Mégis rossz ötlet a műfenyő? Ennek a fának a legkisebb az ökolábnyoma

Mégis rossz ötlet a műfenyő? Ennek a fának a legkisebb az ökolábnyoma

Címlap / Otthon / Dekor / Mégis rossz ötlet a műfenyő? Ennek a fának a legkisebb az ökolábnyoma

Melyik fának kisebb az ökológiai lábnyoma?

Még mielőtt a kérdést megválaszolnánk, szögezzük le: környezetvédelmi szempontból a legjobb az, ha egyáltalán nincs fád, tehát ha a legzöldebb utat keresed, ez lesz az. De megértjük, hogy az ünnep fával az igazi. Az ünnepek alatt sokan gondolják úgy, hogy ha egyébként odafigyelnek a környezetre, ennyit azért csak megengedhetnek maguknak, főleg, ha a környezetre kevésbé megterhelő megoldást választják.

Na de melyik az?

Mivel a műfenyő évekig kitart, tartós, és így környezetbarát megoldásnak tűnhet, de a válasz nem ilyen egyszerű.

Ha az ökológiai lábnyomot nézzük, még mindig az igazi fenyő jár kisebb károkkal. Persze nem mindegy, honnan hozzák, és mi lesz a sorsa. A valódi fenyők esetében a szállítás az, ami az ökológiai lábnyomot erősen megemeli. Első lépésként ezért érdemes meggyőződni róla, hogy helyi kereskedőtől vásárolsz.

A The Carbon Trust nevű szervezet szerint egy két méteres, gyökér nélkül árult és hulladéklerakóba kerülő fenyőnek körülbelül 16 kg szén-dioxidban mérhető az ökológiai lábnyoma. Egy ugyanekkora, gyökérrel eladott fának, amit az ünnepek után hasznosítanak – elégetik a kandallóban, elültetik vagy csak leaprítják – mindössze 3,5 kg, azaz négy és félszer kevesebb.

Mi jellemző a műfenyőre?

Ezzel szemben egy szintén két méteres műfenyő ökológiai lábnyoma 40 kg szén-dioxidot tesz ki. Ez azt jelenti, hogy legalább 10 évig kellene használni egy ilyen fát ahhoz, hogy beérje a helyben vásárolt és gondosan kezelt valódi fenyőt. Ekkor még mindig nem lesz kevésbé környezetkárosító, ekkor jössz ki egyenlő szintre, és a következő években is használva jelentkezik majd csak a különbség a műfenyő javára. Ennyi időt azonban a legtöbb műfenyő nem szokott kibírni.

A szervezet szerint ha mindenképpen szeretnél fát, akkor válaszd a valódit, válassz helyi, vagy a lehető legközelebbi termelőtől. Gondoskodj a fa újrahasznosításáról, akár úgy, hogy a megfelelő helyen leadod. Ha pedig ragaszkodsz a műfenyőhöz, keress minőségi darabot, amit nem csak egy-két szezonban fogsz használni.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást