Életmód / Tech és kütyük

A mobilod Ilyen hatással van az agyadra és a testedre

Rosszabb alvás

Hiába szereted te is lefekvés előtt még egyszer megnézni a neten, hogy mi történt a nagyvilágban, az alvásodra ez sajnos nincs jó hatással.

A telefonod ugyanis rövid hullámú, kék fényt bocsát ki magából, ami napközben a világosban nem okoz gondot, de este a sötétben már annál inkább.

Ez ugyanis csökkenti a melatonin-termelést, ami a pihentető alvásért felel, sőt, megnehezítheti az elalvást is. Arról nem is beszélve, hogy a szemeidre nézve is ártalmas.

Ezért javasolják szakértők, hogy lefekvés előtt fél órával már inkább ne nézegesd a telefonod képernyőjét.

Nem tudsz koncentrálni

Szakértők már többször is vizsgálták, hogy a mobilunk pontosan milyen hatással van a produktivitásunkra. Az eredményeik szerint pedig ez az arány nem túl kecsegtető.

Munka közben ugyanis könnyen kizökkenthet téged is, ha üzeneted érkezik, az pedig pláne, ha rögtön válaszolsz is rá.

Noha azt gondolod, hogy ezzel nincs semmi probléma, és egy kis lazítás belefér, valójában a kutatások szerint emiatt sokkal lassabban tudsz haladni, még ha észre sem veszed. A legjobb, ha a fontosabb tennivalóknál lenémítod a telefonodat.

Kreatívitásra való hatás

Amikor unatkozol, az agyadban négy terület aktiválódik be, és kezdenek el együtt dolgozni.

Ennek köszönheted, hogy számtalan ötlet és gondolat születik meg a fejedben, amelyek összességében kreatívabbá is tesznek téged. Azonban ez nem tud elkezdődni, ha ilyenkor előkapod a telefonodat, és játszol rajta valamit.

Ehhez az kell, hogy egy időre félretedd az eszközt, és hagyd, hogy a gondolataid beinduljanak. Így születhetnek jó ötletek egy unalmas élethelyzetben!

Az ízületek fájdalma

Egy felmérés szerint az amerikaiak napi öt órát töltenek azzal, hogy a telefonukon pötyögnek és nézelődnek, ami nem kis arány.

Azonban valószínűleg nálunk sem jobb a helyzet! Ez viszont hosszabb távon izomfájdalmak kialakulásához vezet, valamint a szelfi-könyök megjelenéséhez is.

Ez akkor jelentkezik, ha a karodat nem természetes szögben, hanem felfelé fordítva tartod; egy idő után beáll a könyököd, és a kezedben is fájdalmat, zsibbadást tapasztalhatsz.

Nem túl higiénikus

Talán nem is gondolnád, de a telefonodon rengeteg baktérium tanyázik. Olyannyira sok, hogy egyes statisztikák szerint tízszer annyi kórokozó él rajta, mint egy WC-ülőkén!

Érthető, hiszen a mobilodat naponta többször is kézbe veszed: tömegközlekedésen, mellékhelységben, konyhában egyaránt.

A baktériumokat pedig innen tovább viszed, amelyek aztán hosszú ideig életben maradnak a telefonodon. Ezért moss kezet mindig telefonhasználat után!

Gyorsabb fogyás

Szerencsére nem csak negatív hatása van a mobil használatának.

Statisztikák szerint a fogyókúra sokkal hatékonyabb is lehet, ha telefonos appot használsz, és ebben rögzíted a diétáddal kapcsolatos részleteket. Például a kalóriafogyasztást, hogy mikor ettél, és mennyit mozogtál.

Így sokkal nagyobb eséllyel tartod be a fogyókúrádat, és az eredmény is látványosabb lesz, hiszen te magad is nyomon tudod követni, mit tettél a változás érdekében!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást