Mudi – az elfeledett magyar szépség

Mudi – az elfeledett magyar szépség

Címlap / Életmód / Család / Mudi – az elfeledett magyar szépség

A magyar kutyák ismertsége világszinten is magas. Ez alól kivétel a mudi, melyet ugyan egyre több helyen szeretnek, ám még hazánkban is sokszor tévesztik össze a keverék kutyusokkal. Pedig nagyon is fajtiszta, értelmes, tanulékony állat, akiből tökéletes társ és házőrző válik bármelyik ember mellett.

Története

A magyar pásztorkutyák közül a legkevésbé ismert fajtáról van szó. Sokáig nem is különböztették meg a pulitól és a pumitól, vagy éppen azok kereszteződésének tartották. Pedig ez nem igaz, ugyanis jellegében mindkét másik fajtól távol áll, kinézete spicc-szerű ősökről tanúskodik.
A második világháború végére a mudi szinte teljesen kipusztult, a faj feltámasztása gyakorlatilag a semmiből történt. Népszerűsége hazánkban még mindig nem túl nagy, ám skandináv szomszédaink nagy rajongással viseltetnek a kivételes intelligenciával rendelkező kutyusok iránt.

Kinézete

A mudi középtermetű, arányos testalkatú kutya. Hosszú lábain szépek kirajzolódnak az ízületek, feje enyhe stoppal rendelkezik, fülei magasan tűzöttek, hegyesek és felállóak, ami egyedülálló a magyar pásztorkutyák között. A kutyus nagy színváltozatossággal fordul elő.
A leggyakoribb a fekete, de standard színe még a fakó, a hamvas a fehér és a barna, valamint a cifra, mely szürke alapon feketével spriccelt, és ami Fényes Dezső, a fajta tenyésztésének elindítója szerint a legeredetibb árnyalat. Méreteit tekintve jellemzően 35-47 cm, 8-13 kilogramm.

Szőr

A szép árnyalatok a göndör, változó hosszúságú bundán jelennek meg. A szőre a lábai elülső oldalán, és a fejen rövidebb, máshol azonban hosszabbra nő. Egyáltalán nem igényes a bunda, elegendő egyszer – egyszer kikefélni.
Figyeljünk oda arra, hogy ha túl sokszor fésüljük, akkor bizony tönkremegy, elveszíti göndörségét, ami a fajta egyik fontos jellegzetessége.

Tartása

A mudi könnyen tartható, ám mint minden pásztorkutyának, neki is rengeteg mozgásra van szüksége.

Lételeme a rohanás, és a munka, éppen ezért a mai napig gyakran használják terelőkutyának. Könnyen és gyorsan tanul, intelligenciája megdöbbentő.

Család

Játékos, labdabolond, vele nem lehet unatkozni, mosolygós pofája mindenkit jókedvre derít. Ha e mellett a kutyus mellett döntünk, biztosan nem lesz túl sok unalmas percünk, ráadásul sokat teszünk egy jellegzetesen magyar fajta fennmaradásáért is.
A fajta remekül kijön a többi kutyával, és a család egyéb háziállataival. A gyerekeket is nyugodt szívvel engedhetjük a közelébe, kiegyensúlyozott természete ezt lehetővé teszi. 
Gazdáját árnyékként követi, még annak hangulatát is átveszi. Általában nem egygazdás kutyus, de a család egyik tagjával jellemzően sokkal mélyebb a kapcsolata, mint a többiekkel, azonban rájuk is hallgat.

Házőrző

A mudi tökéletes házőrző hírében áll, bátran és vehemensen védelmezi a területét. Gondot csupán az okozhat, hogy a kelleténél egy kissé többet ugat, ám erről le lehet nevelni. A család barátait megjegyzi, és lelkesen fogadja, az idegenekkel bizalmatlan, tartózkodó.

Egészség

A mudi kifejezetten strapabíró, könnyen tartható kutya. Mivel tenyésztése viszonylag későn indult meg, a fajta mentes a folyamatos alakítások okozta betegségektől.

Az ideális gazdi

Mivel a mudi alkalmazkodó képessége nagy, így gyakorlatilag minden élőhelyen – tanyán, kertben, lakásban – remekül elvan. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy pásztorkutyáról van szó, akinek a mozgás a mindene.
Ezért, ha a mudi mellett döntünk, akkor a rendszeres séta, és az aktivitás elengedhetetlen. A kutyasuli, a hosszú séták, a túra vagy a sport mind olyan tevékenység, melytől a kutyusunk boldog és kiegyensúlyozott lesz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást