A tavaszi, nyári, sőt még az ősz eleji hónapokban is fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a kullancsok elleni védekezésre. Ennek legfőbb oka, hogy súlyos betegségeket terjeszthetnek, amelyek közül néhány akár maradandó egészségkárosodással is járhat.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A kutatók pedig nemrég különösen megdöbbentő felfedezésre jutottak: egyes kullancscsípések – az eddigi elképzelésekhez képest jóval több embernél – olyan allergiát válthatnak ki, amitől nem tudunk többé húst enni anélkül, hogy allergiás tüneteink lennének.
Egyre több okunk van az elővigyázatosságra
Ha túrázni indulsz, talán te is automatikusan felveszel hosszú szárú nadrágot és befújod magad rovarriasztóval – főleg, ha tudod, hogy kullancsok is lehetnek a környéken. De nemcsak a közismert Lyme-kór vagy más betegségek miatt érdemes védekezni. A CDC tudósainak köszönhetően kiderült, hogy egyes kullancscsípések sokaknál ritka húsallergiát is okozhatnak.
Ezt az állapotot alfa-gal szindrómának hívják, és attól alakul ki, hogy a kullancs olyan anyagot juttat a szervezetbe, amitől a test elkezd allergiásan reagálni a vörös húsokra (mint például a marha, a sertés vagy a bárány).
Korábban azt hitték, hogy ez egy nagyon ritka követkemény, de egy új kutatás szerint valószínűleg sokkal több ember érintett, mint eddig gondolták. Részben azért, mert két másik kullancsfajról is kiderült, hogy kiválthatják ezt a betegséget.