Egészség / Életmód / Lélek

5 mantra, ami segít megtalálni az örömöt az otthonodban és a lelkedben is

5 mantra, ami segít megtalálni az örömöt az otthonodban és a lelkedben is

A mantra vallásos szöveg, fohász, amit a buddhizmus és a hinduizmus némileg hasonló értelemben használ, mint más hitek a varázsigéket. A vallás követő számára ezek az imák természetesen nagyon mély jelentéssel bírnak, de ha nem követed ezeket a hiteket, akkor is segíthetnek elcsendesíteni a gondolataidat, vagy akár csak sokkal hatékonyabbá tenni a tavaszi nagy takarítást, az otthonodban és a lelkedben is.

Kevesebb tárgy, több tisztaság!

Tanulmányok bizonyították már, hogy ha zűrzavar van körülötted – és most nem csak a zajra vagy a kaotikus hangulatra, hanem konkrétan a látható rendetlenségre gondolunk – akkor megnő a szervezetedben a stressz-hormon, a kortizol szintje. Ezért sem ajánlatos felesleges dolgokat felhalmozni magad körül, amelyeket aztán nehéz rendben tartani, és csak a helyet foglalják.

Mégis sokak számára okoz nehézséget, hogy úrrá legyenek a káoszon, vagy hogy megváljanak a holmijaiktól. A fenti mantra abban segíthet, hogy meglásd, nem a fizikai tárgyak azok, amelyeket az emlékeket hordozzák, és egyébként sem érdemes a múltban élni.

Jobban teszed, ha ezeket a dolgokat elengeded, és a tárgyak gyűjtögetése helyett a tiszta, világos gondolatok meglátására fókuszálsz.

Mennyiség helyett minőség

Fogyasztói társadalomban élünk, és minden egyes reklám, film, felirat, kép, amivel nap közben találkozunk, arra próbál buzdítani, hogy még többet vásárolj.

Nem nehéz így abba a hibába esni, hogy egyrészt túlköltekezz, másrészt olyasmiket vásárolj, amikre nincs szükséged, és ezektől várd a boldogságot.

Amikor pedig az áhított öröm nem érkezik meg, még további vásárlással próbálod enyhíteni a csalódottságodat.

Ez a mantra abban segíthet a nap folyamán, hogy okosabban oszd be az energiaforrásaidat, és valóban arra szánj pénzt – és ezzel az időt és energiát, ami a pénz megkereséséhez kellett – aminek igazi értéke van.

Engedd el, add oda, fedezd fel!

Adni jó – és ez nem csak egy üres mondás. Vizsgálatok bizonyítják, hogy amikor odaadunk valakinek valamit, ami korábban a miénk volt, az boldogsághormonokat szabadíthat fel, mert jó érzés segíteni valakinek.

Arról nem is beszélve, hogy miközben a korábbi mantrákat gyakorolod, biztosan sok dologról felfedezed, hogy igazából csak a helyet foglalja a lakásodban, és így az életedben is, de valójában nincsen rá szükséged.

Ez a mantra tulajdonképpen egy érzelmi és értelmi utazás, fejlődés is egyben: meg kell tanulnod valamit elengedni, odaadni valaki másnak, és ezen keresztül felfedezheted a jó cselekedettel járó fejlődést, tanulást, előre haladást is a saját lelki békéd felé.

Szeresd, használd, tartsd meg!

Sokan félnek megpróbálni elengedni dolgokat, mert attól tartanak, hogy ez túl nagy lemondást jelent majd. Pedig sokkal inkább arról van szó, hogy olyan tárgyaid lesznek, amelyek örömöt hoznak az életedbe.

A fölösleges holmik elengedése után ugyanis valóban az marad meg, amit szeretsz és használsz, amire szükséged van, és az, hogy átlátod a holmijaidat, arra is megtanít, hogy értékeld őket.

Lehet tehát, hogy kevesebb tulajdonod lesz, azok viszont valódi értéket képviselnek a szemedben, és örömet hoznak az életedbe.

Megismerés és felszabadulás

Miközben a tárgyaidat szortírozod, minden esetben mérlegelned kell majd, hogy mi az, amit igazán szeretnél megtartani és mi az, amit el tudsz engedni. Ez a végiggondolás abban is segít, hogy felismerd, miért ragaszkodsz valójában egy tárgyhoz.

Többnyire nem maga a holmi, hanem a hozzá fűződő érzelmek kötnek össze, és ha felismered, hogy melyek azok, amik számodra fontosak, mi a valódi oka annak, hogy ragaszkodsz valamihez, akkor sok olyan köteléket is felismersz majd, ami még mindig a múltba láncol.

Ez a felismerés és megértés pedig az első lépés lehet az elengedés felé, hogy ne csak a fölösleges kacatoktól, de a magaddal cipelt lelki béklyóktól is megszabadulj.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást