Meglepő anyatej-képző ételek, amiket a szoptatás alatt fogyasztanod kellene

Meglepő anyatej-képző ételek, amiket a szoptatás alatt fogyasztanod kellene

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Meglepő anyatej-képző ételek, amiket a szoptatás alatt fogyasztanod kellene

Hogy mi kerül a tiltólistára, arról sokat hallunk, arról viszont már kevesebb szó esik, hogy mi az, amit enned kellene.

Pedig a megtervezett étkezés segíti a tejkiválasztást is, így megkönnyíti az anyatejes táplálást a babának és a mamának is.

Hínár

Lehet, hogy nem ez az első élelmiszer, amit a szülés után megkívánsz, de a hínár szerencsére ma már itthon is sok féle formában elérhető és számos recept alkotóeleme lehet, úgyhogy érdemes egy próbát tenni vele.

Számos ázsiai kultúrában a hínárt a tejtermelés fontos elősegítőjeként tartják számon, vagyis keleten teljesen természetes, hogy a szoptatós kismamák étrendjében ott szerepel a zöld növény, és nem is véletlenül: a hínár vastartalma nagyon magas, a megfelelő vasszint pedig elengedhetetlen a zavartalan anyatejes tápláláshoz.

Szardínia

Peg Moline, a The Doctor’s Book of Natural Health Remedies című könyv szerzője azt írja, a konzerv, egész, tehát csontocskákat is tartalmazó szardínia igazi életmentő lehet a szoptatós kismamáknak.

Nem csak azért, mert ha a konzervet felnyitottad, már egy kézzel is tudod enni a halacskákat – ami ugye nagy előny, ha valaki a napja nagy részét a babával a karján tölti – hanem azért is, mert a szardínia gazdag omega-3-ban, ami egyrészt jót tesz a baba agyi fejlődésének, másrészt jót tesz a kismama hangulatának is, kiegyensúlyozottabbá tesz.

A halakban lévő kis csontocskák, amiket szintén el lehet ropogtatni, pedig segítenek pótolni a szoptatással elveszített kalciumot.

Sör

Igen, valóban teljesen igaz, hogy akárcsak a terhesség, úgy a szoptatás alatt is erősen ajánlott kerülni mindenféle alkoholos italt, de az American Academy of Pediatrics (AAP) szerint nagyon ritkán, ésszerűen és bizonyos szabályokat betartva a szoptatás alatt megengedett, sőt akár ajánlott is egy-egy pohár sör elfogyasztása, ha a kismamának gondjai vannak a tej kiválasztásával, mert a sör elősegítheti ezt a folyamatot.

Természetesen nem javasolt ebből rendszert csinálni, és érdemes a magas komló-, de alacsony alkoholtartalmú söröket választani, és nem is kell feltétlenül az egész üveget meginni, elég egy kis pohárka.

A sör elfogyasztása után pedig érdemes körülbelül két órát várni a következő szoptatással, mert bár az anyatejbe egyébként is nagyon minimális alkohol jutna, így elkerülhető, hogy a babád is ideje korán elkezdje a sörözgetést.

Moringa

A magyarul a kevésbé hangzatos lóretekfa néven is ismert növény amolyan természetes csodaszer, a benne lévő tápanyagok gyakorlatilag mindenre jók, Ázsia keleti részén pedig az újdonsült kismamák rendszeresen fogyasztják, mert úgy tartják, hogy segíti a tejtermelést.

Ezt a hiedelmet néhány kutatás is megerősítette, amelyek úgy találták, hogy a placebohoz képest a moringa valóban nagyobb mennyiségű tej kiválasztását eredményezte, de egyelőre erről kevés tudományos adatunk van.

Ártani viszont egészen biztosan nem ártasz vele, ha teszel egy kanállal a zöld porból a smoothie-dhoz, ha több tejet nem is termelsz tőle, az erőnléteden mindenképpen javít, és lássuk be, a szervezeted számára egy ennyire megterhelő időszakban ez is legalább annyira fontos dolog.

Zabkása

Gazdag rostokban, vasban, csökkenti a koleszterint és finom – eddig is rengeteg érv szólt amellett, hogy zabkását reggelizz, most a listára felírhatod azt is, hogy elősegíti a tejelválasztást.

Bár tudományos vizsgálatok ezt eddig még nem erősítették meg, sok szoptatási tanácsadó ajánlja a zabkását, és sok kismama is arról számol be, hogy tapasztalja a különbséget a tej mennyiségében.

Az egyik lehetséges magyarázat erre a zabkása magas vastartalma lehet: ha valakinek kevés a vasa, akkor kevesebb tejet is tud termelni a szervezete, viszont ha a vasszint rendben van, akkor tejből is több jut a babának.

Pitypang

A pitypang az Egyesült Államokban a legnépszerűbb, tejtermelést elősegíti gyógynövény, és a szakemberek is javasolják a hatóanyagai bevitelét.

Választhatod kapszula formában is, de gyógynövényboltokban, gyógyszertárakban találsz belőle teát is, amit lefőzve elkortyolgathatsz – ez utóbbi még a folyadékpótlásban is besegít, ami szintén fontos tényező a szoptatós kismamáknál.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást