Mikorra lehet tényleg vége a járványnak? A szakértő válaszol

Mikorra lehet tényleg vége a járványnak? A szakértő válaszol

Címlap / Életmód / Egészség / Mikorra lehet tényleg vége a járványnak? A szakértő válaszol

Miközben a világ szinte minden országa az új típusú koronavírus járvány visszaszorításán dolgozik, és napról napra változó megszorítások vagy lezárások lépnek életbe a Föld különböző pontjain, Nagy-Britanniában éppen szigorítottak a kijárási korlátozásokon a koronavírus itt megjelenő, és minden jel szerint a korábbiaknál gyorsabban fertőző mutációja miatt.

Bár számos óvintézkedést vezettek be csak azért, hogy ez a mutáció ne terjedjen el Európa más országaiban is, kicsi az esélye, hogy ezt tényleg ki lehet védeni. A mind egyéni, mind gazdasági, társadalmi szinten is egyre több áldozatot követelő korlátozások közepette pedig talán nincs is olyan, akiben ne merült volna még fel a kérdés: mikor lesz már ennek vége?

Konkrét dátum nincs, becslések is alig

„Lehetetlen dátumot mondani” – mondja dr. Simon Clarke, a Reading Egyetem sejtmikrobiológiai professzora a The Independentnek.

„Ha valaki pontosan megmondja, mikor ér véget a járvány, akkor bizonyára kristálygömbje van. A valóság az, hogy a vírus, most, hogy elterjedt, már örökre itt marad velünk.”

Dr. Clarke szerint különösen nagy kihívást jelent, hogy a koronavírus tünetek nélkül is jelen lehet a szervezetben. Az emberek pedig így is továbbadhatják azt. „Nincs okunk azt feltételezni, hogy a jövőben nem így tesz majd.”

Dr. Jenna Macciochi, a sussexi egyetem immunológiai előadója egyetért azzal, hogy nehéz megbecsülni a dátumot: „Ez egy olyan kérdés, amelyre valószínűleg mindannyian szeretnénk tudni a választ, és kétlem, hogy bárki biztosan tudja, mivel ez sok tényezőtől függ. Azt mondanám, hogy jelenleg nincs válaszunk.”

Robert Dingwall, a Nottingham Trent Egyetem társadalomtudományok professzora úgy jellemzi a helyzetet, hogy „lehetetlen bármilyen tudományosan igazolható ütemtervet megadni”.

Michael Head, a Southampton Egyetem globális egészségügyi főmunkatársa szerint a becsléseket különösen megnehezítik, hogy a koronavírus új vírus.

„Bármilyen modellezés vagy jövőbeni előrejelzés nehézsége, hogy ez egy teljesen új vírus, és ennek a világjárványnak az élő memóriában példátlan mértéke van. A globalizáció és a nemzetközi kapcsolatok mértéke miatt a végjátékot nehéz pontosan megjósolni” – mondja Head, hozzátéve, hogy a ő a következő hónapokban azért jelentős javulást remél.

Az oltás tehet pontot a végére

Az Egyesült Királyság főtanácsadója, Chris Whitty professzor kijelentette: „hosszú távon egyértelműen az oltás az egyik kiút ebből, és mindannyian reméljük, hogy ez a lehető leggyorsabban megvalósul”.

Dr. Clarke egyetért abban, hogy a koronavírus elleni küzdelem kulcsa egy vakcina kifejlesztése lesz. „Ez fogja irányítani a dolgokat. Kidolgozhatjuk a tünetek kezelésének módjait is, de ezzel csak kezeljük a betegséget, nem szabadulunk meg tőle.”

Ha az oltásokat a lakosság elegendő mennyiségének (több mint 60%-ának) adják be, akkor az ország kialakítja az úgynevezett „nyájimmunitást”. Ekkor a vírus nem terjedhet olyan könnyen a jövőben.

A helyzet szerencsére korántsem reménytelen:

„Korábban megtettük már ezt a himlővel és nagyon közel állunk hozzá, hogy eltüntessük így a gyermekbénulást is. Az utóbbi időben jelentős előrelépést érhettünk el a kanyaró visszaszorításával kapcsolatban is, ha nincsenek az oltásellenes mozgalmak” – teszi hozzá Clarke.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást