Mit érdemes tudni az outletekről?

Mit érdemes tudni az outletekről?

Címlap / Egyéb / Mit érdemes tudni az outletekről?

Milyen termékekkel találkozhatunk egy outletben?

A köztudatban az a tévhit kering az emberek között, hogy az outletekben vagy csak használt árucikkeket kínálnak, vagy a termékek gyári hibásak, selejtesek. Ez azonban távolról sem így van, sőt: a hasonló jellegű bevásárlóközpontokba azok a darabok érkeznek, amelyeket egy kollekcióváltás miatt már nem vásárolnak meg a márkaboltban. Ezeket a termékeket az üzlet tárolókapacitása nem bírja el, így engedményekkel próbálják meg értékesíteni, visszaküldik a gyártóknak, vagy elküldik outlet áruházaknak.

Vagyis az outletekben tehát nem használt vagy megrongálódott árucikkekről van szó, hanem teljesen új, márkás darabokról, eredeti címkével. Mindössze két nagy különbség van az eredeti üzletben jelenleg kapható és az outlet termékek között: az egyik, hogy nem a legfrissebb kollekcióból vannak. A forgalmazó ugyanis többet rendelt belőlük, és többé nem férnek el a polcokon az új darabok érkezése miatt.

A másik, hogy kivétel nélkül mindegyik termék roppant kedvező áron megvásárolható. Az outletek többnyire minimum 30% -os kedvezménnyel kínálják termékeiket, de nem ritka a 70%-os engedmény sem. Az outletek egész évben nyitva vannak, és a már amúgy is alacsony árak mellé is rendszeresen kínálnak akciókat. Egy bevásárlókörút során a szemfülesek súlyos ezreseket is megspórolhatnak.

Ezen bevásárlóközpontok napjainkban már nemcsak ruhaneműket, pólókat, cipőket és kiegészítőket, hanem elektronikai- vagy sportfeszközöket is forgalmaznak. Bár sokan nincsenek tisztában vele, de az outlet árucikkekre is ugyanazok a garanciális szabályok vonatkoznak, mint a márkaboltokban kapható termékekre.

Mekkora kínálattal rendelkezik egy outlet bevásárlóközpont?

Jobbára 100-150 kilométeres körzetben építhetnek a nagyobb outletek a vásárlóközönségükre. Ez nem kevés embert jelent, így számos igényt ki kell tudni elégíteniük. A nagyobb outletekben akár 1,5-2 órát is el lehet tölteni, mire végig tekintjük a kínálatot. Egy kiváló példa Kelet-Magyarország közkedvelt bevásárlóközpontja, az M3 Outlet Polgáron: cipő-, táska-, férfi és női divat-, gyermek- és sportruházat-, fehérnemű- és egyéb üzletek is megtalálhatók az év minden napján. Számos üzlethelyiségben 100+ világmárka közül válogathatnak férfiak, nők és gyermekek egyaránt. A kilátogatóknak 800 férőhelyes parkoló áll rendelkezésre.

Vannak olyan cégek, amelyek felismerik az outletek adta lehetőségeket, és az előző év legsikeresebb modelljeit újra legyártja. Egyes márkák akár termékeik 80%-át eleve outletre készítik. A gyártási költségek itt már alacsonyabbak, ami azt jelenti, hogy egy teljes értékű árut alacsonyabb áron tud majd árusítani. Esetekben végrehajtanak apróbb módosításokat, hogy különböző legyen a bolti terméktől. Azonban ne tévesszenek meg senkit a Made for Outlet változatok, mivel egytől egyig kiváló minőséggel rendelkeznek.

Akik annak tudatában indulnak el, hogy ugyanazt az árucikket fogják találni egy outletben, mint a belvárosban csak kedvezőbb áron, ki fognak ábrándulni. Léteznek olyan emberek, akik viszont ismerik az outletek kínálatát és megértik a mögötte működő folyamatokat. Tisztában vannak azzal ugyanis, hogy a város boltjainak szezonális akcióival ellentétben az outletek összes üzletében, bármikor kedvezményesen tudnak vásárolni prémium termékeket.

Összegezve tehát az outletek esetében kiváló minőségű, márkás darabokról beszélhetünk, amelyek az előző kollekcióból maradtak az üzletek polcain, miután nem értékesítették őket. Az árucikkek árai azonban jóval kedvezőbbek, mint a márkaboltban kaphatók, így rengeteget spórolhatunk egy bávásárlás során. Már csak ezért is érdemes legalább egyszer személyesen is megtapasztalni az outletek adta lehetőségeket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást