Család / Életmód

6 nagyon fontos dolog, amit a szüleink megtanítottak nekünk – adjunk hálát értük!

6 nagyon fontos dolog, amit a szüleink megtanítottak nekünk – adjunk hálát értük!

Sosem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor anyukám megtanította a körömlakk helyes használatát vagy azt, amikor édesapámmal madáretetőt készítettünk – ezek mind olyan kedves emlékek, amik kézzelfogható és hasznos tudást jelentenek nekem a mai napig. De ennél sokkal többet tanultam meg tőlük, gyakorlatilag a szüleim formáltak olyanná, amilyen most vagyok – igen, a hibáinkkal együtt gyúrnak minket, de hát ők sem tökéletesek, hiszen ki az? Viszont irtó sok olyan dolgot is köszönhetünk nekik, amikbe lehet, hogy a dolgos hétköznapokon bele sem gondolunk… Pedig hálásak lehetnénk értük, mert nagyon hasznos tudás mind!

1. Az új dolgoktól nem szabad félni

A szülők azok, akik a bátorságukkal és a szeretetükkel óriási kapukat nyitottak meg a mi életünkben – sokszor, amikor féltettek minket vagy szerettek volna egy kis tiszteletet a munkájukért cserébe, falakba ütköztek, hiszen tinik és annyira magunkkal törődők voltunk, hogy nem vettük észre a legfontosabbat: azt, hogy ők mennyi mindenre bátorítottak minket, ezzel megtanítva, hogy nem szabad félni az újtól. Számukra ezt nagyon nehéz lehetett végigcsinálni félelemkeltés és visszahúzás nélkül, úgyhogy adj hálát nekik ezért!

2. A spórolás művészete

Biztos te is hallottál kisgyerekként olyan, a konyhából kiszűrődő mondatokat, amik arról szóltak, mit engedhetnek meg a szülők maguknak és a családnak a büdzséből – ha valamit nagyon meg tudtak tanítani nekünk, az az, hogy gondoljunk a jövőnkre is!

Persze ezek aggódással és féltéssel együtt járó dolgok, de ha ügyesen csinálták, mára magabiztos és az anyagi dolgait szuperül menedzselő nő lettél – hidd el, ezt nagy részben nekik köszönheted!

6 nagyon fontos dolog, amit a szüleink megtanítottak nekünk – adjunk hálát értük!

3. Mások néha fontosabbak, mint mi

Szinte biztos, hogy mindenkiben van egy emlék arról, amikor a szülei „letörték a szarvát”, egy kis stoptáblát tettek az egója elé – ez is szörnyen nehéz feladat lehetett nekik, hiszen a gyereknek mindig a legjobbat akarják, mégsem hagyhatják az öncélú menetelést örökké, nekik kell behúzniuk a féket. Az igazán ügyes szülők észrevétlenül adják át a törődés és a mások igényeire való odafigyelés már-már művészi képességeit… Pusztán azzal, ahogy viselkednek – csodálatosak, nem?

4. Valaki mindig ott lesz nekünk

Talán az egyik legcsodálatosabb dolog, amit kaphatunk tőlük: a szeretet és biztonság folyamatos fenntartása. Ha egy gyerek ilyen körülmények között nő fel és tudja, hogy mindig számíthat a családjára, nem lesz akadály előtte az életben – igyekezz majd te is ezt az alapvető körülményt megadni a gyerekednek, hogy biztos lelki háttérben nőhessen fel, ezáltal szeretett és magát szerető emberré válva!

6 nagyon fontos dolog, amit a szüleink megtanítottak nekünk – adjunk hálát értük!

5. Meg kell dolgozni a sikerért

Ha igazán céltudatos és kitartó lettél, szinte biztos, hogy ezt a szüleidnek köszönheted – ők azok, akik megmutatták, hogy semmi sem jön csakúgy az ember életébe, mindenért kőkeményen meg kell dolgozni… Ez az a példa, amit nem szavakkal, inkább cselekedetekkel lehet tökéletesen átadni.

Ha úgy érzed, megfelelő mennyiségű kitartás és magabiztosság van benned ahhoz, hogy kergesd és el is érd az álmaid, menj haza a hétvégén a szüleidhez és köszönd meg nekik, hogy ilyen szuper példát mutattak egész életedben!

6. A szeretetet őrizni kell

Ha olyan családban nőttél fel, ahol végül – és szerencsésen – együtt maradtak a szülők szeretetben-szerelemben, óriási szerencséd van, mert megláthattad, milyen hatalmas küzdelem lehet néha megtartani azokat, akiket szeretünk… Nemcsak a sikerért kell megdolgozni, hanem a jó házasságért, később pedig a családért is – kőkemény meló, de ha ilyen szuper dolgokat lehet átadni vele a gyermekeinknek, megéri csinálni, nem?

Kép forrása: aletia/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást