Ne dobd ki a mosogatószivacsot! Így tudod kitisztítani és fertőtleníteni

Ne dobd ki a mosogatószivacsot! Így tudod kitisztítani és fertőtleníteni

Címlap / Otthon / Háztartás / Ne dobd ki a mosogatószivacsot! Így tudod kitisztítani és fertőtleníteni

Koszos mosogatószivaccsal senki sem tisztítja szívesen az edényeit, ezért mindannyian tudjuk, hogy egy idő után jobb, ha lecseréljük. Amíg azonban a szivacsnak szerkezetileg semmilyen komolyabb problémája nincs, egy ideig bőven elég, ha rendszeresen kitakarítjuk, de nem válunk meg tőle. Na de a megannyi elhíresült módszer közül, mint például a mosogatógép, a mikrohullámú sütő, a mosógép vagy a fehérítő, vajon melyik a legjobb?

A konyhai szivacsok nagy szerepet játszanak a rend fenntartásában. A segítségükkel tisztítjuk a főzéshez szükséges eszközök, például az edények és serpenyők, az étkezéshez használt tányérok és tálak, valamint a konyhapult tisztítását. Tehát az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy egy igazi baktérium tanya legyen. Szerencsére azonban, ahogyan arról már szó volt, több hatékony módszer is létezik az éppen használatban lévő szivacs fertőtlenítésére.

A szivacstisztítás legjobb módja

Ha egy szivacs alapvetően jó állapotban van, akkor a kutatások szerint fehérítővel tisztítható a legjobban. Fontos azonban, hogy bármennyire is alapos a takarítás, egyetlen konyhai szivacs sem tart örökké. Az általános ajánlások szerint, ha egyébként nincs baja, hetente kell megtisztítani, a már láthatóan kopottakat pedig két-három hetente. Legalább havonta viszont érdemes kidobni a használat gyakoriságától is függően.

Abban az esetben, ha te is kipróbálnád a fehérítős tisztítást, keverj el háromnegyed csésze fehérítőt nagyjából négy liter vízben. Ezután áztasd a szivacsot a keverékben nagyjából öt percig, öblítsd le, és már kész is a tisztítás. A laboratóriumi körülmények között végzett tesztelés során a fehérítő oldat a tesztszivacsokból származó baktériumtörzs 99,9%-át pusztította el, ami meglehetősen szép arány.

Karolina Grabowska/pexels.com

Milyen módszerek közül válogathatsz még?

Ha olcsó, nem mérgező és biológiailag lebomló fertőtlenítőszert keresel, fordulj az ecethez. Használható a mikrohullámú sütő, a lefolyó, a zuhanyfej, és természetesen a koszos konyhai szivacs tisztítására is. Utóbbi esetben nincs más dolgod, mint hogy nagyjából egy deciliter magasabb százalékú, hígítatlan ecetbe áztatod 5 percre, alaposan leöblíted meleg vízben, majd hagyod megszáradni.

A mikrohullámú sütő is nagyszerű módszer a baktériumok elpusztításához: ha ezt a módszert választod, először mindig áztasd be a konyhai szivacsot vízbe. Ez kulcsfontosságú, mert a száraz szivacs pillanatok alatt veszélyessé válhat, tüzet okozhat. Helyezd egy sekély, mikrohullámú sütőben használható edénybe, majd melegítsd nagyjából két percig. Hagyd kihűlni, ha maradt benne víz, csavard ki belőle, és már kész is vagy a tisztítással.

Ami pedig talán a legegyszerűbb megoldás, ha a konyhai szivacsot egyszerűen a mosogatógépbe teszed, mintha egy piszkos edény lenne.

Helyezd be egy tartójába, majd állítsd be mosó-szárító programra úgy, hogy a szárítás lehetőleg minél magasabb hőfokon történjen. Mosogatógépben ugyanis ez a legbiztosabb módja annak, hogy minél több baktériumtól megszabadulj. Hasonlóan működik a mosógép is, amelyben magas hőfokon jó eséllyel sok baktérium távozhat a szivacsból. 

Az egészséges konyha megőrzése érdekében fontos, hogy hetente egyszer tisztítsd meg a mosogatószivacsot. Persze az egyéb, főzés vagy mosogatás közben rátapadó látványos szennyeződéseket a legjobb, ha egyből eltünteted. Amikor már úgy látod, hogy a szivacs kopott, cseréld ki, de még ha nem is látszik koszosnak, akkor se használd egy hónapnál tovább. Ha pedig egy szivacs fertőtlenítés után is kopottnak tűnik vagy rossz szagú, mindenképp itt az ideje, hogy lecseréld.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!