Nagyon káros, ha nem mondjátok ki, hogy jártok – eláruljuk, miért!

Nagyon káros, ha nem mondjátok ki, hogy jártok – eláruljuk, miért!

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Nagyon káros, ha nem mondjátok ki, hogy jártok – eláruljuk, miért!

Talán azt gondolod, buta dolog felcímkézni a kapcsolatokat, és legkésőbb középiskolában érdemes elhagyni a „bejelentett viszonyokat”, avagy azt, hogy jártok. Ugyan felnőttesnek tűnhet, ha nem soroljátok be sehova a kapcsolatotokat, ám ezzel valójában többet ártotok, mint használtok magatoknak. Mutatjuk, miért!

Mielőtt bármibe is belekezdünk, le kell szögeznünk, hogy természetesen nincs értelme az első randi után arra terelned a szót, hogy a leendő barátod is kijelentse: ti most jártok. Kapcsolat- és emberfüggő, mennyi időnek érdemes eltelnie addig, hogy ezt egyértelműsítsétek a másik számára, de az biztos, hogy nem hosszú hónapokról vagy évekről beszélünk – ha még ennyi idő alatt sem jelentettétek ki hivatalosan, hogy ti egy pár vagytok, akkor valószínűleg már nem is fogjátok.

Csak egy apróság: számos kínos helyzet várhat rátok

Ha úgy érzitek, jártok, de mégsem mondjátok ki, akkor az igazán kínos helyzetekhez vezethet. Ez persze a legkisebb probléma a viszony egészét tekintve, de azért nem elhanyagolható. Könnyen lehet, hogy megjelentek valamilyen szórakozóhelyen, és megkérdezik tőletek, hogy „mióta vagytok együtt”, de ti csak néma csenddel tudtok felelni, mert igazából azt sem tisztáztátok, hogy együtt vagytok-e.

Nagyon káros, ha nem mondjátok ki, hogy jártok - eláruljuk, miért!

Az is lehet, hogy te úgy értékeled, jártok, ám mivel ezt nem beszéltétek meg, nem lehetsz biztos a barátod érzéseiben.

Ennek megfelelően előfordulhat, hogy valaki a barátnőjének nevez téged, ő pedig kijavítja, hogy „de nem is jártok”. Jó esély van rá, hogy egy ilyen helyzetben legszívesebben azonnal felszívódnál, és minden bizonnyal teljesen kisemmizettnek fogod érezni magadat. A legrosszabb az egészben az, hogy nem is lesz jogos a sérelmed, mert lényegében tényleg nem szögeztétek le, mi van köztetek. Bárhogy is alakuljon az életetek, valószínűleg te sem egy ilyen vagy egy ehhez hasonló helyzetben akarod megtudni, hogy amit te járásnak gondoltál, az nem is az.

Nem érvényesítheted a párkapcsolati akaratodat

Persze, az alapkitétel az, hogy mindenki egyforma a párkapcsolatában, és mindenki ugyanazt várja el a másik féltől. De mi a helyzet akkor, ha nem mondtátok ki, hogy ti jártok? Ez azt feltételezi, hogy nem szögeztétek le azt sem, számotokra mit jelent egy kapcsolat.

Milyen szabályok, keretek fontosak számotokra? Vevők vagytok egy könnyed, nyitott kapcsolatra, vagy marad a szigorú monogámia? A többség az utóbbira hajaz, de amíg nem beszélitek meg, hányadán álltok, nincs jogotok érvényesíteni a párkapcsolati akaratotokat.

Tehát nem kérhetitek számon, kivel és mit csinált a másik. Ez nem hangzik túl rózsásan, és nyilvánvaló, hogy nem is kell szó szerint értelmezned a számonkérést. Csupán arról van szó, hogy ha azt sem tudjátok, együtt vagytok-e, akkor az sem egyértelmű, kereshetitek-e tovább az igazit vagy sem.

Ha komolyan terveztek, akkor azért, ha pedig nem, akkor azért kell beszélnetek arról, milyen státuszban van jelenleg a kapcsolatotok. Nem kötelező mindenkivel járni, akivel megvan a kémia, vagy akivel a megfelelő helyen és időben kialakulhatna valami ebből az egészből. De attól még beszélni kell az érzelmekről, mert szinte borítékolható, hogy ellenkező esetben valaki sérülni fog.

Nem tudsz megnyugodni

Az ilyen „majdnem kapcsolatok” legnagyobb veszélye az érzelmeidet tekintve nem is igazán a csalódás, hanem az út, ami odáig vezet. Amikor azt sem tudod, hányadán álltok, akkor nem tudsz megnyugodni, vagy éppen kibontakozni a boldogságban, a kapcsolatban, holott az első néhány hónapnak és évnek a felhőtlenségről kellene szólnia.

Ehhez képest két dolog marad számodra: a kételkedés és a féltékenykedés, legvégső esetben pedig a taktikázás, amihez az előbbi két probléma vezet.

Megpróbálod kicsikarni belőle az érzelmeket, a döntéseket és azt, hogy végre kimondja, amit gondol, de ezekből általában tragikus helyzetek szoktak kisülni. Pl. még te kérsz bocsánatot, amiért féltékeny voltál, vagy bűntudatod lesz, amikor közli veled, hogy csak rosszat teszel a kapcsolatotoknak azzal, hogy sürgeted a válaszadással.

Ha úgy érzed, ki kellene mondanotok, hogy jártok, de valamiért nagyon félsz ennek a lépésnek a megtételétől, vagy attól tartasz, ezzel tönkreteszel mindent, akkor valószínűleg te is ebben a cipőben jársz – egy „majdnem kapcsolatban” tengeted a mindennapjaidat. Nem szabad azonban elfelejtened, hogy a szerelem, a vonzalom nem elég, a kommunikáció hosszú távon sokkal többet kamatozik. Márpedig, ha ennyire félsz az őszinte beszélgetésektől, a párkapcsolatotokat érintő kérdések kivesézéstől, akkor aligha lehettek boldogok hosszú távon.

Kép forrása: dima_sidelnikov/Depositphotos.com

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!