Már most a világhír küszöbén: magyarok fejlesztik az új vegán húst

Már most a világhír küszöbén: magyarok fejlesztik az új vegán húst

Címlap / Életmód / Már most a világhír küszöbén: magyarok fejlesztik az új vegán húst

Minek a vegán hús?

Vannak ismerőseim, akik rendszeresen megkérdőjelezik az étkezési szokásaimat, amivel nekem semmi problémám nincsen főleg, hogy úgy látom, saját lelkiismeret-furdalásukat vetítik ki rám. A kritikáik közül az egyik leggyakoribb, hogy minek akarok húshoz hasonlító ételeket enni, ha egyszer nem eszek igazi húst. Ám én megfordítanám a kérdést: ha szerintük a vegán hús pont olyan, mint az igazi, akkor miért nem választják ők is azt?

Nem azért hagytam abba a húsfogyasztást, mert nem szerettem az ízét, hanem mert az állatokat és a környezetemet többre értékelem egy-egy finom fogásnál, ráadásul egészségügyi okok miatt is indokolt volt abbahagynom a húsok fogyasztását.

Bár még csak néhány éve követem a növényi étrendet, már most jó pár olyan márkát, terméket ismerek, ami az általam kizárt „alapanyagokat” megfelelő formában helyettesíti. Már van jól bevált növényi sajtom, rántottám, pudingom, sőt, olyan kolbászt és rántott „húst” is szoktam vásárolni, amiről idáig egy vendégem sem mondta meg, hogy sosem látott állati „hozzávalókat”.

A vegán húsok egyébként a legtöbb esetben nem a legegészségesebbek. Nem, nem a szója miatt, amiről még mindig régen megcáfolt, sok-sok évtizedes tévhitek keringenek az interneten.

Hanem azért, mert a készen kapható vegán húsok – sok más termékhez hasonlóan – feldolgozottak, illetve gyakran olajban kell sütni őket, ennélfogva nem ajánlatos minden nap enni belőlük. Azoknak viszont, akik most váltanának erre az étrendre, vagy alkalmanként megkívánják a régi ízeket, tökéletesek. A felbukkanó márkák, az új fejlesztések is azt sugallják, hogy nagy igény van a vegán termékekre, a növényi alapú sajtokra, tej-és tojástermékekre, valamint a húsokra. 

Vegán húspogácsa

Természetes és egészséges alapanyagokra építenek

A magyar vonatkozású üzletet Ohens Katalin és Hetényi Csaba alapította 2018-ban, Plantcraft néven. Céljuk, hogy olyan növényi alapú húsokat, pástétomokat készítsenek, amik az emberek egészségére pozitív hatással vannak, valamint a bolygónkat sem károsítják – ennek megfelelően egy biotechnológus kutató receptje alapján indultak el az úton.

Az ember által okozott károk, például az éghajlat romlása, a vadon élő állatok természetes élőhelyükről való kiszorítása, valamint a szárazföldi és vízi utak megsemmisítése veszélybe sodorta a Föld minden lakóját. Az élelmiszerek jövőjének növényi alapúnak kell lennie, különben képtelenek leszünk kiszolgálni a növekvő népességünket.

A jó hír az, hogy a Plantcrafthoz hasonlóan számos más cég dolgozik azon, hogy némi kreativitást a szakértelemmel ötvözve olyan ételeket állítsanak elő, amik ízletesek, megfizethetőek, környezetbarátok és még az egészségünkre sem károsak.

Zöldbanán és szőlőmag-olaj

A Plantcraft vegán húsának egyik fő alkotóeleme a zöldbanán (más néven főzőbanán). A tanulmányok azt mutatják, hogy a gyümölcsnek számos táplálkozási és élettani előnye van. Jó rost-, kálium-, cink-, magnézium- és A-, C- és B6-vitaminforrás.

A zöldbanánról kimutatták, hogy javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és fokozza az anyagcserét. Az új vegán hús előállításához a Plantcraft egy másik, érdekes összetevőt használ: a borászok által eldobásra ítélt szőlőmagból készült olajat vetik be a termék elkészítése során, ezzel is csökkentve az élelmiszerpazarlást.

A szőlőmagnak magas az omega-6 zsírsav és az E-vitamin tartalma, nem véletlen, hogy az emberek természetes szépségápolási termékként is előszeretettel használják.

A cég tulajdonosai eredetileg az Egyesült Államokat célozták meg a vegán húskészlet elindításával, de a jelenlegi koronavírus-járvány közepette nekik is újra kellett gondolniuk a terveiket. Összességében ez a helyzet arra késztette a fejlesztőket, hogy átszervezzék a stratégiájukat, de úgy vélik, ha valami, akkor éppen a pandémia volt az, ami megerősítette őket elképzeléseikben és extra motivációt kaptak, hogy még jobban törekedjenek a termékek mielőbbi piacra kerülésére. (Tekintve, hogy a koronavírus is állatról terjedt emberre, és a virológusok szerint ez bármelyik pillanatban ismét megtörténhet, akár egy jóval pusztítóbb és veszélyesebb kórokozóval.)

A jó hír számunkra ebből az egészből az, hogy a tervek szerint a Plantcraft termékei az év végéig megjelennek az EU piacain és még tovább bővítik a magyar fejlesztésű, vegán termékek listáját.

Plantcraft termékek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást