Milyen mozgásfajtát válasszon a gyerek?

Milyen mozgásfajtát válasszon a gyerek?

Címlap / Életmód / Család / Milyen mozgásfajtát válasszon a gyerek?

Általános iskolás gyerekünknél alaposan elgondolkozunk, hogy milyen sportot válasszon. Szerencsére mindegyik mozgásfajta egészséges életmódra nevel, hiszen megismerteti a gyerekkel a mozgás örömét, mégsem mindegy teljesen, hogy mibe vágunk bele.

Gyermekünk személyiségét, mozgásának fejlettségét is vegyük figyelembe, és törekedjünk arra, hogy olyan mozgási lehetőséget válasszunk, ami kihozza pozitív tulajdonságait, és segít megbirkózni a negatívokkal.
 
Futás, úszás

Ezek a sportágak szinte bármikor elkezdhetőek. Az úszás már csecsemő korban is elterjedt mozgásfajta, ami pozitív hatást gyakorol néhány hónapos újszülöttre is. A futással természetesen meg kell várni, amíg stabilan kialakul a mozgáskultúrája, de amint ez megvan, azonnal kezdhető. Mivel ezek egyéni sportágak, így korábban elkezdhetőek, mint a csapatjátékok.

Mivel azonban nagyon monoton mozgásfajtákról van szó, ezért csak úgy tudjuk megszerettetni a kisgyerekekkel, ha szórakoztatóvá tesszük, például szép és érdekes helyekre visszük, esetleg összekötjük más, érdekes programmal, például egy kirándulással. Ha rövidebb távokat másokkal vagy velünk versenyezve fut vagy úszik le, akkor a közös élmény miatt jobban fogja szeretni. Fontos, hogy a sikerélmény megszerzése miatt sokszor hagyjuk nyerni, soha nem várjunk el tőle túlságosan megterhelő teljesítményt, és soha ne erőszakoljuk rá a saját akaratunkat.

Küzdősportok

Főleg fiúk körében népszerű sportolási lehetőség. Főleg távol-keleti harcművészeteket tanítanak kisiskolás gyerekeknek, elterjedt például a dzsúdó, a cselgáncs és a karate. Ezeken gyermeked nem csak a mozgásfajtákat tanulja meg, de javulni fog a koncentráló képessége is. Különösen hasznosak ezek a sportok akkor, ha szerinted gyermeked néha agresszívebb a kelleténél.

Ilyenkor nem szabad abbahagyatni vele a sportolást, hanem olyat kell választani, ami önmérsékletre is megtanítja. A távol-keleti küzdősportokban az elsők között tanulja meg a gyerek azokat az értékeket, mint a másik tisztelete, a türelem és az, hogy erejével ne éljen vissza.

Csapatjátékok

Körülbelül 8 éves kortól a gyerekek már meg tudják érteni a csapatjátékok szabályait, és képesek figyelni a körülöttük álló társaikra. Amíg ez az időszak el nem érkezik, addig inkább egyéni sortokat válasszunk a gyermekünknek. Ha azonban megérett rá, akkor minden csapatjáték (foci, kézilabda, röplabda, kosárlabda, hoki, stb.) tovább fejleszti a koncentrációt, az egymásra figyelés képességét és az összetartást.

Ha úgy látjuk, hogy gyermekünknek nehezebb a beilleszkedés az osztályába, vagy bármi más új csoportba, akkor nyugodtan írassuk be egy olyan csapatjátékra, amelyet ő szeretne, és amiben korábban már ügyes volt. Így kellő önbizalmat szerez majd, társai odafigyelnek rá és mindez nagy segítség lesz neki a későbbi beilleszkedési helyzetekben.

Tánc

Főleg lányok számára ajánlott mozgásfajta. Ha úgy látjuk, hogy gyerekünket nem érdekli túlságosan a sport, akkor válasszuk a táncok egyik fajtáját. Ez lehet néptánc, RSG (ritmikus sportgimnasztika), fitnesz tánc, balett vagy bármi, ami zenére történő mozgást takar. Óriási előnye, hogy nagyon gyorsan produkál sikerélményt, ezért szeretik azok is, akik a sportban nem érezték sikeresnek magukat, ezért nem szívesen jártak a foglalkozásokra.

Az eredmény kézzel fogható: segít a kéz és láb mozdulatainak összehangolásában, hajlékonnyá tesz, javítja ritmusérzéket, kecses, nőies tartás eredményez és nem utolsó sorban közösségformáló hatása is van.

Családi kikapcsolódás

Ha gyermekünkkel szeretnénk megszerettetni a mozgást, akkor szervezzünk közös programokat. Menjünk ki vele például a természetbe, egy szép erdőbe, vízpartra vagy bárhova, ahol jó a levegő és együtt tudunk lenni vele. Ha lehetséges, vigyünk magunkkal biciklit, és kerékpározzon közösen a család. Vagy hétköznapokon egyszerűen csak tegyünk nagy sétákat az óvodából vagy iskolából hazafelé menet. A gyerekek tudnak futkározni, közben pedig megbeszélhetjük az aznap történteket, és mindenki jó érzi majd magát, hiszen együtt lesz a család.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást