Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: az érző triász

Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: az érző triász

Címlap / Életmód / Ezotéria / Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: az érző triász

Biztos rengeteg olyan helyzet volt már az életedben, amikor szeretted volna megfejteni a reakcióid okát. A személyiségünk mozgatórugóinak titokzatos rendszerébe jó lenne belelátni. Az enneagram ősi tudományát a modern pszichológia finoman áthangolta. Ez az önismereti rendszer az egyéniségünk fő mozgatója alapján típusokba sorolja az embereket. A 9 karaktertípust mutatjuk be nektek. A három triász bemutatását az ösztönös triásszal kezdtük, most az érző triász következik. Vajon magadra ismersz?

A domináns személyiségtípusunk megértéséhez fel kell ismernünk a gyengeségeinket, erősségeinket, félelmeinket. Minden típusnak megvannak a maga rendkívüli adottságai és kiszámítható buktatói is.

Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: az érző triász

A 9 karakter, lelki alkat más és más módon reagál a világra. Ha nagyon leegyszerűsítjük a rendszer lényegét, a karakterek meghatározása az elkerülés és kompenzáció mentén zajlik. Azaz mit akarunk mindenáron elkerülni és mit kompenzálunk. Az enneagram az ösztönök, érzelmek és értelem csoportjaiban gondolkodik. Az ösztönös énünk, az érző énünk vagy az intellektuális énünk erősebb.

A triászokon belüli elnevezések az alapkarakterre utalnak.

Ebben a cikkben az érző triászt mutatjuk be nektek.

Az érző triász

Ennek a 3 személyiségtípusnak az erősségei és gyengeségei mindenképp az érzelmekkel kapcsolatosak. Személyiségük legvonzóbb eleme az emberi kapcsolatokban nyilvánul meg, de pont itt a legsebezhetőbbek is, mert az érzelmeik kibillenhetnek az egyensúlyból.

A Kettes, Hármas és Négyes típus tartozik ide.

Kettes – a Segítő

Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: az érző triász

Erősségük abban rejlik, hogy pozitív érzelmeket tudnak táplálni mások iránt. Jószívűek, erős bennük a vágy, hogy másokon segítsenek. Empatikusak, jó a közelükben lenni. Gondoskodó, anyáskodó, vagy éppen apáskodó, adakozó típusok. A fő mozgatórugójuk a szeretet, akarják, hogy őket is szeressék.

Akkor érzik magukat igazán komfortosan, ha tudják, hogy a segítségük nélkülözhetetlen. Pont emiatt érezhetik úgy, hogy folyton teljesíteniük kell a szeretetért. A segítségnyújtással a saját önbecsülésüket erősítik. 

Beleshetnek abba a hibába, hogy nagyon akarják, hogy szükség legyen rájuk. Ha nem érzik ezt az igényt, sérülhet az önbecsülésük.

Párkapcsolaton belül is nagyon gondoskodóak, sérti őket, ha ezt a párjuk nem díjazza kellőképpen.

Hibáik, hogy hisztérikussá válhatnak, ha úgy vélik, nem figyelnek rájuk eléggé. Nem tudatos bántó szándékkal, de az érzelmi zsarolástól sem rettennek vissza kétségbeesésükben.

Hármas – az Eredményes

A Hármasokat Motivátoroknak és Nyerteseknek is nevezik. A hitelesség és a kiválóság remek példái lehetnek ők. Energikusak, dinamikusak, sikerorientáltak, igyekeznek a maximumot kihozni magukból. 

Azt akarják, hogy a teljesítményeikért szeretet, elismerést kapjanak.

Hibájuk lehet azonban, hogy elfojtják az érzelmeiket, hogy még jobb teljesítményt nyújthassanak. Szükségük van a külső megerősítésre. Beleeshetnek abba a hibába, hogy túlságosan hajszolják a sikert. Azt gondolják, hogy csak akkor szeretik őket, ha jól, kiemelkedően teljesítenek. Hajlamosak lehetnek a versengésre, ami kimerítheti őket lelkileg is.

Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: az érző triász

Négyes – az Individualista

Különcöknek, Érzékenyeknek és Művészeknek is nevezik őket. Roppant intuitívak, befelé figyelnek, nagyon kreatívak. A Négyesek szeretik magukat elemezni, úgy érzik, csak kevesen érthetik meg őket igazán, éppen az érzékenységük miatt. Szeretnek elmélyülni könyvekben, filmekben. 

Mélyen megélik a saját érzéseiket, épp ezért nagyon tudnak szenvedni is.

Az örömeiket is látványosan élik meg. Büszkék arra, hogy ilyen intenzíven tudnak érezni, de tudják, hogy ezért csak kevesen kerülhetnek hozzájuk igazán közel.

Hibájuk lehet az, hogy az unalom elkerülése miatt túl sokat fantáziálhatnak. Érezhetik gyakran úgy is, hogy a melankólia úrrá lesz rajtuk. Vigyázniuk kell, hogy ne ragadják el őket a fantáziaképek, vagy az érzelmi túlfűtöttség miatt ne érezzék úgy, hogy a csalódásuk, szerelmi bánatuk örökre megsebezte őket.

Melyik vagy te? A 9 karaktertípus: az érző triász

A karakterek bemutatását a gondolkodó triásszal folytatjuk.

Ha megtetszett és mélyebben érdekel az enneagram, ásd bele magad, nagyon sok érdekeset megtudhatsz az egyes típusok munkában való boldogulásáról, a szerelemi életük erősségeiről és kihívásairól, valamint a gyerekkor meghatározó tapasztalatairól.

Képek forrása: pixabay.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást