Egészség / Életmód / Lélek

Minden megváltozott: Karácsony gyerekként és felnőttként

Minden megváltozott: Karácsony gyerekként és felnőttként

Az évek múlásával biztosan te is néha elmélázol azon, hogy mennyi minden változott meg a karácsonnyal kapcsolatos hozzáállásodban. Gyermekként minden olyan más volt… Ez persze nem jelenti azt, hogy az ünnepek és az azt övező atmoszféra, hangulat ne lenne állandó, de mégis, az egész már nem ugyanolyan. Most összegyűjtöttünk néhány dolgot, amit már máshogy élünk meg az ünnepi időszakban.

Már nem hiszed, hogy a Jézuska hozza az ajándékot

Felnőttként nem írsz levelet a Jézuskának, hogy “áhh, most nem kérek ajándékot, inkább szállj be légyszi a fogászati kezelésembe.”

Egy bizonyos korig még valóban elhitted, amit a szüleid állítottak: a bezárt ajtó mögött apa tényleg éppen a Jézuskával beszélget, hogy hogyan is viselkedtél az adott évben, és hogy ezért milyen ajándékot érdemelsz.

Azok voltak a legboldogabb idők!

Az ajándékvásárlás egyre nehezebb

Amíg kisgyerek voltál, senki nem várt tőled nagy ajándékokat. Éppen ezért senki arcára nem ült ki elégedetlen arckifejezés, amikor boldogan nyújtottál át egy szép rajzot, vagy egy saját kezűleg készített ajándéktárgyat.

Pici, fonott kosárkák, esetleg a napköziben szorgosan elkészített hímzések, vagy egy beazonosíthatatlan gyurmafigura – ha felnőttként ilyeneket adnánk, valószínűleg kicsit furcsán néznének ránk

Egyre egyedibbet, jobbat, szebbet kell kitalálnod, ugyanakkor egyre többet is, hiszen jó esetben az évek folyamán rengeteg barátra tettél szert, nem is beszélve a kollégákról.

A sütés-főzés ügye már nem csak a szülőké

Gyermekként elég volt csak hátradőlve várni a finomságokat. Nézted, mennyit sürgölődik anyukád, nagymamád a konyhában, azonban komolyabban nem is gondoltál bele, mennyi fáradsággal jár az ünnepi menü elkészítése. Az alapanyagok beszerzése, előkészítése, a tálalás, a mosogatás…

A te feladatod csak annyi volt, hogy a szobában várd a bűvös mondatot: Kész az ebéd! Esetleg a sürgetés hálátlan feladatát is magadra vállaltad, és ötpercenként megkérdezted, hogy “mikor lesz már kééész?” Most már viszont egy hősként tekintesz az anyukádra, hogy minden évben végigcsinálta az ünnepi “tortúrát”, de közben mégis visszasírod azt a – te szemszögedből – nyugodt időszakot. Felnőttként maga a karácsonyi ebéd/vacsora tulajdonképpen már csak a végső megpihenés az egész napos főzést követően.

Más szemmel nézed a karácsonyi filmeket

Vannak olyan karácsonyi filmek, amelyek valószínűleg sosem mennek ki a divatból.

Ilyen például a Reszkessetek, betörők!, melyet gyerek és felnőtt egyaránt tud élvezni, és egyformán jelenti számukra az ünnepi szórakozás és kikapcsolódás részét.

Azonban amíg gyermekként szinte égtél a vágytól, hogy ilyenkor újranézd például a Grincs című klasszikust, ma már lehet, hogy kissé elfáradsz a zöld, mogorva teremtmény történetén, aki utálja a karácsonyt, de aztán mégis meggondolja magát.

Kevesebb időt töltesz a készülődéssel

Felnőttként már koránt sincs annyi szabadidőd, mint ovis vagy általános iskolás korodban.

Éppen ezért nem érsz rá már novemberben elkezdeni az ünnepi készülődést, és nem tudsz hosszasan egy eredeti, magad által készített ajándékon munkálkodni, ahogyan azt gyerekként tetted.

Régen az ajándék már jóval karácsony előtt megvolt, és alig vártad, hogy átadhasd anyukádnak, apukádnak, tesódnak.

Most már inkább a karácsony előtti pánik és rohangálás a jellemző, és még 24-én délelőtt is ajándékok után kajtatsz.

A karácsonyi időszak alatt dolgozni és tanulni is kell

Nagy valószínűséggel neked is ismerős az a kellemetlen érzés, amikor realizálod, hogy a szünet és az ünnepek dacára is muszáj behoznod a lemaradásodat a munkában vagy a tanulásban.

Sokan még 24-én is dolgoznak, és az egyetemisták számára sincs pihenő, a vizsgák ugyanis gyakran már január első hétfőjétől megkezdődnek.

Az „ünnepek alatt nem csinálok semmit, csak eszem és tévézgetek” elv sajnos már csak hiú ábránd.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást