Mire kell figyelni az őszi vagy téli felújítás során?

Mire kell figyelni az őszi vagy téli felújítás során?

Címlap / Otthon / Dekor / Mire kell figyelni az őszi vagy téli felújítás során?

Cikkünkben röviden áttekintjük, mi a helyzet az ősszel, vagy akár a télen is elvégezhető felújítási munkálatokkal, és mikre kell odafigyelni.

1. Külső hőszigetelés ősszel

A külső hőszigeteléshez az ősz az ideális évszak. Persze nem azért, mert ekkor ijedünk meg a küszöbön álló fűtési szezontól, hanem azért, mert ilyenkor könnyű az ideális  5-25 C° közötti tartományban dolgozni. A hőszigetelést ragasztani kell, és a ragasztónak pedig nem tesz jót sem a nagy hideg, sem a nagy meleg. A forróság túl hamar elpárologtatja a ragasztóanyag víztartalmát, hidegben pedig nem tud rendesen megkötni. A vakolásnál hasonló a helyzet: a hőmérséklet szempontjából itt is az aranyközépút az ideális.

A hőmérséklet mellett beszélnünk kell még a levegő relatív páratartalmáról is. A magas páratartalom a sikeres homlokzati munkálatok egyik legnagyobb ellensége. Ködös, párás időben nehezebben szárad a ragasztó, a felhordott vakolat pedig sehogy sem akar megkötni, akár le is csúszhat a falfelületről. 

A legkritikusabb időszak a felhordást követő pár óra. Nagyon fontos, hogy ilyenkor megfelelőek legyenek a feltételek. Azt szokták tanácsolni, hogy a vakolást reggel 9-10 óra előtt ne kezdjük el, és délután háromig fejezzük be, így elkerülhetjük a reggeli és esti ködösebb, páradúsabb időt. Ha ez nem megoldható, fóliával takard be a homlokzatot!

2. Burkolj nyugodtan!

A burkolással sem kell megvárni a tavaszt. Néhány tanács megfogadásával mind hideg-, mind melegburkolást végezhetsz. A kulcs itt is a hőmérséklet: nem szabad hagyni, hogy a helyiség hőmérséklete 10-12 °C alá csökkenjen, mert nem fog rendesen megkötni a ragasztó. Az alacsonyabb hőmérséklet miatt számolj hosszabb kötési idővel, és szellőztess rendszeresen! 

Még egy tipp: mielőtt elkezded a burkolást, várd meg, hogy a felhasznált anyagok hőmérséklete kiegyenlítődjön a helyiség hőmérsékletével. Ez különösen laminált padló esetén fontos.

3. Beltéri festés

Késő ősszel és télen is lehet festeni, fontos azonban tudnunk, hogy drágább lesz, mert a lakást sok szellőztetés mellett kell melegen és a megfelelő páratartalmon tartani, ami kifejezetten vaskos fűtésszámlát tud eredményezni. Fűteni muszáj, mert a festék megfelelő száradásához 25-30 °C szobahőmérsékletre van szükség – és a falaknak szinten fel kell melegedniük, amihez üresen álló ingatlan esetén már a munkálatok elkezdése előtt el kell kezdeni fűteni. 

A festék száradásához fontos a megfelelő, kb. 50%-os páratartalom. Ha ennél magasabb a páratartalom, akkor kénytelen leszel szellőztetni, amivel viszont nemcsak a páratartalom, hanem a hőmérséklet is lecsökken. Az időjárás szerepét is ki kell emelni: ha sok a csapadék, a kinti levegő páratartalma is magas, ilyenkor pedig sajnos hiába szellőztetsz… A festék kiválasztása során részesítsd előnyben a gyorsan száradó, egy rétegben is jól fedő festékeket!

De mit tegyél akkor, ha még nincs üzembe helyezve a fűtési rendszer így nem tudod felfűteni a helyiséget? A megoldást a hőlégbefúvó jelenti, amivel könnyedén elérheted a kellő szobahőmérsékletet. A falfesték is könnyebben szárad és neked sem kell nagy hidegben dolgozni. 

Tipp: Ha felújítási munkálatokat tervezel, és ehhez hőlégbefúvóra van szükséged, keresd fel a Zákány Szerszámház honlapját, ahol remek minőségű termékek közül válogathatsz!

+1. Ne feledkezz meg a szerszámok karbantartásáról!

Cikkünkben alapvetően felújítási munkálatokról volt eddig szó, de van még valami, amiről nem szabad elfeledkezni, ha ősz-téli munkálatokról van szó. Ez pedig a szerszámok karbantartása. Télen nincsen túl sok feladat a kertben és a hideg miatt barkácsolni sem fogsz mindennap. De ha azt szeretnéd, hogy az eszközeid munkára készen, károsodás nélkül várjanak tavasszal, fontos, hogy megtisztítva tedd el őket. 

Az ásókra, kapákra ragadt föld rozsdásodáshoz vezet, ezért az ősz végével mindenképp távolítsd el a szennyeződéseket a szerszámaidról. A legjobb persze, ha ezt a lépést minden használat után elvégzed. A másik fontos szempont az élek védelme. Ha egyszerűen csak a földre fekteted a szerszámokat, kicsorbulhat az élük, emellett balesetveszélynek is kiteszed magad, mert könnyen felbukhatsz bennük. Azt javasoljuk, tisztítás után a falon vagy valamilyen állványon tárold őket – ez áttekinthetőbb és biztonságosabb módszer, tavasszal pedig rögtön hadra foghatók lesznek!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást