Mikor kell kidobni a mosogatószivacsot? Meg fog lepni a válasz!

Mikor kell kidobni a mosogatószivacsot? Meg fog lepni a válasz!

Címlap / Otthon / Háztartás / Mikor kell kidobni a mosogatószivacsot? Meg fog lepni a válasz!

Ott lakik a tiszta edények környékén

Charles Gerba, Ph.D, az Arizonai Egyetem mikrobiológiai professzora szerint a sokkoló igazság az, hogy a legtöbb baktérium – az összes baktériumot és a fekália baktériumokat is ideértve – a mosogatószivacsodon lakik. Első hallásra ez sokkoló információ lehet, de a professzor állítja: bizony, ez a kis szivacs lehet a legkoszosabb pont az otthonodban. És hogy miért?

Az idő nagy részében nedves, és felszedi az ételmaradékot, amiben a baktériumok megtelepedtek” – mondja a professzor. Így belegondolva persze már egészen logikusnak tűnik a dolog, de ha már ettől is kiborultál kicsit, szólunk, hogy lesz még rosszabb is. Szoktál például a konyhaszivaccsal takarítani a konyhában? Persze, ki nem? Hát most kiderült, hogy talán mind rosszul tesszük.

Amikor a szivaccsal takarítod a konyhádat, potenciálisan baktériumokat juttatsz át egyik felületről a másikra” – magyarázza Kathryn Jacobsen , Ph.D, a George Mason Egyetem járványtan-professzora.

Tegyük fel, hogy a mosogatószivaccsal elmosod a vágódeszkát, amin nyers húst vágtál, majd a szivaccsal gyorsan letörlöd az asztalt is. Oké, hogy közben átfuttattad a szivacsot a csap alatt, de ez nem fogja elpusztítani a nyers húsból származó baktériumokat, amiket máris egyenletesen eloszlattál a konyhaasztalodon. De mit tehetsz a baktériumok ellen? 

Mosogatószivacs
istockphoto

Gépbe vele!

Számos módja van annak, hogy a konyhai szivacsot fertőtlenítsd. Az egyik az, hogy a nedves szivacsot körülbelül egy percre a mikróba teszed. A pontos időintervallum attól függ, hogy mennyire erős a készüléked, de a lényeg, hogy a szivacsban lévő víznek fel kell forrnia. Legyél óvatos, amikor kiveszed, először mindenképpen hagyd kihűlni! Ha van mosogatógéped, akkor megoldás lehet az is, hogy az edényekkel együtt a mosogatószivacsot is bedobod egy olyan programra, ami magas hőfokot használ.

És hogy milyen gyakran kellene ezt megtenned? Jacobsen szerint minden egyes nap! Bevalljuk, ezt eddig mi sem követtük el, de a nyers húsos példa után erre sokkal jobban oda fogunk figyelni…

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást