5 meghökkentő tény a barna szemről – Erről még sosem hallottál

5 meghökkentő tény a barna szemről – Erről még sosem hallottál

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 meghökkentő tény a barna szemről – Erről még sosem hallottál

A Földön a legtöbb embernek barna szeme van, így ez messze a leggyakoribb szemszín. Az elmélet szerint őseink melegebb éghajlatú tájakon éltek, ezért több melanin volt a testükben, ami a napfény ellen védte őket. Ahogy viszont fejlődtek és egyre hűvösebb tájakra vándoroltak, a melaninra már kevésbé volt szükségük, így kialakultak a világosabb színű szemek. Ennek ellenére Afrikában és Ázsia legnagyobb részén a mai napig szinte kizárólag barna szemű emberek élnek.

Nézzük, mi az az öt meglepő tény a barna szemről, amit viszonylag kevesen tudnak.

1. A barna szemű férfiakat dominánsabbnak tartjuk

Egy Kelet-Európában végzett kutatás azt vizsgálta, hogy az emberek a férfiak között melyik szemszínhez mit társítanak. A tudósok arra az eredményre jutottak, hogy a barna szemű férfiakat sokkal dominánsabbnak tartja a közvélemény, mint kék, szürke vagy barna szemű társaikat.

A tudomány szerint ez azért lehet, mert a barna szemű férfiaknak szögletesebb az állkapcsa, vastagabb a szemöldöke és szélesebb az arccsontjuk is.

Ezek pedig mind olyan külső tulajdonságok, amiket a felnőttséggel asszociálunk, míg kék szemről tudat alatt is a baba-kor jut eszünkbe, így kékszemű férfiakat fiatalabbnak és gyerekszerűbbnek látjuk.

2. A barna szeműek jobban teniszeznek

A melanin, ami a barna szemért felelős, többek között agyunk elektromos összeköttetéseit is szigetei, így minél több a melanin, az agy annál gyorsabban és hatékonyabban dolgozza fel a kapott jeleket. Ez magyarázza azt is, hogy bármilyen hihetetlenül is hangzik, de a barna szeműek jobbak olyan labdajátékokban, mint a baseball vagy a tenisz.

A barna szem viszont nemcsak a jobb reakcióidőért felelős, hanem a rák ellen is véd, hiszen a sötét szem jobban képes blokkolni a Nap káros sugarait. Ettől még ugyan hasznos a napszemüveg, de kevesebb barna szemű embernek lesz rákos a szeme.

3. A barna szemű nők fájdalmasabban szülnek

A Pittsburgh Egyetem kutatása szerint a kék vagy zöld szemű nők jobban bírták a szüléssel járó kényelmetlenségeket és fájdalmakat, mint barna szemű társaik.

Azonban nemcsak a fájdalomküszöbük bizonyult alacsonyabbnak, hanem a depressziós és szorongó tüneteik is erősebbek voltak.

A tudósok szerint ennek az NCX-4 gén az oka, ami a barna szeműekre jellemző és egy fájdalomreceptorokhoz kapcsolódó protein szabályozásáért felelős. 

4. Előnyök és hátrányok

A barna szemnek vannak bizonyos hátrányai, de annál több előnye is. Például előny, hogy a barna szeműeket nehezebb olvasni az szemük alapján. Hangulatunktól függően változik ugyanis pupillánk nagysága, ami a sötét szemnél nem szembetűnő, ezért a barna szeműek misztikusabbnak tűnhetnek. Kevesebbet is isznak, mint a világos szeműek, mert érzékenyebbek az alkoholra. Ugyanakkor hallási problémáik kevésbé adódnak, megint csak a több melaninnak köszönhetően, ami az idegeket védi a zaj okozta károsodástól. 

5. Valójában mind barna szeműek vagyunk

Jól olvastad: mindenkinek barna szeme van. A melanin pigment alkotja az íriszt. A szín, amilyennek a szemet látjuk, valójában a melanin mennyiségétől függ, és attól, hogy hogyan veri vissza a fényt.

A  kevesebb melanin kevesebb fényt nyel el és több fényt ver vissza rövidebb hullámhosszon a spektrum végén, a kék szín mentén.

Ezért tűnik a szem kéknek, szürkének, vagy zöldnek. Mindannyiunk szeme barna, csak a fényvisszaverődés miatt látjuk más és más színűnek.

Képek: inna73/depositphotos.com, peus/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást