Így veszélyezteti a jövőt a mesterséges intelligencia – nem csak pozitív hatásai vannak

Így veszélyezteti a jövőt a mesterséges intelligencia – nem csak pozitív hatásai vannak

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Így veszélyezteti a jövőt a mesterséges intelligencia – nem csak pozitív hatásai vannak

„A mesterséges intelligencia fejlődése az emberi faj végét jelentheti” – mondta egyszer Stephen Hawking. De milyen veszélyei vannak valójában az AI-nak?

Aki kipróbálta már a ChatGPT-t, vagy használt bármilyen más mesterséges intelligenciát az elmúlt évben, annak valószínűleg legalább egyszer felállt a szőr a hátán a felismeréstől, mire képes az önmagát tanító technológia. Elon Musk, a SpaceX és a Tesla alapítója egyenesen azt mondta: „Az AI halálra rémít. Sokkal többre képes, mint amit szinte bárki is tud, és a fejlődésének üteme exponenciális.” De milyen veszélyeket rejt valójában a mesterséges intelligencia? Hogyan okozhat nekünk bajt a fejlődés, ha nem a megfelelő kezekbe kerül, vagy nem okosan használjuk?

Új szintre emelkedik a manipuláció

Egy 2018-as jelentés a mesterséges intelligenciával kapcsolatos lehetséges visszaélések egyik legfőbb veszélyeként a társadalmi manipulációt nevezi meg. Ez a félelem azóta valósággá vált, hiszen korrupt politikusok használták már az internetet arra, hogy saját bázisukat erősítsék. Egy friss példa az ifjabb Ferdinand Marcos, aki egy TikTok trollhadsereggel dolgozott, hogy a 2022-es választások során a fiatal filippínók szavazatait megszerezze. 

A TikTok egy mesterséges intelligencia-algoritmuson alapul, amely a felhasználó hírfolyamára a platformon korábban megtekintett tartalmakhoz kapcsolódó újabb tartalmakat helyez el. Az alkalmazással szembeni kritikák gyakran mutatnak rá, hogy az algoritmus pontatlan a káros tartalmak kiszűrésében. Emiatt kétségbe vonják, hogy a TikTok mennyire képes megvédeni felhasználóit a veszélyes és félrevezető tartalmaktól.

Az online média hírei még nehezebben monitorozhatóvá és szűrhetővé váltak a politikai és társadalmi szférába beszivárgó deepfake-ek fényében. A technológia megkönnyíti, hogy egy képen vagy videón egy szereplő képét egy másikra cseréljék. A tökéletesen valósághű képeket félretájékoztatásra, uszításra, vagy akár háborús propaganda terjesztésére használhatják. A forgatókönyv pedig, amiben már szó szerint nem hihetünk a saját szemünknek és fülünknek, és lehetetlen lesz megmondani, mi valós és mi manipuláció, jogos aggodalommal tölt el mindenkit.

hapabapa/istockphoto.com

A privát szféra megsértése

Érdekes – és amikor azt mondjuk, érdekes, úgy értjük, rémisztő – kérdéseket vet fel az is, milyen módon fogja a jövőben befolyásolni az AI a magánéletet és a biztonságot. Erre kiváló példa, hogy Kína már most arcfelismerő technológiát alkalmaz az irodákban, iskolákban és más helyszíneken.

Amellett, hogy az állam így nyomon követi egy személy mozgását, a kínai kormány képes lehet elegendő adatot gyűjteni ahhoz, hogy megfigyelje az adott személy tevékenységét, kapcsolatait és politikai nézeteit. 

Egy másik példa, hogy az amerikai rendőrség előrejelző algoritmusokat alkalmazn, hogy előre„megjósolják”, hol fog majd bűncselekmény történni. A probléma az, hogy ezeket az algoritmusokat a letartóztatási arányok befolyásolják, amelyek aránytalanul nagy mértékben érintik a fekete közösségeket. Ez túlzott rendőri erőszakhoz és indokolatlanul nagy mértékű megfigyelésekhez vezethet. Felveti a kérdést, hogy mikor válik az AI tekintélyelvű fegyverré az önmagukat demokratikusnak valló országok kezében is.

metamorworks/istockphoto.com

A mesterséges intelligencia által működtetett autonóm fegyverek veszélyei

Sajnos egyáltalán nem számít új jelenségnek, hogy a tudomány felfedezéseit nagyon hamar hadviselési célokra kezdik használni.

Nincs ez másként a mesterséges intelligencia esetén sem, ám sokan figyelmeztetnek: ez ellen még most kell tenni valamit, mielőtt túl késő lenne. Egy 2016-os nyílt levélben több mint 30 000-en (köztük több AI- és robotikai kutató) tiltakoztak az AI által működtetett autonóm fegyverekbe való beruházás ellen. 

Az emberiség számára ma az a kulcskérdés, hogy globális AI-fegyverkezési versenyt indít-e el, vagy megakadályozza annak megindulását” – írták.

„Ha bármelyik nagy katonai hatalom előretör az AI-fegyverek fejlesztésével, a globális fegyverkezési verseny gyakorlatilag elkerülhetetlen, és ennek a technológiai pályának a végpontja nyilvánvaló: az autonóm fegyverek a holnap Kalasnyikovjaivá válnak.”

Ez a jóslat a Halálos Autonóm Fegyverrendszerek formájában vált valóra, amelyek kevés szabályozást betartva, önállóan keresik és pusztítják el a célpontokat. A hatékony és összetett fegyverek elterjedése miatt a világ néhány legerősebb nemzete engedett az aggodalmaknak, és hozzájárult a technológiai hidegháborúhoz.  

Ezen új fegyverek közül sok komoly veszélyt jelent a civil lakosságra, de a veszély felerősödik, ha az autonóm fegyverek rossz kezekbe kerülnek. A hackerek mára jól elsajátították a kibertámadások különböző típusait, így nem nehéz elképzelni, hogy egy rosszindulatú szereplő feltöri az autonóm fegyverek irányítását, és abszolút armageddont idéz elő.  

Ha a politikai rivalizálást és a háborúskodó hajlamokat nem sikerül kordában tartani, a mesterséges intelligenciát végül a legrosszabb szándékkal alkalmazhatják.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!