Mikor nincs elég ecset, harisnya, vagy hulla? A történelem 5 legbizarrabb hiánya

Mikor nincs elég ecset, harisnya, vagy hulla? A történelem 5 legbizarrabb hiánya

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Mikor nincs elég ecset, harisnya, vagy hulla? A történelem 5 legbizarrabb hiánya

A COVID-19 járvány előtt a mai fiatalok még nem nagyon szembesültek azzal, hogy valamiből tartósan hiány lenne, de az elmúlt hónapokban nem egyszer előfordult, hogy üres polcokkal szembesültünk a boltokban, ahol elsősorban az élesztő és a vécépapír volt hiánycikk. A 21. században is előfordultak már érdekes jelenségek, egyszer Koreában fogyott el a nemzeti ételükhöz (kimcsi) szükséges káposzta és egyszer még Oroszországban is hiánycikk volt a vodka egy teljes napig. A sors olyan dolgokból képes hiányt előállítani, amikről sosem gondolnánk. Nézzük, mi volt a történelem öt legbizarrabb hiánya.

Amerikában 1973-ban egy műsorvezető vicce miatt taposták egymást az emberek a vécépapírért

Johnny Carson a hetvenes években Amerika kedvenc esti talkshow-ját vezette és az egyik adás monológjában az állítólagos „súlyos” vécépapír-hiánnyal viccelődött.

Annyi valóban igaz volt, hogy akkoriban akadozott Amerikában az ellátás, de komoly hiány közel sem volt.

Ennek ellenére a viccet mindenki komolyan vette és másnap az emberek megrohamozták a boltokat, ami aztán egy csapásra valóban hiánycikké varázsolt a toalett papírt.

Végül magának a műsorvezetőnek kellett tisztáznia, hogy nincs ok a pánikra, csak túlzott a viccében.

 

1946-ban Ausztráliában nem tudtak mivel falat festeni az emberek

A „Disznósörte művelet” úgy hangzik mintha egy komoly harctevékenység lett volna, pedig itt mindössze ecsetekről volt szó.

Ausztráliában a negyvenes években hirtelen annyi ház épült, hogy az ecsetkészítők nem bírtak lépést tartani az igénnyel.

Végül egy repülőszázadot küldtek Kínába, hogy hozzanak onnan 25 tonna ecsetet, ami nem volt veszélytelen, mivel Kínában éppen polgárháború dúlt.

A hadművelet azonban sikeres volt és az ausztrálok tovább festhették házaikat.

 

A háború alatt nem volt nejlonharisnya

A nejlonharisnya 1939-ben jelent meg először a New York-i Világkiállításon és egyből óriási sláger lett, minden nő ezt hordta.

Azonban a háború alatt a nejlon fontosabb dolgokhoz kellett – méghozzá a harcokban használt kötelekhez hálókhoz, illetve a katonák ejtőernyőihez – így kialakult az éveken át működő, szervezett nejlonharisnya-feketepiac.

A háború vége után is akkora volt a kereslet hogy időnként úgynevezett „nejlon lázongások” voltak egyes városokban.

 

2018-ban az Egyesül Királyságban a KFC kifogyott csirkehúsból

KFC, azaz Kentucky Fried Chicken: ha már a cég nevében is benne van, hogy „csirke”, akkor elég súlyos problémát jelez, ha pont abból vagy hiány.

Az angol és az ír KFC szerződést módosított a DHL-lel, ami a szállításban súlyos fennakadásokat és késéseket okozott.

A meg nem érkezett csirkehús szállítmányok miatt hatszáz KFC éttermet kellett bezárni, igaz rövid időre, de a cég így is nevetség tárgya lett a médiában.

 

Az 1800-as években nem jutott elég halott az orvostanulóknak Angliában

1823-ban egy új törvény drámaian csökkentette a kivégzések számát, amit mindenki örömmel fogadott, kivéve az angliai orvosi egyetemek, mivel ők csak azokon a kivégzettek holttestein végezhettek legálisan boncolást.

Ez a kereslet természetesen sok hullarablást eredményezett, de a frissebb tetemeket egyszerűen gyilkossággal „szerezték be” egyesek.

William Hare és William Burke legalább 16 embert fojtott meg két év leforgása alatt, hogy a hullák után járó 10 fontból megéljenek.

Mikor elkapták őket, Hare mindent bevallott és a társára kent, akit kivégeztek és megérdemelten az orvostanhallgatók boncasztalán végezte.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást