Kikapcsolódás / Otthon / Szórakozás

5 könyv, amiket garantáltan megkönnyezel – szívbemarkoló kortárs történetek

5 könyv, amiket garantáltan megkönnyezel – szívbemarkoló kortárs történetek

Néha szükség van arra, hogy olyan élményhez jussunk, ami felszabadítja a lelkünket. A katarzis során úgy érezheted, hogy valami nagy felismerést tettél, megtisztult a szíved, végigszalad a hátadon a hideg és megborzongsz pár percre. Olyan köteteket ajánlunk, amelyekben biztosan találsz pár olyan történetet, ami megérint. Szerelemi és családi viszonyok, vágyak és elhallgatott érzések, váratlanul feltörő érzelmek kerültek ezeknek a csodálatos könyveknek a középpontjába.

Akik nem sírnak rendesen

Tisza Kata könyvének olvasása előtt készülj fel arra, hogy a rövid, különálló szövegek felráznak, felkavarnak, megindítanak, belemarkolnak a lelkedbe.

Ezeket a lélektépően őszinte írásokat olvasva felismeréseket tehetsz a saját viszonyaiddal kapcsolatban, ráeszmélsz arra, hogy milyen múltbeli sérelmeket hurcolsz, amiket még nem gyászoltál meg, nem sirattál el.

Kata azt szeretné, ha a történetmorzsái, érzésfoszlányai eljutnának a szívedig és hagynád magad elérzékenyülni. Egy lélektisztító sírás felszabadíthat, kitisztíthat. Tisza Kata egyik pszichoprózájából szeretnék idézni, hogy ráérezz a könyv sajátos atmoszférájára:

 „Minden szeretet, amit adsz, kiegészíti a hiányát annak, amit nem kaptál.”

Az emberszerelő

Nógrádi Gergely az emberi kapcsolatrendszereknek olyan dimenzióit tárja fel, amelyek hosszas agyalásra késztetnek.Az egyik legmeghatóbb novellájában egy olyan autista kisfiúról ír, aki egy kiskutya segítségével lesz képes kifejezni a szeretetét.

Füge, a türelmes, érzékeny terápiás kutya tanítja meg a fiúcskát az érzelmek kimutatására.Pár percre biztosan elmerengsz azután a novella után is, amelyben egy kislány a depressziós apukáját elcipeli pszichológushoz.Nógrádi Gergely nemcsak az írásban, hanem az éneklésben is ki tud teljesedni, hiszen pályafutását operaénekesként kezdte.

Gyerekzár

Ebben a minimalista borítójú könyvben csupa olyan fiatal, énkereső lánnyal, nővel találkozol, akik próbálják megérteni a szüleiket, rokonaikat, a férfiakat és persze saját magukat is.

Van köztük olyan, aki nincs megelégedve a külsejével, van olyan, aki nem tudja kibontakoztatni a tehetségét, és van olyan is, aki nem tudja a pasik viselkedését értelmezni.

Tinder-kapcsolatokról, szexről, nőiségről, munkáról és önmegvalósításról is olvashatsz ezekben a novellákban.

Mécs Anna a Gyerekzárral elnyerte az irodalmi Margó-díjat is.

Hazaviszlek, jó?

Ennek a könyvnek már a borítója is különleges élményeket ígér, és nem is fogsz csalódni Tóth Krisztina történeteiben.

Mindennapos utcai jelenetek, amiket lehet, hogy már te is átéltél, nagyvárosi impressziók, metrókon és vonatokon átélt kínos és váratlan események, kihallgatott párbeszédek adják a novellák alapját.

Tóth Krisztina anyukaként átélt tapasztalatait is megosztja veled.

A „háztartási parajelenségek” alatt olyan dolgokat ért, amiket egy nő, egy anya, egy szerető, egy feleség, egy elhagyott vagy egyedül boldoguló asszony megélhet.

Engedély magamnak

Györe Bori kis könyvecskéje befér a táskádba, elő tudod kapni egy-egy olyan pillanatban, amikor úgy érzed, hogy nyitva van a szíved egy érdekes és elgondolkodtató versre.Ha már megéltél nagy szerelmi csalódásokat, biztosan rátalálsz itt olyan sorokra is, amikkel nagyon tudsz azonosulni.

Ha vannak gyerekkori élményeid, amik mai napig meghatározzák a személyiséged, akkor is rálelsz olyan műre, ami a szíved mélyéig hatol.Szeretném az Álomszünet cím versét ízelítőként megmutatni neked:

„elhallgatok/botorkálok parkettákon/végig a lakáson/egyedül/nem jön fény/nem nyílik a szem/hiába nyitok ablakot/az udvar is hangos/keresem nincsen nincsen!/nincsen fegyverem áramszünet ellen.”

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást