Rengeteg termékről és élelmiszerről hallhatjuk, hogy a kiegyensúlyozott étrend részeként számos ponton támogatják az egészségünket, és még akár a zsírvesztés folyamatához is hozzájárulhatnak. A legújabb kutatásoknak köszönhetően azonban sorra dőlnek meg a különböző étel-mítoszok, és nagyon úgy tűnik, sok – egészségesnek hitt – étel mégsem olyan jótékony, mint hittük.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Legutóbbi vizsgálódások arra világítottak rá, hogy egyes növényi főzőolajok ártalmasak lehetnek az egészségre nézve, sőt, akár rákot is okozhatnak. Hát már semmiben sem bízhatunk?
Az utóbbi évtizedben sok táplálkozási trend, javaslat és ajánlás látott napvilágot, melyeket akár a WHO, akár valamilyen más egészségügyi szervezet – bizonyított kutatások által támasztott alá. Hallottuk már, hogy a vörös hús mennyire jótékony, és hogy érdemes a szóját is nyakra-főre fogyasztani, hiszen az egészségre rendkívüli hatásokat tulajdoníthatunk neki. Aztán persze egy idő után kiderült, hogy a túlzásba vitt vörös húsok mégis csak ludasak az egészségromlásért. A szójától is óva intenek táplálkozási szakértők tucatjai, hiszen ezt a sokoldalú, ellentmondásos ételt számos egészségügyi problémával összefüggésbe hozták.
Növényi főzőolajok – rákos hatással?
A legfrissebb kutatások a főzőolajokat – főként a növényi eredetűeket – helyezik a célkeresztbe, de állati eredetű élelmiszerek is szerepelnek azon a tiltólistán, amely a rákkeltő hatásúként emlegetett alapanyagokat sorolja. Mindez pedig elég rossz hír, hiszen a különböző növényi olajok alapvető hozzávalói a legtöbb konyhának.
Egyre több kutatás utal arra, hogy bizonyos gyakran használt olajok gyulladást idézhetnek elő a szervezetben. Ez a folyamat pedig összefüggésbe hozható különféle betegségek kialakulásával – legsúlyosabban az emlőrák megjelenésével.
Bár szakértők még nem tették le a voksukat egyértelműen egyes növényi olajok rákkeltő hatása mellett, felhívják a figyelmet, hogy érdemes tudatosabban megválogatni, milyen olajokat választunk a mindennapi főzés során, ha hosszú távon szeretnénk megőrizni az egészségünket.
