Meddig ne járjon közösségbe a gyerek? A bölcsőde előnyei és hátrányai

Meddig ne járjon közösségbe a gyerek? A bölcsőde előnyei és hátrányai

Címlap / Életmód / Család / Meddig ne járjon közösségbe a gyerek? A bölcsőde előnyei és hátrányai

Előbb-utóbb minden gyermek belép abba a korba, amikor már járhat közösségbe. Ezzel együtt elkezdőik a nagy dilemma is, hogy mi lenne legjobb a kicsinek. Hogy segítsük a döntést, mi most megírtuk helyetted azt a képzeletbeli pro és kontra listát, ami ilyenkor a legtöbb szülő fejében lezajlik.

Kevés vagyok neki

Bizony egy 2 év körüli gyermeknél, már folyton úton kell lenni ahhoz, hogy jókedvűen töltse a napját. Sokan tapasztalják azt az érzés, hogy „kevesek” már a gyereküknek.

Kis barátokra, társaságra, eseményekre, ingerre vágynak. Az édesanya, a háztartás és egyéb dolgai mellett, még ha mindent meg is tesz, nem tud egész nap annyi mondókát mondani, énekelni, játszani, mint a bölcsődében.

Plusz, a közösségben hamar megtanul olyan szabályokat, amik később az óvodai beszoktatásnál már nem jelentenek neki majd problémát.

Ebédidő

Közösségben gyakran jobban esznek a gyerekek, mint egyedül. Míg otthon rendszertelenül „elnyammog” egy-két falatot, addig a bölcsiben sosincs gond az étkezésével.

Sokszor főzhetsz bármit, csak turkálja az ételt, de a közösségben nincs válogatás. Nem kérdezi, mi az csak szépen megeszi.

A kicsik hatással vannak egymásra és szinte észre sem veszik, hogy megebédeltek. A bölcsőde mellett szól, hogy életkoruknak megfelelő étellel várják a gyerekeket és rendszeresen asztalhoz ülnek.

Napirend

Még a legügyesebb anyukáknak sem sikerül olyan napirendet kialakítani, mint amilyen a bölcsiben van. Pedig ez a megfelelő fejlődéshez nagyon fontos.

Ettől biztonságban érzi magát, nyugodtabb és ezáltal vidámabb is lesz. A közösségben hamar megszokja a menetet, és ez neked is könnyebbséget jelent majd.

Anyaidő

Mondhatjátok, hogy csúnyán hangzik, de bárki bármit mondd akkor is így van: néha az anyukáknak is kell egy kis szusszanás. Utána könnyebben megy minden. Erre nagyszerű a bölcsi.

Ha nem is akarod a hét minden napján vinni, már vannak olyan családi napközik is, ahol elég csak egy héten egyszer vagy kétszer menni.

Ez az idő, pont elég arra, hogy egy kicsit regenerálódj, és felnőtt nőnek érezd magad, aki nem kiskocsival játszik egész nap.

Bacik

Azok a fránya betegségek… Közösségben sokkal könnyebben elkaphatja őket. Gyakran panaszkodnak arra kisgyermekes szülők, hogy egy hét ovi után két legalább két hetet otthon tölt a pici.

Azt pedig mindenki tudja, hogy egy beteg gyerekkel sokkal nehezebb otthon.

Nyűgös, nem eszik, nem alszik, nem beszélve arról, hogy a szívünk megszakad, amikor elesettnek látjuk.

Édes otthon

Ez a három év az, amikor szüntelen együtt lehetünk vele. Onnantól, hogy elkezdődik az óvoda, nincs megállás. Most még csak mi tudunk hatással lenni rá és kiélvezni minden meghitt pillanatot.

Az édes otthonban nincsenek agresszív gyerekek, nem szimpatikus gondozó nénik. Csak „anya és én”.

Szakértői szemmel

Még a szakértőknek sem sikerült zöld ágra vergődni ebben a kérdésben. Több vizsgálatot is csináltak, a legtöbb egy éves kor alatt megkezdett bölcsődei nevelésről szól.

A kutatások szerint azok a gyerekek, akik egy éves koruk alatt napi négy órát vagy annál többet töltöttek anyai gondoskodás nélkül, agresszívebbek voltak és kevésbé voltak hajlandóak szót fogadni.

Más vizsgálatok azonban, a jótékony hatást emelték ki. Megfigyelték, hogy a bölcsis gyerekek értelmi fejlődése gyorsabb.

Abban azonban a kutatók is egyetértenek, hogy ami igazán meghatározza a gyermek értelmi és érzelmi fejlődését, az az otthon élvezett szeretet és figyelem valamint a bölcsődei gondozás minősége.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást