Melyik hajszín áll a legjobban? Ezt vedd figyelembe és megtudod

Melyik hajszín áll a legjobban? Ezt vedd figyelembe és megtudod

Címlap / Stílus / Haj / Melyik hajszín áll a legjobban? Ezt vedd figyelembe és megtudod

Ha szeretnénk megváltoztatni a külsőnket, akkor az egyik leghatékonyabb megoldást frizuránk megváltoztatása jelenti. A megfelelő hajszín kiválasztása azonban nem egyenlő azzal, hogy rábökünk egy színre a színskálán. Lássuk, hogyan választhatunk magunknak olyan hajszínt, ami biztosan jól áll majd!

Milyen a bőrtónusod?

Mindenek előtt meg kell határozunk bőrünk tónusát. Ha csuklónkon a vénák inkább kékesek, a bőrünk színe kicsit lilába hajlik, és hajlamosak vagyunk leégni a napon, akkor jellemzően hideg bőrtónusunk van. Ha csuklónkon a vénák inkább enyhén zöldes árnyalatúak, a bőrszínünk sárgásbarnába hajlik, és viszonylag könnyen barnulunk, akkor meleg bőrtónusunk van.

Meleg bőrtónus esetén jobban áll majd egy sötétebb hajszín. Inkább ne válasszunk a bőrünknél világosabb árnyalatot, mert nagyon közönséges hatást érhetünk el vele.

Rózsaszínes bőrtónusnál válasszunk egy hamvas árnyalatot és kerüljük a mélyvöröset vagy az aranyszőkét. Világos bőrszínhez sokféle hajszínt választhatunk, de kerüljük a fekete vagy nagyon sötét árnyalatokat, mert nagyon sápadtnak fogunk tűnni (persze ha nem pont ez a cél). A sötét hajszín világos bőrrel együtt idősebbnek is fogja mutatni viselőjét a koránál.

Sárgás bőrárnyalatnál vigyázni kell a szőkével és az arany, valamint narancs jellegű árnyalatokkal, viszont kiváló választás lehet a mélyvörös és a sötétbarna árnyalat.

Milyen színű ruhák állnak jól?

Ha tudjuk milyen színű ruha áll jól nekünk, akkor kiválóan igazíthatjuk ehhez hajszínünket is. 

– Ha jól áll nekünk a narancs, az olajzöld vagy a rozsdabarna ruha, akkor nyugodtan választhatunk aranyszőke vagy gesztenyebarna hajszínt.
– Ha a sötét lila, a fekete, a királykék vagy a fenyő-zöld ruha áll jól, akkor választhatunk platinaszőke, hamvas szőke, mélyvörös vagy akár fekete hajszínt.
– Ha jól áll nekünk a vörös, a bíbor, a szürke, vagy a kékeszöld ruha, akkor a semleges hajszínek illenek majd hozzánk, mint a középszőke, a csokoládébarna vagy a mahagóni.

Szemünk színe is meghatározó lehet

Hajfestésnél a cél az, hogy a szemünk és a hajunk színe is harmonizáljon.
A meleg tónusú hajszínek, mint a vörös, az aranyszőke és a gesztenyebarna jól passzolnak akkor, ha barna, világosbarna vagy zöld szemünk van.

A hidegebb világos szőke vagy hamvas árnyalatok inkább a kék, szürkésbarna, fekete vagy szürke szemszínhez ideálisak.

Érvek a barna mellett

Érdemes barna hajszínt választanunk, ha hajunk jelenleg is barnás árnyalatú, de túl világosnak, jellegtelennek találjuk azt. A változtatás így nem lesz drasztikus, viszont a hajszín fenntartási költségei is alacsonyak lesznek.

A barna hajfestékek viszonylag jól befogják a hajat, tovább megmaradnak a hajszálakban, így leginkább csak a lenövésre kell figyelni. A barna szintén jó választás, ha károsodott a hajunk, mert elfedi a haj felszínének sérüléseit, így egészségesebbnek fog tűnni a hajunk.

Érvek a vörös mellett

A vörössel óvatosan kell bánni, bár kétségtelen, hogy szinte mindenki számára létezik olyan árnyalata, ami jól áll. A bőrszín ebben az esetben abszolút meghatározó tényező. Rózsaszínes bőrtónussal egy sötétebb, hidegebb, lilásabb árnyalatú vörös lehet jó választás.
Sárgás, meleg bőrtónussal válasszunk sötét vörösesbarnát, világos bőrszínnel pedig egészen világos, akár narancsos vöröset. Fontos viszont, hogy szép vörös árnyalatot csak egészséges, leginkább festetlen hajon lehet létrehozni, mert egyéb esetben új hajszínünk nagyon hamar kifakul.

Érvek a szőke mellett

Ha gyermekként szőke hajunk volt, akkor kiváló választás a szőke szín. Meleg bőrtónus esetén az aranyszőke, hideg bőrtónus esetén a hamvas szőke lesz a kívánatos választás. A festett szőke hajszín fenntartása a legdrágább, így csak akkor válasszuk, ha ez nem jelent számunkra gondot.
Rendszeresen szükségünk lesz tőfestésre és különböző hajápoló szerekre, hogy a világosításnak kitett hajszálak ne károsodjanak, így ne legyen fakó és fénytelen a frizuránk.

Érvek a fekete mellett

Ha sötétebb bőrszínünk van, akkor a fekete is jó választás lehet. Egészen biztosnak kell viszont lennünk abban, hogy feketét szeretnénk, mert ettől a hajszíntől a legnehezebb megszabadulni.

Ha meggondoljuk magunkat, akkor a haj károsodása, akár a haj hosszának drasztikus elvesztése nélkül szinte lehetetlen visszaállítani egy korábbi hajszínt.

Mire figyeljünk oda hajfestésnél?

25 év felett már mindenkinél megjelenik egy-egy ősz hajszál, de ez nem indokolja, hogy a teljes hajunkat fessük. Válasszunk inkább egy megfelelő árnyalatú melírt az alapszín mellé, így sok bosszúságtól megkímélhetjük magunkat. 

Ha szőke hajszínt választunk, akkor még természetes szőke alapszín világosítása esetén is könnyen tönkre tehetjük a hajunkat. Hajunk egészségének megőrzése érdekében inkább hagyjunk nagyobb lenövést az újrafestés előtt, így megfelelő hajápolók használata mellett több időt hagyhatunk hajunknak a regenerálódásra. A szőke szín létrehozása kifejezetten káros a hajnak, így inkább csak egészséges haj esetén válasszuk ezt a színt.

A vörös haj pedig kifejezetten vonzza a tekintetet, így mindenképp olyan árnyalatot válasszunk, ami illik a bőrtónusunkhoz.

Amennyiben új hajszínt választunk figyeljünk oda arra, hogy új hajszínünk harmonizáljon ruházatunkkal vagy akár ékszereinkkel. További fontos szempont, hogy új hajszínünket viselnünk kell majd munkánk során is, így jól gondoljuk meg a drasztikus változtatásokat. Tartsuk szem előtt azt is, hogy az egyik végletből a másikba történő változtatás egyáltalán nem javasolt. 

Ha először akarjuk hajunk színét megváltoztatni, akkor mindenképp forduljunk szakértő fodrászhoz. Ezáltal minimalizálhatjuk a kockázatokat, megkérdezhetünk mindent amire kíváncsiak vagyunk, és elkerülhetjük a rossz színválasztásból eredő helyreállításból eredő károsodást is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást