Milyen színek mutatnak igazán jól együtt? A stylist most elárulja!

Milyen színek mutatnak igazán jól együtt? A stylist most elárulja!

Címlap / Stílus / Divat / Milyen színek mutatnak igazán jól együtt? A stylist most elárulja!

Vannak, akik a visszafogott pasztellszíneket, vannak, akik az élénkebb árnyalatokat, és vannak olyanok is, akik kifejezetten a fekete, fehér, szürke tónusokat favorizálják jobban. Fontosnak tartom, hogy olyan színeket válasszunk magunknak, amelyek előnyösek számunkra, és mindeközben még a személyiségünkhöz is közel állnak, így biztosan magabiztosan fogjuk tudni viselni is.

A színek öltöztethetnek, de ugyanakkor, ha rosszul válogatunk, nagyon előnytelenül is állhatnak számunkra. Érdemes szem előtt tartani azokat a kulcsgondolatokat is, miszerint olyan árnyalatokat hordjunk, amelyek nem sápasztanak, vagy éppen öregítenek bennünket, hanem nagyon harmonikusak a színeinkkel, vagy éppen feldobjuk velük a megjelenésünket.

Ha tudjuk, hogy milyen színek és azoknak milyen árnyalatai állnak igazán jól számunkra, akkor már egy szinttel feljebb léptünk, viszont az sem mindegy, hogy egy adott árnyalatú ruhadarabot milyen más színnel, vagy színekkel társítunk.

Általános szabály, miszerint három színnél többet egyszerre ne viseljünk magunkon (ezt természetesen nem szükséges minden esetben ennyire komolyan venni, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor mindenképpen erre az elgondolásra építhetünk). Lássunk néhány példát arra is, hogy milyen bevált tematikák jöhetnek szóba a színek egymással történő társítására vonatkozólag.

A kontraszttal történő játék

Ennek egy roppant klasszikus esete a jól ismert fekete-fehér színek összetársítása. Ebben az esetben a világosabb tónusra, ebben az esetben a fehérre terelődik nagyobb hangsúly.

Ezzel azért érdemes tisztában lennünk, mert ha például széles a csípőnk, akkor egy olyan szettet előnyös viselnünk, ahol az alsó rész sötétebb, míg a felső pedig világos árnyalatú, mert így nem a kevésbé előnyös testrészletet emeljük ki, hanem pont egy előnyös praktikát vetettünk be a fölös kilók optikai lecsalása ellen.


Üdítő szezonális divatszínek 2015 nyarán, izgalmas outfitekben


Azonban nem csak a fekete-fehér mutathat jól egymással, és lehet ilyen cselesen viselni. A fekete helyére léphet valamilyen más sötétebb árnyalat (például bordó, sötétkék, padlizsán, keki…), a világosabb szín helyére pedig a fehér helyett egy pasztell árnyalat is beléphet.

Mindenképpen a két tónusnak harmonizálnia kell egymással.

 

Pasztell a pasztellel

A pasztellszínek nagyon jól megférnek egymással, ezért nagyon könnyen variálhatók, és szinte gondolkodás nélkül összepasszinthatunk két ilyen árnyalatot.

Arra azért figyeljünk mindenképpen, hogy ne sápasszon bennünket, ez főleg a világosabb bőrűek esetében jellemző, kreolbőrűeknek viszont nagyon jól mutat.

Ha egy harmadik színt is be szeretnénk variálni, akkor az vagy egy semleges árnyalat legyen (fehér, szürke, ezüst, arany), vagy esetleg egy élénk.  

Alapvetően a pasztellszíneket szűkebb ruhafazonok esetében a vékonyabb alkatnak ajánljuk, mert előfordulhat, hogy a világos árnyalata miatt a sápasztó hatás mellett még erősíthet is.

 

Pasztell az élénkkel

A fagyi hatást meg lehet törni egy élénk árnyalattal is, ami egyrészt feldobhatja az összhatást, másrészt pedig feltűnőbbek is lehetünk benne.

Itt is fontos, hogy a két árnyalat egymással összeférhető legyen.

Általában egy hűvös (lila) és meleg (narancs) árnyalat jól kijön egymással, míg két hidegebb (kék, lila), vagy két melegebb (narancs, sárga) kicsit a zsúfoltság, vagy a sok érzetét kelthetik bennünk, ezek tehát kevésbé mutatnak jól egymással.

Persze ez a hasonló mélységű színek esetében vehető ez alapul. Ennek megfelelően érdemes tehát a színeket egymással párba tenni.

Arra azért érdemes ügyelnünk, hogy ha egy harmadik árnyalat is belépne a képbe, akkor az inkább a pasztell színhatás felé álljon közelebb.

 

Sötét az élénkkel

Itt mindig a színes terület kap nagyobb figyelmet, ezért ebben az esetben is meggondolandó, hogy milyen irányba csalogatjuk jobban a tekintetet.

A legtöbb esetben, ha egy nagyon mély, sötét árnyalatot rakunk össze egy nagyon színessel (fekete/piros, sötétkék/narancs), akkor ez rengeteg esetben működhet, így nem csak a kontrasztokkal játszhatunk, hanem az élénk árnyalat miatt élettelibbé is varázsolhatjuk az outfitünket, ott pedig ahol szükséges, optikailag karcsúsítunk is egy kicsit.

Nagyon jó praktika, érdemes megjegyezni.

 

Élénk az élénkkel

Néhány éve nagyon divatos volt az egymással jól megférő élénk színek társítása, más néven a color blocking.

Ez már inkább kismértékben jellemző az aktuális divatban. Itt a lényeg az impulzív és feltűnő, a színekkel történő izgalmas hatás, illetve a színek energiáival történő játék, amelyet ha valaki nagyon jól vitelez ki, egy igazán dekoratív és egyben kellemes összhatás lehet az eredménye.

Ellenben ha a mérték és stílus nem jól eltalált, akkor viszont könnyen ízléstelen irányba is átcsaphat a látvány. 

 

Fémes színek

Az arany, ezüst, bronzos árnyalatok az élénk és pasztell tónusokkal is nagyon jól megférnek. Itt arra érdemes figyelni, hogy ne legyen túl giccses a végeredmény.

Ha ezeket az árnyalatokat kis mértékben kívánjuk viselni (öv, cipő, kiegészítő), akkor bátrabban merhetünk kombinálni az élénkebb árnyalatokkal is.

Ha viszont például a ruhánk, vagy felsőnk színe arany, akkor inkább fehér, pasztell, vagy valamilyen harmonikus és világos árnyalatot válasszunk mellé. 

 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!