300 millió áldozatot szedett a járvány – Visszatér a leküzdöttnek hitt vírus?

300 millió áldozatot szedett a járvány – Visszatér a leküzdöttnek hitt vírus?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 300 millió áldozatot szedett a járvány – Visszatér a leküzdöttnek hitt vírus?

Az olajtornyokon dolgozó munkás, David Smith először csak azt hitte, elkapott valami kis vírust a gépen, ahogyan az korábban is megtörtént már vele, mikor Moszkvából repült haza Manchesterbe a családjához. Nem is sejthette, hogy ami hétköznapi influenzának látszik, hamarosan családi tragédiát okoz, és az egész világot megrémisztheti.

Fájt a feje, néhány nap múlva már halott volt

David Smith az első napját ágyban töltötte, miután hazaért Moszkvából, és ugyan fájt a feje és sajogtak az izmai, még elég erős volt ahhoz, hogy nevessen a felesége viccein, aki azzal ugratta, hogy a férfiakat minden kis vírus ledönti a lábáról – írja a DailyMail.

Másnapra a férfi jobban érezte magát, még a kutyát is elvitte egy rövid sétára, és azt tervezte, hogy másnap visszatér a munkába. David azonban sem a következő napon, sem az után nem ment már dolgozni.

Másnap reggel az arcát és a karját apró, kemény hólyagok borították. A felesége bekente őket, majd azzal tréfálkozott, hogy ez történik, ha az ember a fél életét olajfúrással tölti Szibériában. A férje azonban ekkor már túl gyenge volt, hogy nevessen, és estére be kellett menniük a helyi kórház sürgősségi osztályára.

Az orvosok elvégeztek néhány tesztet, de ők sem számíthattak arra, amit az eredmények mutattak: David Smith egy olyan himlőtől szenvedett, amit egy 1978-as kisebb visszatérést leszámítva évszázadok óta nem jelentettek.

Az orvosok azonnal vészhelyzetet rendeltek el, és mindenkit elkülönítettek és megvizsgáltak, aki a férfival kapcsolatba lépett, de David számára ez már késő volt: a hét végére halott volt, és alig néhány nappal követte őt a felesége is.
A repülő az egész világra elvihette a vírust

David és felesége nem az egyetlen áldozatai az elfeledettnek hitt betegségnek: hamarosan újabb haláleseteket jelentettek a világ különböző pontjairól, Caracastól Sidney-ig, és minden áldozat valamilyen módon kapcsolható volt a járathoz, amivel David is utazott.

Noha az oltásoknak és a fejlettebb orvostudománynak köszönhetően kicsi az esélye, hogy a himlő ismét világjárvánnyá válik, és ezrével szedi majd az áldozatait, a virológusok arra figyelmeztetnek, hogy a mostani eset intő jel lehet: a környezetszennyezés és a nem megfelelő körültekintés más, súlyos következményeket is tartogathat, mint amelyekkel eddig számoltunk.

Évezredek múlva is visszatérhetnek a lappangó vírusok

Egy megfagyott, majd kiengedett vírus évezredek múlva is képes új életre kelni, magyarázta a DailyMailnek professzor Jean-Michel Claverie, aki diákjaival maga is életre keltett egy olyan vírust, amit Szibériában, száz méterrel a föld alatt találtak, és 30 ezer éve fagyott volt.
 
„Természetesen ez egy olyan vírus volt, ami nem veszélyes az emberre, és legfeljebb egy amőbában tehet kárt, az elv azonban ugyanaz: egy felolvasztott vírus évezredek múlva is gond nélkül aktiválódhat” – magyarázta a professzor.

A globális felmelegedés visszahozhatja a legyőzöttnek vélt betegségeket

A professzor szerint az eltűntnek hitt betegségek vírusai hibernálva pihenhetnek a földben, a globális felmelegedés hatására azonban kiolvadhatnak, az pedig nagyon is elképzelhető, hogy például egy olajfúró tornyot olyan helyen állítanak fel, ahol a föld mélyén ilyen vírusok élnek, és a tornyon dolgozó emberek megbetegszenek, ahogyan ez valószínűleg David Smith-szel is történt.

A himlő vírusa csak a múlt században 300 millió emberrel végzett, és csak a WHO világméretű oltóprogramja tudott annak idején gátat szabni neki.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!