Így tisztíthatod meg a mosogató lefolyóját természetes összetevőkkel

Így tisztíthatod meg a mosogató lefolyóját természetes összetevőkkel

Címlap / Otthon / Háztartás / Így tisztíthatod meg a mosogató lefolyóját természetes összetevőkkel

Mostanában többször tapasztaltad azt, hogy lassan megy le a víz a mosogatóból a lefolyóba, esetleg időnként, vagy netán állandóan rossz szagot áraszt? Ezek a jelek nagy valószínűséggel arra utalnak, hogy itt az ideje a lefolyó alapos kitisztításának. A rendszeresen megengedett víz ugyanis sajnos önmagában nem mindig elég, és előbb vagy utóbb teljes dugulást is tapasztalhatsz.

Figyelj az intő jelekre

A mosogató lefolyójába alapos odafigyelés mellett is előfordulhat olykor, hogy bekerül egy kevés olaj, zsír vagy némi ételmaradék. Egy idő után pedig pár apró szennyeződés is megnehezítheti a víz haladását, nem mellesleg kellemetlen szagokat áraszthatnak. Éppen ezért a legfontosabb az, hogy amint azt észleled, hogy valami nincs rendben a mosogató körül, egyből állj neki a kitisztításának. De természetesen megelőzés céljából sem árt, ha rendszeresen tervezel vele, amikor egy alaposabb takarításra készülsz.

Így csináld:

  1. A lefolyó kitisztításának első lépéseként ürítsd ki teljesen a mosogatót. 
  2. Ezután forralj fel egy csészényi vizet a tűzhelyen vagy melegítsd meg mikrohullámú sütőben. 
  3. Ha kész, keverd össze a forró vizet egy csésze fehér ecettel. Ha dupla tálas mosogatód van, akkor egyből két csészényi vízzel és ecettel számolj. 
  4. Önts fél csészényi szódabikarbónát a lefolyóba, majd óvatosan töltsd rá az ecetes oldatot. Ezután habzást fogsz tapasztalni.
  5. Zárd el a mosogató lefolyóját a leeresztő csavarral, majd 10 percig hagyd, hogy hasson a keverék.
  6. Öblítsd ki a lefolyót nagyjából két csészényi, a csapból engedett forró vízzel, és már el is készültél.

Ha még mindig kellemetlen szagot észlelsz

Ha a mosogató lefolyója a szódabikarbónás-ecetes fertőtlenítés után is rossz szagot áraszt, akkor valószínűleg komolyabb beavatkozásra lesz szükség. Ha elég tapasztaltnak vagy tájékozottnak érzed magad ilyen téren, akkor te magad is megpróbálhatod szétszedni a mosogató alatti csőszakaszt, de a legbiztosabb az, ha vízvezetékszerelőt hívsz. A továbbra is fennálló rossz szag mögött ugyanis valószínűleg egy nagyobb dugulás áll.

Ha úgy döntesz, te próbálkozol meg a szereléssel, akkor először ürítsd ki a mosogató alatti teret, majd tegyél egy vödröt a csap alá, hogy felfogd a vizet és a lefolyóba került maradékokat vagy egyéb szennyeződéseket. Ezután egy villáskulcs segítségével lazítsd meg a csöveket tartó csavarokat, és ürítsd ki a csőszerkezet tartalmát, majd szereld vissza. Ezután vesd be újra a szódabikarbónás-ecetes módszert, majd ha még mindig érzékelhető a furcsa szag, hívj szakembert, aki biztosabban meg tudja állapítani, mi okozza a gondot.

Helin Loik-Tomson/istockphoto.com

A megelőzésért is tehetsz

Előbb vagy utóbb tényleg gyakorlatilag bármelyik mosogató lefolyója eldugulhat, de ha elővigyázatos vagy, akkor szinte biztos, hogy sokáig nem lesz ilyen gondod. Ennek érdekében amennyire csak tudsz, figyelj arra, hogy ne kerüljenek a mosogatóba oda nem való dolgok, például zsír, tojáshéj, kávézacc, liszt, rizs, tészta vagy egyéb ételdarabka. 

Hetente egyszer – mondjuk amikor egyébként is alaposabban kitiszítanád a konyhát, öblítsd ki a mosogatót legalább egy liter forró vízzel, 1-2 havonta pedig érdemes tervezned a szódabikarbónás-ecetes módszerrel is. Az egész folyamat egyébként működhet a fürdőszobai csapnál is, amely idővel szintén eldugulhat a bekerülő szennyeződések, például a fogkrém maradványok vagy a hajszálak miatt.  

Összességében a legtöbbet tényleg az számít, ha tudatosan figyelsz a megelőzésre, amikor pedig problémát észlelsz, azt egyből megpróbálod elhárítani. Még akkor is, ha éppen fáradt vagy, esetleg egyszerűen nincs kedved a házimunkához, sokkal jobban járhatsz némi takarítással, mintha aztán tényleg nagyobb dugulással vagy egyéb hasonló problémákkal kellene szembenézned.

Forrás: realsimple.com, nyitókép: gollykim/istockphoto.com

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!