Egyre kevesebb az igazi férfi: miért lett mindenki metroszexuális?

Egyre kevesebb az igazi férfi: miért lett mindenki metroszexuális?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Egyre kevesebb az igazi férfi: miért lett mindenki metroszexuális?

A válaszom egyébként az volt, hogy fiú, bár magam sem voltam teljesen biztos benne. De nem úsztam meg ennyivel. A gyerek tovább kérdez, jól teszi, úgy okosodik. „De akkor miért ilyen a haja? Miért van ilyen ruhában?” És miért ne kérdezne ilyeneket, amikor ha végignézünk a 20 év körüli heteroszexuális fiúkon is, lassan nem sokban különbözik az öltözködésük a lányokétól.

Metroszexuális pasik

Vagy velünk van a baj? Elvégre mi nem járunk már annyira szoknyában.. De akkor is, feszülős csőnaci, amin több a szakadás, mint az anyag, köldökig kivágott felső, amiből elősejlik frissen gyantázott mellkasa, a szemöldöke formára szedve, szakálla festve, egy kék kontaktlencse is belefér.

Normális ez? Azért egy kis hanyag elegancia maradjon már. Nem azt mondom, hogy a férfiak igénytelen és ápolatlanok legyenek, szó sincs róla, az senkinek nem hiányzik, de azért ne töltsön el több időt a fürdőszobában a tükör előtt, mint mi, hölgyek. Az majd a mi dolgunk.

És akkor még szót sem ejtettem azokról a fiúcskákról, (mert nem tudom máshogy mondani, vérbeli macsónak aligha nevezhetném őket) akik videókban sminkelik magukat és ezt büszkén fel is töltik a netre.

És nem csak a megjelenéssel van a baj. Egyre jobban kiveszőben van az udvarias, előzékeny, illedelmes férfi is. Ha a buszon állok, sajnos egyre kevesebb példát látok rá, hogy egy idős vagy várandós hölgynek átadják a helyüket, vagy segítenek a csomagjait cipelni. Inkább belemélyednek legújabb okos telefonjukba és feltolják a hangerőt.

És ez még nem az a kategória, akinek „apu megvette a várost” és ezért már azt hiszi, hogy ő valaki. Elhiszi magáról, hogy ő dolgozott meg érte, és volt olyan tehetséges üzletember, hogy futotta a szép kocsira meg a fényűző élet egyéb kiegészítőire. Úgy érzi, sportkocsival a feneke alatt neki már mindent lehet. Ha valamit esetleg rosszul csinálna a felelősséget úgysem ő vállalná, majd azt is megoldják helyette, ahogy minden mást is.

Mindez az apák hibája lenne? Aki ahelyett, hogy időt szánt volna fiára inkább alátolt egy csinos járgányt? Vagy ne hibáztassuk mindenért az apákat? Nem tudom, mi lenne a mai fiatal fiúkkal, ha érettségi után katonaságba kellene menniük. Persze tisztelet a kivételnek.

Mert nem azt mondom, hogy egytől egyig, mindegyik férfi hasznavehetetlen, bunkó, elnőiesedett, lágy ember lett, de azt se nagyon értem, miért akar egy lassan középkorú férfi az édesanyjával élni és miért nem szakad el otthonról, lép a maga útjára?

Philip Zimbardo, világhírű szociálpszichológus, Nikita D. Coulombe közreműködésével hasonló kérdésekre keresi a választ, Nincs kapcsolat – Hová lettek a férfiak? című könyvében. Szerintük a technológia és környezet változásai, az apa nélkül felnőtt gyermekek, és az iskolarendszer hiányosságai együttesen felelnek azért, hogy rengeteg fiatal férfi képtelen boldogulni az életben.

Azt tanácsolják, hogy tegyék le végre a telefont és ne csak a laptop képernyőjét bámulják egész nap, hiszen akkor el fogják szalasztani a lehetőségeket. Inkább merészkedjenek a valós világba és vessék bele magukat az események sodrásába.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

5 hozzászólás

 • Ghanima
  2021.01.03., 12:53

  Kedves szerző! Láttad már valaha például II. Rákóczi Ferenc arcképét Mányoki Ádámtól? Hosszú haj, színpompás, dúsan díszített viselet. A középkori férfviseleet szintén színes és változatos volt. A férfiak fekete varjú kinézete a XIX. század nagyjából közepe óta terjed mint a pestis. Szerintem ez a szomorú, nem a változatos öltözékek. A hippi és/majd a rock and roll korszak zenészei (természetesen a színpadi/as túlzásokkal együtt) legalább visszahoztak valamicskét a színekből, a változatosságból. És akkor van, aki a varjakat sírja vissza? Szomorú.

  Bunkónak és tahónak meg bármilyen típusú ruhában, bárki – férfi és nő is! – tud lenni, sajnos. Emellett öltönyben is lehet bárki mosdatlan – átvitt értelemben is.

  És még: otromba húzás szerintem az “elnőiesedett” szót használni! Talán nőnek lenni szégyen? Még egyszer: a színek, a változatos ruhamegoldások viselése nem lehet női privilégium. Túlzások persze mindig akadnak, mindkét nem öltözékeiben és viselkedésében, de azok a hétköznapokban nemigen jelennek meg.
  Röviden: éljen a férfiúi sokszínűség – is!
  Még két dolog: dőreség volt Zimbardót belekeverni a jajongásba, neki és szerzőtársának nem az külsővel van gondja. Valamint az emlegetett “lassan középkorú” férfiak (mellesleg: mennyi idős _ma_ egy ilyen, amikor – jobb országokban legalábbis – 80 év szinte mindenkinek kijár) _legtöbbször_ nem azért élnek a felmenőikkel, mert gaz hedonisták, akik ki akarják szipolyozni a szülőket, hanem azért, mert nem futja a jövedelmükből különélésre. A nők esetében is ez a helyzet, hangsúlyozom, legtöbbször.

  Válasz
  • MajorTom
   2021.04.16., 16:02

   Régi szép idők, pl. egy Yes 1970-ből … 😉

   Válasz
 • Amygdala
  2021.01.03., 23:50

  Azt mondják, nincs férfiasabb egy 10-12 éves fiúnál. Hogy miért? Mert bizonytalan önmagában, abban, hogy milyennek kell lennie, ezért nála jobban senki nem vigyáz arra, hogy csak „férfias”, pl. sötét színű ruhadarabokat hordjon, és ha véletlenül egy lányosabb darabot felvesz, azonnal megtorolják a többiek: lánynak vagy buzinak titulálják. Így szocializálódnak a fiúk. Rettegnek, hogy ha eltérnek az ún. férfiastól, vagy amit annak tartunk, kiközösítik őket. De ez nemcsak a ruházatukra, de a viselkedésükre is igaz. Nem sírhatnak, nem panaszkodhatnak, nem lehetnek érzelmesek stb. (Az egyetlen érzelem, amit egy férfi megengedhet magának, az a düh.) A társadalmi elvárások satuba szorítják a fiúkat-férfiakat. Közben meg a világ megváltozott, a nők emancipálódtak: egyre több területen veszik fel a versenyt a fiúkkal, sőt néhol még jobbak is náluk. Ettől pedig megzavarodott a hímnem, nem találja a saját identitását. Erről ír Zimbardo, erről a férfiúi talajvesztettségről.
  Mi lenne erre a megoldás? Hát nem az, amit a cikk sugall, hogy a régi nemi szerepeket és sztereotípiákat fenn kell tartani. A társadalmi viszonyok változnak, a nemi szerepek átalakulnak, mégpedig úgy, hogy egymáshoz közelednek. A lányok már régóta a fiúk ruháit hordják. A fiúk még nem merik. Egyelőre. Vagy csak kevesen. De megjósolom, hogy a jövőben egyre több olyan fiú lesz, akiről a négyévesek első látásra nem fogják tudni megmondani a nemüket. Ma még szokatlan egy sminkelő fiú. De hamarosan eljön az idő, amikor ez természetes lesz.

  Válasz
 • MajorTom
  2021.04.16., 16:01

  Ha a szerző már ennyire visszasírja a férfiakon a pingvin öltözéket, felhívnám becses figyelmét arra, hogy a metroszexuális fiúkat nem csak az apjuk neveli. A legtöbbnek anyja is akad valahol, sőt, vélhetően többen nőnek fel csak anyás, mint kétszülős családban.

  Válasz
 • Csifó Levente
  2021.04.16., 16:48

  Én úgy gondolom,hogy ez is a kényelem,a jólét hozadéka. A jólét bizonytalan,gyenge embereket “nevel”

  Válasz

Írj egy hozzászólást