egyszer vezető beosztásba kerül.

A jó fellépés ellenére azonban észrevétlenül teszi tönkre a környezetét, párkapcsolatában követelőző, kihasználó, baráti és családi kapcsolatait is megterheli viselkedésével.

Manapság azért is nehéz felismerni a patológiás nárcizmust, mivel az egész jelenkori kultúrát áthatja egyfajta egoista hozzáállás, az individualista társadalmakban az önmegvalósítás, az egyéni siker számít fontosnak. Mivel a siker fokmérője az önkifejezés mértéke, az én egyre inkább előtérbe kerül. Sokáig észre sem vesszük, ha valakinél ez a törekvés már szinte beteges és mindent, mindenkit saját boldogulásának rendel alá.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást