Minden kutya más: az 5 leggyakoribb személyiségtípus

Minden kutya más: az 5 leggyakoribb személyiségtípus

Címlap / Életmód / Család / Minden kutya más: az 5 leggyakoribb személyiségtípus

Ahogy az emberek körében is többféle személyiségtípust különböztetünk meg, úgy az állatoknál is ez a helyzet. Sokszor a fajtából is lehet előre következtetni a kutya általános viselkedésére, de szakértők szerint összességében ötféle nagyobb személyiség létezik az ebeknél.

Vajon a te kutyád melyik kategóriába tartozik ez alapján?

A magabiztos kutya

Ez a típusú kutya jól érzi magát a környezetében, és egy született vezető veszett el benne.

Ha több kutyával van együtt, szinte mindig ő válik a vezéregyéniséggé, és a többi eb őt kezdi el követni; a magabiztossága pedig testbeszédéből is jól látszik.

Talán emiatt tűnhet úgy, hogy egy kissé domináns viselkedése van, és nehezebben engedi át neked az irányítást a kezdetek során.

De szerencsére megfelelő tanítási módszerekkel ezen hamar változtatni lehet, és biztosan téged tekint majd kettőtök közül a főnöknek.

Végül is a kutyák a farkasoktól származnak, így érthető, hogy akadnak közöttük olyanok, akik szeretnék betölteni az irányító szerepét.

 

A félénk kutya

Akárcsak az emberek, úgy a kutyák is lehetnek félénkebb természetűek, és megesik, hogy nehezen tudnak feloldódni bizonyos helyzetekben.

Ez bárkivel megeshet, azonban azokra a kutyusokra, akik kimondottan a félénk személyiségtípusba tartoznak, más dolog is jellemző lehet.

Például nagyon jól reagál a dicséretekre, bátorításra, jutalomfalatokra; ezzel tudod rávenni arra, hogy új embereket, helyeket ismerjen meg.

Azonban amikor nagy lesz körülötte a hangzavar, valaki agresszivitást mutat a közelében, vagy hirtelen mozdulatot lát, azonnal megijed, és nehezen felejti el ezt a behatást.

Nagyon sok nyugtatásra van ilyenkor szüksége, hogy ismét biztonságban érezze magát.

 

A független kutya

Bár a kutyák nagy társasági lények, akadnak közöttük olyanok, akik nem feltétlenül támaszkodnak minden téren gazdájukra.

Ők a független személyiségtípusú kutyák, akik jól érzik magukat egyedül is, és nincs szükségük az emberek állandó jelenlétére.

Nehezebben alakítanak ki kötődést másokkal, és nem igazán jönnek ki jól cicákkal, vagy más kutyusokkal.

Ha mégis szocializálódásra próbálnád kényszeríteni, az eb könnyedén agresszívabbá válhat, és nehezebbé válik irányítani őt.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne szeretné a gazdáját! Azonban tény, hogy ez a személyiségtípus kevésbé igényli az állandó simogatást és játékot, hiszen egyedül is feltalálja magát.

 

A boldog kutya

Nagyon sok kutya tartozik ebbe a személyiségtípusba: ők azok, akik mindenkivel nagyon barátságosak, vágynak a szeretetre, simogatásra, és állandóan farokcsóválva járnak egyik embertől a másikig.

Jól kijönnek a macskákkal, más kutyákkal, de még a kis hörcsögöt sem bántanák!

Ha ilyen kutyád van, megtapasztalhattad már, hogy mindig nagyon lelkes, legyen szó tanulásról vagy egy délutáni sétától.

Általánosságban egyébként a labradorok és golden retrieverek ebbe a kategóriába tartoznak, és ez a személyiségtípusú kutya nagyon jó választás kisgyermekek mellé is!

 

Az alkalmazkodó kutya

Sok tekintetben hasonlít a boldog kutyára, de az alkalmazkodó személyiségtípus egy kicsit mégis más.

Ez a kutya minden környezetben feltalálja magát, és a lelkesedését arra igyekszik felhasználni, hogy boldoggá tegye gazdiját.

Őt a legkönnyebb tanítani, hiszen minden vágya az, hogy elnyerje az emberek dicséretét.

Nagyon barátságos és nyitott az ismeretlenek felé is, ezért házőrzőnek nem éppen a legjobb választás, de igaz társnak mindenképpen tökéletes!

Nyugodt, szeretetteli természettel rendelkeznek, így kisgyermekes családoknak is ez a személyiség testhezálló.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást