Háztartás / Otthon

7-napos álomotthon kihívás, hogy jobban érezd magad a négy fal között

7-napos álomotthon kihívás, hogy jobban érezd magad a négy fal között

Kétféle ember van: aki azzal tudja megőrizni az ép eszét, hogy a kanapén elterülve a fejére húzza a takarót, és úgy dönt, hogy amíg ez az egész véget nem ér, csak akkor mozdul meg, ha feltétlenül szükséges, és az, aki attól érzi jobban magát, ha úgy érzi, produktív marad. Az utóbbi típusba tartozóknak szól ez a cikk, amivel egy kis plusz motivációt nyersz, hogy rendbe rakd az otthonod, ha már úgyis olyan sok időt töltesz a négy fal között. Elvégre egy szép, rendezett lakásban sokkal jobb érzés otthon lenni!

1. nap: Lomtalanítás

Nincs információnk arról, hogy mi lesz az idei lomtalanítással, de valószínűleg nem mostanában lesz megtartva.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne válogathatnád át a dolgokat, és dobhatnád ki azt, aminek a szemétben a helye – amennyiben a kommunális hulladék közé helyezhető.

Ügyelj rá, hogy mindent szemetszsákban dobj ki, ezzel is csökkentve a szemétszállítással foglalkozók fertőzéskockázatát, és amit csak lehet, a szelektív hulladékba helyezz.

Válogasd át a ruhás szekrényedet is, és ha a boltba vezető útvonalon van ruhagyűjtő konténer, akkor a következő alkalommal vidd el oda a már nem használt, de még jó minőségű holmijaidat.

A kidobásra szánt tárgyakat, amiktől most nincs lehetőséged megszabadulni, gyűjtsd zsákba vagy dobozba, és egyelőre tedd félre őket, hamarosan visszatérünk hozzájuk!

 

2. nap: Rendszerezés

Itt az ideje kirámolni a mindenes fiókot és nekiülni a dossziéknak, amikbe az elmúlt évbe az összes hivatalos papírodat bedobáltad.

Életlen ollók, régi számlák, lejárt dokumentumok vagy fölöslegessé vált papírok: nézz át mindent, válogasd szét mi hova tartozik, a fölösleget pedig vagy dobd ki a fentebb részletezett módon, vagy menjen a későbbi lomtalanításig kijelölt zsákokba, dobozokba.

 

3. nap: Mindent a helyére!

Ha a fölösleges kacatoktól megszabadultál, akkor itt az ideje, hogy a megmaradt tárgyaidat, ruháidat elrendezd.

Legyen szó ruhás, szerszámos vagy éppen konyhaszekrényről, gondold át a tartalmuk elrendezését aszerint, hogy áttekinthetőek legyenek.

Pakolj mindent úgy, hogy a lehető legkevesebb helyet foglalják és könnyen elérd a minden nap használt tárgyakat.

Ha ügyesen rendezed el a holmidat, biztos, hogy némi extra helyet is felszabadíthatsz egy felső polcon vagy egy eldugott sarokban, ahová a kidobásra szánt holmik kerülhetnek, amíg nem nyílik lehetőséged a megfelelő helyen leadni őket.

 

4. nap: Javítási munkálatok

Sétálj végig a lakásban, és gondold végig, mik azok az apró javítási munkák, amiket már hosszú ideje halogatsz.

Természetesen a villany- vagy gázszerelési munkáknak ne fogj neki magad, és ha tud várni a dolog, akkor ne is most hívj hozzájuk szakembert, ha eddig nem tetted, de az apróbb feladatokat, amiket amúgy is te végeznél el, most végre elintézhetsz.

Nyikorgó ajtózárak, billegő széklábak, meghúzásra váró csavarok és kilazult szögek, reszkessetek, ez az a nap, amikor végre minden bosszantó apróságot magad mögött fogsz tudni!

 

5. nap: A megszokott heti takarítás

Ha az előkészületekkel megvagy, jöhet a megszokott takarítás, ami így sokkal könnyebben is fog menni, hiszen semmit nem kell kerülgetned, fölöslegesen pakolgatnod.

Nem kell túlságosan belemenni a dologba, hiszen lesz erre még egy egész napod, csak azokat a dolgokat végezd el, amiket amúgy is szoktál, amikor kitakarítasz: porszívózás, felmosás, fürdőszoba, konyha, friss ágynemű, és a többi.

A megszokott takarítás után amúgy is mindig otthonosabb a lakásod, de most, hogy már a kihívás végéhez közeledsz, és a rendrakás, rendszerezés után jutottál ide, még látványosabb lesz a tisztaság.

 

6. nap: A rendszeres tavaszi extra

Az utolsó lépések egyikeként jöhet az „extra”, a tavaszi nagytakarítás lépései, az olyan feladatok elvégzése, amit nem teszel meg egyébként minden héten.

Mosd le az ablakokat, pucold ki a sütőt, súrold át az ajtókat, mosd ki a függönyöket, a párnahuzatokat, takarítsd ki a szőnyegeket.

Nézd végig a szobanövényeket, ha valamelyiknek szüksége van egy kis extra törődésre, például egy átöblítésre, vagy az elszáradt részek eltávolítására, akkor végezd el azt is.

Ha szépek és egészségesek, az elképesztő mértékben tudja javítani a szoba hangulatát.

 

7. nap: Jöhet a dekoráció!

Nem most van itt az ideje, hogy nekiállj beszerezni a legújabb tavaszi kedvenceidet, de legalább végre tényleg ráveszed magad, hogy környezettudatosan dekorálj!

A lomtalanítás, rendszerezés és válogatás között biztosan kezedbe akadt néhány nem használt váza, pár szép képeslap vagy szekrény mélyén heverő párnahuzat.

Itt az ideje, hogy ezeket bevesd: dekorálj azzal, amit otthon találsz, szedj virágot a kertben vagy tegyél képeslapokat, fényképeket vagy kinyomtatott posztereket a képkeretekbe, és ezekkel dobd fel a lakást!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást